Publicitate

28 iunie 2023

Locomotiva care a schimbat lumea transportului feroviar

Locomotiva „The Rocket” a fost o locomotivă cu abur proiectată de inginerul englez George Stephenson în anul 1829, care a fost folosită pentru a trage trenuri de călători și marfă pe calea ferată Liverpool-Manchester în Marea Britanie. Aceasta a fost numită astfel datorită performanțelor sale impresionante la vremea respectivă, care au făcut din ea cea mai rapidă locomotivă din lume.
Locomotiva „The Rocket” a fost creată pentru a participa la o competiție organizată de Compania Liverpool-Manchester Railway, care urmărea să găsească cea mai bună locomotivă care să tracteze trenuri pe noua lor linie de cale ferată. Stephenson a proiectat locomotiva „The Rocket” cu o serie de inovații tehnice, cum ar fi folosirea unui arzător cu gaz pentru a încălzi cazanul și a crește presiunea aburului. Acest lucru i-a permis să atingă o viteză maximă de 48 de kilometri pe oră în timpul competiției, fiind declarată câștigătoare.

Locomotiva „The Rocket” a continuat să fie folosită pe calea ferată Liverpool-Manchester timp de mulți ani, înainte de a fi retrasă din circulație și mutată în muzeu. Astăzi, „The Rocket” este expusă la Muzeul Național al Căilor Ferate din York, fiind considerată unul dintre cele mai importante obiecte din istoria transportului feroviar.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate