Publicitate

01 iunie 2023

200 de ani de la nașterea preotului slovac Ján Gotčár

Ján Nepomuk Gotčár a fost un preot catolic slovac, abate, profesor și naționalist, precum și membru fondator al Slovak Matica (SM), Asociația Sfântului Adalbert și al liceului catolic din Kláštor pod Znievom.
S-a născut pe 1 iunie 1823 în Makov în familia vânătorului moșiei locală Ján Gotčá și a Annei Bauerová. După decesul soțului, în 1825 Anna se mută împreună cu copiii la Žilina.
Ján a urmat școala gimnazială inferioară din Žilina între anii 1834-1838, după care a continuat să studieze la Cieszyn și Kecskemét, finalizându-și studiile gimnaziale la Oradea. Începând din 1842, a studiat filosofia la Universitatea din Trnava, apoi teologia la Banská Bystrica.
După ce și-a încheiat studiile de teologie, a fost numit profesor de către episcopul Jozef Rudňanský din Banská Bystrica. A predat geografia, istoria și limbile (slovacă, latină și maghiară) la Liceul Catolic Regal din Banská Bystrica.
A decedat pe 19 august 1883 în Bratislava-Rača.
Cu prilejul aniversării a două secole de la nașterea sa, administrația poștală a Slovaciei i-a dedicat o marcă poștală cu valoarea nominală de 2 euro care a fost pus în circulație de data de 17 februarie 2023. Timbrul, machetat de Peter Augustovič, are dimensiunile de 26,5 x 34 mm și un tiraj de 250.000 exemplare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate