În cazul în care v-ați decis ca în acest an să renunțați la concediul din Austria (prietenii știu de ce), vă recomand cu căldură o destinație mai nordică. O propunere în acest sens ar fi Muzeul Nordic (Nordiska museet), un muzeu situat pe Djurgården, o insulă din centrul Stockholmului, dedicat istoriei culturale și etnografiei Suediei din perioada modernă timpurie (în istoria Suediei, se spune că ar începe în 1520) până la perioada contemporană. Muzeul a fost fondat la sfârșitul secolului al XIX-lea de către Artur Hazelius, care a fondat și muzeul în aer liber Skansen. Acesta a fost, multă vreme, parte a muzeului, până când instituțiile au devenit independente unele de altele, în 1963.
Muzeul a fost inițial (1873) numit Colecția Etnografică Scandinavă (Skandinavisk-etnografiska samlingen), iar din 1880 denumirea sa a devenit Muzeul Nordic. Când Hazelius a înființat muzeul în aer liber Skansen în 1891, acesta a fost al doilea astfel de muzeu din lume.
Actuala clădire, proiectată de Isak Gustaf Clason, a fost finalizată în 1907, după un proces de construcție de 19 ani. Inițial, a fost intenționat să fie un monument național care să adăpostească moștenirea materială a națiunii. Cu toate acestea, a fost finalizat doar pe jumătate pentru Expoziția de la Stockholm din 1897 și nu a fost niciodată finalizat în măsura planificată inițial, de trei ori dimensiunea reală. Își ia stilul din arhitectura renascentistă daneză influențată de cea olandeză. Pentru construcție s-a folosit cărămidă și granit pentru pereți, în timp ce betonul a fost folosit pentru acoperiș.
Muzeul are în prezent peste 1,5 milioane de obiecte în colecțiile sale, inclusiv clădiri precum ferma Julita din Södermanland, Svindersvik din Nacka, Palatul Tyresö din Tyresö și ferma capelanului de la Härkeberga, lângă Enköping. Arhiva muzeului găzduiește, de asemenea, o colecție extinsă de documente și aproximativ 6 milioane de fotografii datând din anii 1840 până astăzi. Biblioteca de cercetare a muzeului conține 3.800 de metri raft de literatură cu lucrări datând din secolul al XVI-lea sau chiar mai vechi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu