Publicitate

19 mai 2023

150 de ani de la nașterea lingvistului leton Jānis Endzelīns

Jānis Endzelīns a fost un lingvist leton, născut la 23 ianuarie 1873 în localitatea Lēdurga, Letonia, și decedat la 23 mai 1961 în orașul Stockholm, Suedia. El este considerat unul dintre cei mai importanți lingviști din istoria Letoniei și a adus contribuții semnificative în domeniul studiului limbii Letoniei și a altor limbi balto-slave.

Endzelīns a studiat filologie și lingvistică la Universitatea din Sankt Petersburg și a obținut doctoratul în filologie în anul 1904. El a fost profesor la Universitatea din Tartu (acum în Estonia) între anii 1919-1944 și la Universitatea din Stockholm din 1944 până la pensionare.
Endzelīns a fost un cercetător prolific și a publicat o serie de lucrări importante în domeniul lingvisticii. El a fost un susținător al teoriei lui Jakob Grimm, conform căreia sunetele limbii se dezvoltă conform unor legi regulate și au evoluat în timp. De asemenea, Endzelīns a adus contribuții semnificative în studiul foneticii și al etimologiei Letoniei.
Un alt domeniu de interes al lui Endzelīns a fost studiul limbilor balto-slave, iar în anul 1922 a publicat o lucrare intitulată „Introduction to the Baltic Languages”. El a adunat și a publicat numeroase texte și dicționare ale limbilor balto-slave, precum și alte lucrări de referință în acest domeniu.
Moștenirea lui Endzelīns în domeniul lingvisticii este semnificativă și continuă să fie apreciată și studiată în prezent.
Cu prilejul aniversării a unui secol și jumătate de la nașterea sa, Poșta Letonă i-a dedicat o marcă poștală, cu valoarea nominală de 1,83 euro. Timbrul a fost pus în circulație pe data de 22 februarie 2023 într-un tiraj de 25.000 exemplare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate