Publicitate

17 septembrie 2022

Orașe antice ale Mediteranei

Cele două mărci poștale ale Portugaliei, puse în circulație pe data de 11 iulie 2022, dedicate competiției Euromed dezvăluie patru descoperiri arheologice. La fel ca și Croația și Slovenia (dar nu și Franța), Portugalia a preferat să se concentreze pe tema orașelor antice mediteraneene în loc de arheologia submarină.
Timbrele, având dimensiunile de 30,6 x 80 mm, au valorile nominale de 0,74 și 1,05 euro, au fost machetate de Luís Taklim.
Prima marcă prezintă, în partea de sus, un vas din ceramică smălțuită din secolul al XII-lea, provenită din așezarea Mārtulah (acum Mértola). În partea de jos a timbrului este reprodusă piatra funerară a lui Abóbada, Almodôvar, cu inscripția care înconjoară reprezentarea unui bărbat, îmbrăcat în stilul luptătorilor iberici, care datează din epoca fierului.
Cea de a doua marcă poștală înfățișează în partea superioară un vas în stil mansardă, cu figuri roșii care evocă un sacrificiu competitiv făcut de tinerii Efebi. Experții o datează între 400-375 î.Hr. și a fost găsit în necropola Olival do Senhor dos Mártires, lângă Alcácer do Sal. În partea inferioară a timbrului este reprodusă „vazei din Tavira”. Decorația sa plastică (include paisprezece elemente, dintre care douăsprezece au supraviețuit) pare să facă aluzie la o răpire nupțială, unde sunt înfățișați războinici, muzicieni și diverse animale, inclusiv porumbei pe un turn. Vasul se pare că a fost produs la sfârşitul secolului al XI-lea sau la începutul secolului al XII-lea.
Emisiunea este însoțită de un FDC și de un carton filatelic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate