Publicitate

14 martie 2023

Ziua pașaportului românesc

Ziua pașaportului românesc este sărbătorită în fiecare an pe 19 martie. Această zi este o ocazie de a marca importanța pașaportului românesc în ceea ce privește libertatea de mișcare și accesul la oportunități internaționale.
Pașaportul românesc este un document oficial emis de Guvernul României, care confirmă identitatea și cetățenia română a titularului său și îi permite să călătorească în străinătate. Acesta este un document esențial pentru călătoriile internaționale și permite titularului să își exercite drepturile și libertățile în orice colț al lumii.
Ziua pașaportului românesc este o ocazie de a reflecta asupra importanței acestui document și de a celebra libertatea de mișcare și accesul la oportunități internaționale pe care îl oferă.
Venind în întâmpinarea acestei sărbători de importanță națională, care în acest an va cădea într-o zi de duminică, în data de 14 martie 2023, Romfilatelia a lansat o nouă emisiune de mărci poștale numită „Ziua pașaportului românesc” (LP #2408), dedicată tuturor celor care iubesc să călătorească. Această emisiune este formată dintr-un timbru, un plic prima zi (disponibil în 161 de exemplare) și o carte poștală maximă (disponibilă în 266 de bucăți) pentru colecționarii de maximafilie.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 11 lei (36 x 36 mm), machetat de George Ursachi, se poate observa o grafică simbolică care ilustrează spațiul de liberă circulație - reprezentat prin globul pământesc - prezentat ca un glob didactic cu un suport desenat „în perfor”. Tricolorul românesc și un porumbel purtând un „pașaport” care figurează aripile păsării care duce în lume un mesaj al păcii și siguranței completează acest design. Elementele grafice sunt realizate cu cerneală vizibilă în UV, sugerând siguranța documentului, dar evidențiază și importanța pașaportului - libera circulație și aria de circulație.
Plicul prima zi conține o reproducere a unui pașaport românesc emis în 1887 și o fotografie a copertei pașaportului folosit în prezent de cetățenii României. Tirajul total al emisiunii a fost de 11.234 timbre, din care Compania Națională Poșta Română a „comandat” pentru francarea corespondenței 4.900 de mărci poștale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate