Publicitate

22 septembrie 2022

50 de ani de la descoperirea Damei din Baza

Numeroase dovezi arheologice confirmă importanța zonei Baza din Andaluzia în perioada iberică, dar poate nimeni nu o face atât de clar și simbolic precum Dama, o sculptură datând din prima jumătate a secolului al IV-lea î.Hr., descoperită la 20 iulie 1971 de grupul de arheologi conduși de profesorul Francisco José Presedo Velo.
La o jumătate de secol de la descoperirea sa, pe 20 iulie 2022, administrația poștală a Spaniei a emis un timbru cu valoarea nominală de 2,70 euro, paginat în coli de câte 15 mărci poștale.
Dama din Baza este o urnă cinerară antropomorfă mare, sculptată cu măiestrie în calcar, care reprezintă o femeie importantă. Trăsăturile feței se referă la o anumită persoană îmbrăcată luxos într-o tunică și mantie, apoi împodobită cu bijuterii de influență orientală. El este pe un tron ​​înaripat cu două picioare din față asemănătoare cu gheare. Sub scaun se vede o gaură în care au fost găsite rămășițele incinerate ale defunctului.
În mormântul în care a fost descoperită urna a mai fost găsită o trusă formată din ceramică și patru panoplii de războinici, depuse la picioare ca ofrandă. Folosirea unor simboluri întărește legătura cu sfera divină a acestei doamne, probabil recunoscută de grupul ei familial drept strămoșul fondator al unui neam aristocratic.
Acum descoperirea se află la Muzeul Național de Arheologie din Madrid; în Baza există doar o replică.
Din punct de vedere filatelic, primul timbru pe care apare imaginea Damei din Baza a fost pus în circulație pe data de 29 aprilie 1974, are valoarea de 8 pesete, și făcea parte din emisiunea „Europa Cept” Spania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate