Publicitate

13 iunie 2023

Centenarul Facultății de Farmacie a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”

FDC-ul emisiunii.
Carol Davila a fost un medic român de prestigiu, de origine italiană. Davila a studiat medicina la Universitatea din Paris și a absolvit în februarie 1853. El a organizat serviciul medical militar pentru armata română și sistemul de sănătate publică al țării. Împreună cu Nicolae Kretzulescu, Davila a inaugurat învățământul medical în România în 1857 prin înființarea Școlii Naționale de Medicină și Farmacie. El a determinat autoritățile guvernamentale să emită primele instrucțiuni oficiale privind îngrijirea sănătății lucrătorilor din fabrică și organizarea districtelor medicale în țară.
Timbrul emisiunii.
Datorită activităților sale numeroase, în România au apărut mai multe asociații științifice, printre care Societatea Medicală (1857), Societatea Crucii Roșii (1876) și Societatea Științelor Naturale (1876). El a contribuit la publicarea a două reviste medicale: Registrul Medical (1862) și Medical Gazette (1865). În timpul Războiului de Independență (1877-1878), a fost șeful serviciului sanitar al Armatei.
Davila este, de asemenea, creditat cu inventarea tincturii Davila, o soluție orală pe bază de opioide utilizată pentru tratamentul simptomatic al holerei.
Colița emisiunii.
Școala de Farmacie
a fost înființată în 1889 și a fost redenumită Facultatea de Farmacie în 1923. Facultatea de Farmacie a Universității „Carol Davila” este locul unde insulina a fost izolată pentru prima dată de Nicolae Paulescu în 1921. Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină a fost acordat lui George Emil Palade, descris ca fiind „cel mai influent biolog celular”, care a studiat la Universitatea „Carol Davila” și a devenit ulterior profesor și șef al Departamentului de Biologie Umană și Fiziologie Umană.
În prezent, Facultatea de Farmacie desfășoară programe de studii universitare de licență atât în limba română, cât și în limba franceză. Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” colaborează cu instituții membre ale Agenției Universităților Francofone din România și străinătate, extinzând astfel orizonturile vorbitorilor de limbă franceză și oferindu-le studii cu baze științifice bio-medicale solide, respectând în același timp diversitatea culturală, etnică și lingvistică.
Blocul de 8 timbre și o vinietă dispusă central.
Facultatea de Farmacie
oferă studenților o abordare integrată a științelor farmaceutice și a practicii farmaceutice, în acord cu tendințele contemporane. Componenta centrală a procesului de învățământ o reprezintă studiile de licență.
Pentru a onora această instituție de învățământ superior românească emblematică, Romfilatelia a introdus în circulație, în data de 12 iunie 2023, emisiunea de mărci poștale Facultatea de Farmacie a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, 100 de ani (LP #2421). Macheta emisiunii a fost realizată de Mihail Vămășescu și include un timbru (48 x 33 mm) și o coliță dantelată (101 x 135 mm, cu dimensiunea timbrului de 36 x 36 mm).
Coala de 32 de mărci poștale.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,90 lei (pentru corespondența internă neprioritară cu greutatea de până în 50 de grame) este reprodusă imaginea bustului lui Ștefan Minovici (1867 - 1935), primul decan al Facultății de Farmacie (1923-1925), care a avut o contribuție esențială în înființarea instituției.
Pe colița emisiunii, cu timbrul având valoarea nominală de 34 de lei (pentru corespondența externă prioritară cu greutatea cuprinsă între 500 și 1.000 de grame), este reprezentată fața Medaliei aniversare „Centenarul Davila 1828-1928”, cu efigia medicului Carol Davila (1828-1884) alături de o compoziție simbolică - zeița sănătății, Higia, aflată pe un piedestal și ținând în mâna dreaptă toiagul lui Asclepios (zeul grec al medicinei), în timp ce alină suferințele unui bolnav. Se știe că sora lui Higia, Panaceea, zeița vindecării, îngrijea bolnavii cu ajutorul leacurilor.
Tirajul emisiunii a fost de 13.296 timbre paginate în coli cu 32 de mărci poștale (din care Poșta Română a achiziționat 6.400 de timbre pentru a fi utilizate la francarea corespondenței) și minicoli de 8 timbre + 1 vinietă (158 x 117 mm). De asemenea, au fost produse 3.190 de colițe (din care Poșta Română a achiziționat 250 de exemplare pentru francarea corespondenței).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate