Publicitate

26 mai 2023

Miguel Biada părintele locomotivei „Mataro”

Spania, 1974 (Mi #2068).
Inginerul Miguel Biada este considerat unul dintre pionierii industriei feroviare din Spania și este cunoscut pentru fondarea primei fabrici de locomotive din țară, „La Maquinista Terrestre y Marítima” din Barcelona, împreună cu partenerul său, Andreu Muntaner.
În 1844, Biada a făcut o vizită la fabrica de locomotive a lui Robert Stephenson din Marea Britanie, unde a studiat construcția locomotivelor cu abur. În urma acestei experiențe, el a decis să înceapă construcția de locomotive proprii în Spania, în loc să continue să importe tehnologie străină.
Plic cu ștampila „prima zi” aplicată la Mataro.
Prin urmare, Biada și Muntaner au fondat fabrica „La Maquinista Terrestre y Marítima” din Barcelona în 1855, care a devenit una dintre cele mai importante fabrici de locomotive din Spania.
Locomotiva „Mataro” a fost construită în această fabrică în 1848, la trei ani după vizita lui Biada în Marea Britanie, după proiectele de inginerul britanic John Curr.
FDC-ul emisiunii spaniole din 1974,
cu ștampila „prima zi” aplicată la Barcelona.
Locomotiva „Mataro” a fost folosită inițial pentru transportul de călători și mărfuri între orașele Barcelona și Mataró din Catalonia. Aceasta a avut o importanță deosebită în dezvoltarea industriei feroviare din Spania, fiind o demonstrație a capacității țării de a construi propriile sale locomotive cu abur fără a importa tehnologie străină.
Plic cu ștampila aniversară a 125 de ani de la
inaugurarea primei linii de cale ferată din Spania.
La acea vreme, locomotiva „Mataro” a fost una dintre cele mai puternice locomotive din Europa, putând trage 25 de vagoane cu o viteză de până la 45 km/h. Aceasta a fost exploatată timp de peste 30 de ani și a fost înlocuită în cele din urmă de modele mai moderne.
Astăzi, locomotiva „Mataro” este păstrată în Muzeul Feroviar din Catalonia, Barcelona, unde este expusă ca un important simbol al dezvoltării industriei feroviare din Spania.

Plic cu ștampila expoziției filatelice din Mataro.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate