Publicitate

27 iunie 2023

Inginerul naturii: Castorul european și impactul său asupra ecosistemului

Castorul european (Castor fiber) este o specie de castor eurasiatic, fiind una dintre cele două specii de castor răspândite la nivel mondial, prezent în Europa și Asia. Castorul european este cel mai mare rozător din Europa, atingând o lungime de până la un metru și o greutate de până la 35 de kilograme.
Castorul european, prin construirea de baraje din lemn și crearea de lacuri și mlaștini, are un impact semnificativ asupra ecosistemului. Aceste construcții creează noi habitate pentru o varietate de plante și animale, transformând zonele de teren uscat în zone umede și creând biodiversitate. În plus, ele îmbunătățesc calitatea apei, reținând sedimentele și substanțele nutritive și reducând astfel poluarea.
Totuși, impactul castorului poate fi și negativ în anumite situații, de exemplu când barajele sale pot bloca scurgerea apei și pot cauza inundații în zone populate de oameni. De asemenea, castorii pot să taie copaci într-un ritm mai rapid decât aceștia pot crește, ducând la schimbarea peisajului și afectând flora și fauna locală. Cu toate acestea, în general, impactul castorului european asupra ecosistemului este considerat pozitiv, deoarece adaugă diversitate și creează noi habitate pentru multe specii de plante și animale.

A fost vânat intens în trecut pentru blana și glandele sale parfumate, dar astăzi este protejat prin lege în majoritatea țărilor europene.
Datorită importanței sale este foarte bine reprezentat pe mărci poștale emise de state precum România, Luxemburg, Liechtenstein, Serbia, Belarus, Polonia, Mongolia, Franța, Germania, Marea Britanie, Canada, Austria, Cehoslovacia ș.a.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate