Publicitate

10 iunie 2023

Evoluția filateliei și provocările actuale: de la francarea corespondenței la dilemele colecționării moderne

Filatelia a luat naștere din pasiunea de a aduna timbre poștale, delicat desprinse de pe scrisori și organizate în clasoare după criterii specifice. Aceasta a devenit o activitate plăcută și inteligentă pentru a petrece timpul liber.
Unii colecționari au decis să adune și timbre nefolosite, procurându-le de la poștă în timpul circulației lor. Alții au preferat să colecționeze doar timbrele neuzate, iar cei care nu au reușit să adune serii complete de pe scrisori și-au completat colecția cu timbre neutilizate.
Totuși, includerea în album a timbrelor primite în plic, achitate cu sume semnificative și care altfel nu pot fi obținute (deoarece nu sunt disponibile în oficiile poștale, în deosebi cele din provincie) sau sunt greu de procurat și la prețuri exagerate, nu poate fi numită filatelie, ci mai degrabă snobism. Timbrele emise exclusiv pentru a înfrumuseța albumul colecționarului nu pot fi considerate timbre poștale autentice.
Cred că abonamentele filatelice oferite de Romfilatelia au fost create pentru a oferi colecționarilor posibilitatea de a obține timbre pentru colecție, fără prea multă bătaie de cap, pe măsură ce acestea sunt emise, în schimbul unei taxe. Cu toate acestea, nu este acceptabil ca anumite timbre să fie disponibile doar pentru o minoritate care a consimțit să plătească această taxă. Rolul ghișeelor poștale ar trebui să fie și vânzarea timbrelor în perioada în care acestea sunt în circulație, adică atunci când au putere de francare, iar după aceea, în limita disponibilității din fiecare serie și valoare nominală emisă. Aceasta ar stimula colecționarii din provincie, unde nu există magazine filatelice.
Jurnalul filatelic luptă de șase ani pentru a promova filatelia în secolul XXI în România, dar este dificil de crezut că un colecționar de timbre poștale dintr-un oraș mai mic sau de la țară ar fi dispus să încheie un abonament filatelic și să plătească sume mari pentru achiziționarea timbrelor din seriile scumpe românești emise lunar sau aproape lunar, cu valori nominale care, uneori, te lasă fără respirație, în diverse forme de prezentare (colecții mici de X timbre, cu sau fără viniete și tabsuri, și uneori în mai multe variante).
Și voi da ca exemplu doar emisiunile emise în luna mai 2023, ale căror timbre care ar trebui să se regăsească astăzi în oficiile poștale din țară pentru francarea corespondenței:
Europa 2023: 2 valori (7,50 lei și 11 lei). La nivel național Poșta Română a beneficiat de câte 3.200 de mărci poștale din fiecare valoare nominală în coli de câte 32 de timbre + 8 viniete. La oficiile poștale din Baia Mare n-am văzut, până la această oră, nici măcar un exemplar. Pentru „filateliști”, prin Romfilatelia, sunt disponibile și minicoli de 8 timbre (4 serii) și două modele de blocuri a cate 4 timbre. La ora redactării acestui material, în magazinul on-line al companiei stocurile de FDC-uri și mape filatelice era epuizat.
150 de ani de la moartea lui Alexandru Ioan Cuza: 1 valoare (2,20 lei). La nivel național Poșta Română a beneficiat de 3.200 de mărci poștale paginate în coli de câte 32 de timbre. La oficiile poștale din Baia Mare n-am văzut, până la această oră, nici măcar un exemplar. Pentru „filateliști”, prin Romfilatelia, sunt disponibile și două modele de minicoli de 8 timbre cu manșetă ilustrată. La ora redactării acestui material, în magazinul on-line al companiei stocurile de FDC-uri era epuizat.
Bujorul, floarea națională a României: 5 valori (2,10 lei, 2,30 lei, 2,90 lei, 4,30 lei și 34 lei). La nivel național Poșta Română a beneficiat de câte 16.000 de mărci poștale din primele patru valori nominale paginate în coli de câte 32 de timbre și 250 de exemplare ale coliței nedantelate (sunt curios în ce oficii poștale din țară au ajuns acestea). La oficiile poștale din Baia Mare n-am văzut, până la această oră, nici măcar un exemplar din nici o valoare nominală a acestei serii. Pentru „filateliști”, prin Romfilatelia, sunt disponibile și minicoli de 4 timbre cu manșetă ilustrată și mape filatelie care conțin blocuri de 4 timbre nedantelate.
Expoziția Filatelică Internațională IBRA 2023: 2 valori (11 lei și 34 lei). La nivel național Poșta Română a beneficiat de 3.200 de mărci poștale paginate în coli de câte 32 de timbre + 8 viniete din timbrul cu nominalul de 11 lei și de 250 de exemplare ale coliței dantelate al cărui timbru are valoarea de 34 lei. La oficiile poștale din Baia Mare n-am văzut, până la această oră, nici măcar un exemplar. Pentru „filateliști”, prin Romfilatelia, sunt disponibile și minicoli de 4 timbre cu două viniete, precum și blocuri de câte 2 timbre nedantelate.
Analizând toate acestea se ridică următoarele întrebări: ce (mai) reprezintă filatelia și cum poate ea supraviețui în România? Așteptăm răspunsurile voastre într-un comentariu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate