Publicitate

11 septembrie 2022

Judecătorul biciliștilor francezi

La 2.115 metri deasupra nivelului mării, pe vârful dealului Tourmalet, priveliștea este uluitoare. Pentru a ajunge acolo trebuie să mergeți pe un drum care înainte era o potecă parcursă de pelerini, negustori și ciobani. Abia cu finanțarea lucrărilor de către Napoleon al III-lea, în 1859, „via delle Terme” a căpătat notorietate.
Pentru orice biciclist care se respectă, vârful este un... judecător; unele dintre cele mai semnificative pagini pe două roți au fost scrise aici din 1910. Amatorii și profesioniștii deopotrivă trebuie să se bazeze pe mușchi și tenacitate atunci când abordează pante grele, curbe în ac de păr, denivelări. Atinsă ținta, veți întâlni statuia de fier a Uriașului din Tourmalet, care reprezintă un alergător în plin efort.
O marcă poștală dedicată zonei, cu valoarea nominală de 1,16 euro, a fost pusă în circulație pe data de 8 iulie 2022 și a fost machetată de DOZ. Emisiunea a fost însoțită și de un carton filatelic pe care sunt redate principalele caracteristici ale traseului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate