Publicitate

09 mai 2023

Educația reflectată în filatelia mondială

Pe data de 08 mai 2023, în Sala de Conferințe (parter) a Bibliotecii Centrului Universitar Nord din Baia Mare - Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (CUNBM-UTCN), a avut loc prima ediție a workshop-ului intitulat „Titularizarea de la A la ... Zi”.
Acest eveniment a fost inițiat de către stud. Ioana-Elisabeta SABOU (Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar, anul 2), cu sprijinul inf. drd. ing. Bogdan-Vasile CIORUȚA (Oficiul de Informatizare al CUNBM-UTCN), lect. dr. Ioana BUD (Facultatea de Litere), lect .dr. Alina-Maria NECHITA (Departamentul de Specialitate cu Profil Psihopedagogic, DSPP), ref. cons. drd. Marius MESAROȘ (Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră din Baia Mare, CCOC) și ing. sist. Alexandru Leonard POP (Oficiul de Informatizare al CUNBM-UTCN).

Printre susținătorii evenimentului s-au numărat dir. dep. conf. dr. Monica MAIER, lect. dr. Alina BOJA, lect. dr. Nadia BARKOCZI și c.d.a. drd. Carmen COVÎZA (DSPP), respectiv dir. dep. lect. dr. Anamaria FĂLĂUȘ, conf. dr. habil. Mihaela MUNTEANU-SISERMAN, lect. dr. Luminița TODEA, lect. dr. Ramona DEMARCSEK și lect. dr. Csilla COZMA-RUFF (Facultatea de Litere).
Invitatul special al evenimentul a fost prof. metodist Rodica MONE, în calitate de reprezentat al Casei Corpului Didactic din Maramureș. Aceasta a susținut o prezentare inedită și binevenită, referitoare la Concursul Național de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar, sesiunea 2023. În cadrul prezentării sale, dna. prof. metodist a punctat aspecte cheie pentru cei interesați (etapele calendarului privind mobilitatea personalului didactic pentru perioada 2023-2024, formularele tipizate, programele valabile pentru concurs, posturile/catedrele vacante/rezervate și condițiile specifice de ocupare a acestora, metodologia-cadru, calendarul ședințelor publice etc., publicate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean - https://www.isjmm.ro și pe site-ul Ministerului Educației - https://www.edu.ro) și a răspuns cu claritate la întrebările adresate de către cei din sală.
Celelalte cadre didactice au adus completări, mai cu seamă în ceea ce privește Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2023-2024, cu accent pe Anexa nr. 5 - Fișa de evaluare a lecției utilizată în cadrul inspecțiilor speciale la clasă, împreună cu sfaturi valoroase privind atitudinea și alte aspectele importante în vederea obținerii unui punctaj satisfăcător în urma susținerii probei practice.
Printre participanții la eveniment s-au numărat studenți de la mai multe specializările, respectiv de la Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar (PIPP), Limba și Literatura Română (LLR), Limba și Literatura Română - Limba și Literatura Engleză (LRE), Limba și Literatura Română - Limba și Literatura Franceză (LRF), Limbi Moderne Aplicate (LMA-EF și LMA-EG), Teologie Ortodoxă Pastorală (TOP), Informatică Economică (IE) și Asistență Socială (AS), atât din anii terminali cât și cei neterminali.
Alături de materialele puse la dispoziție prin Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră din Baia Mare (CCOC) s-au numărat și trei panouri format A1 cu mărci poștale și alte elemente filatelice, care au fost utilizate pentru a reflecta progresele educației și ale culturii atât la nivel internațional, cât și național.
Unele mărci poștale au reprezentat aniversări de marcă pentru diverse instituții de învățământ sau au ilustrat figuri importante din lumea educației, pe când altele au reprezentat teme importante legate de educație, cum ar fi accesul universal la educație, drepturile educaționale ale femeilor, educația pentru toți, alfabetizarea și educația tradițională, în timp ce mărcile poștale din secolul XXI au reflectat tendințele actuale în educație, în special educația online, instruirea asistată de calculator și tehnologia învățării.

Bogdan-Vasile Cioruța

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate