Publicitate

29 iunie 2023

Flora fructelor din Ungaria

În continuarea seriei de timbre speciale despre flora fructelor cultivate în Ungaria, Poșta Maghiară a lansat cea de a patra parte. Setul de timbre prezintă două varietăți: gutuia Bereczki și cireșul Badacsony, într-un design conceput ca o compoziție grafică inspirată din natura statică. Setul de 30.000 de timbre, creat de artistul grafic Imre Benedek, a fost produs de ANY Security Printing și este disponibil începând cu 3 martie 2023.
Gutuia Bereczki este una dintre cele mai vechi varietăți de gutui maghiare, cunoscută și sub numele de mărul Jassic, cultivată în principal în regiunea estică a râului Tisa. Aceasta a fost remarcată de horticultorul Máte Bereczki și are o floare mare și roz. Copacul este moderat viguros, cu ramuri maro închis și frunze mari și rezistă bine la solurile uscate și nisipoase. Fructul are forma unei pere, cântărește între 300 și 400 de grame, are o suprafață pufăită și cutată și este de culoare galben strălucitor, foarte parfumat și dulce. Este consumat de la sfârșitul lunii octombrie până în ianuarie și poate fi transformat în compot sau gem de gutui de înaltă calitate. Gutuia Bereczki este de asemenea utilizată pentru a produce pălincă din fructe.
Cireșul Badacsony, deși este recunoscut în mod obișnuit ca fiind varietatea gigant a cireșului Germersdorfer, are o origine mult mai complexă. În 1959, arborii uriași ai acestei varietăți erau încă în picioare la poalele dealului Badacsony. Din fericire, György Petrovay l-a aclimatizat mai devreme în Nagykörű din regiunea centrală a Tiszei. Acest copac viguros are o coroană rotundă și este susceptibil la îngheț, deși înflorește târziu. Produce o recoltă bună atunci când este bine polenizat. Cireșul Badacsony se diferențiază de cireșul gigant Germersdorfer doar prin mărimea fructului, datorită locului unde este cultivat și este recoltat într-o zi sau două de la varietatea principală. Principala sa caracteristică distinctivă este gustul ușor amar al pulpei.
Designul timbrelor (35 x 35 mm) prezintă fructele, florile și crengile acoperite de frunze ale mărului Bereczki și ale cireșului Badacsony uriaș. Compozițiile de fructe apar pe FDC și pe ștampila „prima zi” a emisiunii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate