Publicitate

14 iunie 2023

Cea mai frumoasă clădire industrială a Suediei

Strykjärnet este o clădire în mijlocul râului Motala din centrul Norrköping, (Suedia) care a fost construită între 1916-1917 din beton armat în stil clasicist de către arhitectul Folke Bensow. Din 1991 a devenit o clădire protejată. Clădirea își trage numele de la forma sa particulară, care amintește de un fier de călcat. Forma se datorează faptului că clădirea este construită pe insula raționalizată Laxholmen, în mijlocul curgerii râului Motala. Întrucât era lipsă de pământ în jurul pârâului, ei au dorit să folosească cât mai mult posibil din insulița existentă. Prin urmare, clădirea a căpătat o formă ușor diferită, cu șapte colțuri. Înainte de a fi construită casa, pe insulă existau clădiri mai mici din lemn.
Construit pentru compania Holmens Bruks och Fabriks AB a găzduit inițial industria textilă. Până în 1934, clădirea, care face parte din peisajul industrial, a fost folosită ca fabrică de țesut. Activitatea cu textilele a continuat până în anii 1960, când a fost întreruptă de criza economică. În 1964, Holmens a închis industria bumbacului și în 1970 ultimele părți ale producției de lână au dispărut. Pe șantier au rămas însă clădirile industriale. În anii 1980, industriile au început să funcționeze din nou.
Din decembrie 1991, aici își are sediul Muzeul Muncii, iar clădirea a fost administrată ca fundație individuală. Carl Milles, unul dintre marii sculptori suedezi, a numit edificiul Strykjärnet „cea mai frumoasă clădire industrială a țării”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate