Publicitate

29 mai 2023

Un secol de la construcția locomotivei Flying Scotsman

Locomotiva Flying Scotsman este una dintre cele mai cunoscute locomotive din lume. A fost construită în 1923 pentru compania feroviară London and North Eastern Railway (LNER) din Marea Britanie și a fost proiectată pentru a efectua călătorii rapide între Londra și Edinburgh pe linia principală estică.
De-a lungul anilor, locomotiva Flying Scotsman a stabilit mai multe recorduri de viteză, printre care primul tren care a depășit viteza de 100 mile pe oră în 1934. A fost, de asemenea, prima locomotivă care a efectuat o cursă transcontinentală fără oprire din New York până în California în 1969.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, locomotiva Flying Scotsman a fost vopsită în gri închis și a fost utilizată ca locomotivă de transport de trupe și echipamente militare.
După o serie de proprietari privați, locomotiva Flying Scotsman a fost achiziționată de către muzeul național al feroviarilor din York, unde a fost restaurată și reînviată. În prezent, este adesea expusă la diverse evenimente feroviare sau poate fi văzută în acțiune pe trasee feroviare speciale în Marea Britanie.
Cu prilejul aniversării a 100 de ani de la construcția sa, administrația poștală britanică a pus în circulație, pe data de 9 martie 2023, o emisiune filatelică compusă din opt mărci poștale (50 x 30 mm), un bloc filatelic, 2 FDC-uri, un plic filatelico-numismatic, un album filatelic, un set de prezentare și 13 cărți poștale ilustrate. Machetele au fost realizate de Steers McGillan Eves.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate