Publicitate

24 septembrie 2022

Parthenonul naufragiilor

Contribuția pe care Grecia a dorit să o dedice poștalei Euromed este reprezentată de o serie costisitoare de două timbre, cu valori nominale de 3,00 și 4,00 euro pusă în circulație pe 11 iulie 2022. La realizarea emisiunii, administrația poștală elenă a utilizat fotografiile făcute de Matteo Collina, care aparțin Universității din Calabria, care au fost prelucrate ulterior de Marina Lasithiotaki. Atena a ales ca temă arheologia submarină.
Protagonista emisiunii este epava de la Peristera, una dintre cele mai mari din epoca clasică, datată între 425 și 420 î.Hr. Corabia și-a luat numele de la insula nelocuită situată în fața lui Alonneso, în Sporade, unde nava comercială a fost descoperită la începutul anilor nouăzeci.
Având treizeci de metri lungime și zece lățime, transporta aproximativ trei mii de amfore pline cu renumitele vinuri de la Mende (un oraș din Halkidiki de astăzi) și Pepareto (acum Scopelo). Este considerată de importanță fundamentală datorită numărului de descoperiri intacte; și nu întâmplător este supranumită „Parthenonul naufragiilor”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate