Publicitate

04 iunie 2023

210 ani de la nașterea etnografului polonez Emil Korytko

Emil Korytko a fost un activist politic polonez care a fost arestat de autoritățile austriece pentru activități anti-statale și deportat la Ljubljana în 1834. Aici, el a devenit un important etnograf al perioadei romantice, colecționar de bunuri naționale, poet și traducător.
După sosirea în Ljubljana, el s-a conectat cu intelectualii sloveni și cu oamenii influenți ai timpului, precum Blaž Crobath, Matija Čop, France Prešeren și alții. O realizare notabilă a lui Emil Korytko este colecția sa de cântece populare slovene (Carnij), care a fost publicată postum în cinci volume între 1839 și 1844.
În 1838, el a publicat în ziarul Illyrisches Blatt primul chestionar pentru colectarea de material despre viața populară din Carniola, care a fost și un apel pentru colectarea de material de la alte popoare slave.
Emil Korytko a fost interesat și de ideile mișcării iliriene. El a fost foarte dedicat în colectarea de material, în plus față de cântece, povești și ghicitori, a colectat și material despre cultura materială, cum ar fi îmbrăcămintea și costumele regionale. Ilustrațiile au fost realizate de pictorul Franz Kurz von Goldenstein și au fost păstrate până în zilele noastre. Cu mulți ani în urmă, ele au fost prezentate pe timbrele Poștei Slovene.
Ideea lui Emil Korytko de a publica o carte despre Carniola în limba poloneză nu s-a concretizat însă. Emil Korytko este înmormântat în fostul cimitir Navje din Ljubljana, unde se află și piatra sa funerară.
Cu prilejul aniversării a 210 ani de la nașterea sa, administrația poștală din Slovenia a pus în circulație, pe data de 6 martie 2023, un timbru cu valoarea nominală de 88 eurocenți, machetat de Marko Prah. Emisiunea este însoțită și de un FDC.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate