Publicitate

30 mai 2023

100 de ani de la fabricarea de vagoane de cale ferată îngustă la UNIO Satu Mare

Istoria Uzinei UNIO Satu Mare – citadela industriei sătmărene - începe în anul 1911 cănd pe actuala locație a uzinei s-a construit Fabrica de Produse de Tâmplărie și Comerț de lemne Satu Mare. Ea a culminat între anii 1980- 1989 când se construiau utilaje miniere, benzi transportoare, vagoneți și locotractoare pentru  mine, dar și diferite construcții metalice masive pentru alte ramuri ale industriei.
Puțini sătmăreni știu ca UNIO Satu Mare a avut tangență și cu calea ferată.
În jurul Sătmarului s-au construit doua linii de cale ferată îngustă.
În anul 1900 se inaugurează linia de cale ferată îngustă Satu Mare – Ardud și în anul 1906 linia de cale ferată îngustă Satu Mare – Bixad. În exploatare, pe parcursul anilor, vagoanele de cale ferată îngustă de marfă și de călători s-au uzat și necesitau reparații mai mari la caroserie și la sistemele de rulare.
În anul 1921 în cadrul Uzinei UNIO Satu Mare se înființează Fabrica de Vagoane – Societate pe Acțiuni, care se ocupa de repararea vagoanelor de cale ferată îngustă.                      
În anul 1923 se realizează o hală nouă pentru construcția și montarea de vagoane noi de cale ferată îngustă.
În anul 1927 se construiesc deja și vagoane de cale ferată de marfă și de călători (pe 4 osii) de linie normală și începe construcția și de vagoane dormit tip Pullman (după licență originală), care circulau pe întreaga rețea de cale ferată din țară.

ing. Lőrincz Tiberiu



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate