Publicitate

08 septembrie 2022

100 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia a regelui Ferdinand I al României

În data de 15 octombrie 1922 avea loc la Alba Iulia unul dintre cele mai simbolice evenimente din istoria României. Regele Ferdinand și regina Maria s-au încoronat în cadrul unei ceremonii fastuoase, ca suverani ai României Mari. Locul de încoronare nu a fost ales întâmplător la Alba Iulia. Acest orășel de provincie amintea de unirea înfăptuită de Mihai Viteazul la 1600 și de proclamarea Unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România la 1 decembrie 1918.
Regina Maria și regele Ferdinand au venit cu trenul regal de la București în dimineața zilei de 15 octombrie 1922. Au fost întâmpinați la gară de premierul Ionel Brătianu și primarul orașului din Alba Iulia.
Dorind să surprindă acest aspect în marcarea centenarul încoronării regelui Ferdinand I, Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița au machetat o ștampilă ocazională, bilingvă româno-germană, care poate fi încadrată în tematica feroviară. A fost aleasă această machetare grafică deoarece în data de 10 septembrie 1926 Regele Ferdinand I al României a fost în vizită la Reșița. Pe ștampilă este reprezentată familia regală și însoțitorii de onoare la plecarea Locomotivei „Ferdinand” din uzină. Folosirea ștampilei a fost aprobată de Federația Filatelică Română și de către Poșta Română. Ea va fi utilizată în ziua de sâmbătă, 15 octombrie 2022, la trimiterea întregii corespondențe de la oficiul poștal nr. 1 din Reșița.
Pentru cine are posibilitatea, îl rog să-mi trimită o vedere cu ștampila prezentată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate