Publicitate

27 martie 2023

Centenarul Constituției României Întregite

FDC-ul emisiunii (sursa: Romfilatelia).
Pe 28 martie 2023 se vor împlini 100 de ani de la adoptarea primei Constituții a României Mari, care a reprezentat o lege fundamentală unică pentru toate provinciile istorice unite cu țara mamă, la 1 decembrie 1918. Cu ocazia acestui eveniment istoric, Romfilatelia a lansat o emisiune de mărci poștale intitulată Centenarul Constituției României Întregite (LP #2410) pe data de 27 martie 2023. Această emisiune este compusă din 3 timbre cu dimensiunea de 63 x 27 mm și o coliță dantelată de 150 x 82 mm, care include un timbru de dimensiunea 27 x 42 mm, precum și un plic prima zi într-un număr de 161 de exemplare. Machetele pentru această emisiune au fost realizate de Mihail Vămășescu.
Pe cele trei timbre ale emisiunii se găsesc ilustrate imaginile Făuritorilor Constituției României Întregite din anul 1923 după cum urmează:
Timbrul cu valoarea nominală de 2,90 lei, care acoperă costul unei corespondențe neprioritare interne cu greutatea de până la 50 de grame, prezintă imaginea Regelui Ferdinand I, supranumit Întregitorul, alături de coroana de oțel cu care a fost încoronat la Alba Iulia.
Timbrul cu valoarea nominală de 4,30 lei, care acoperă costul unei corespondențe recomandate neprioritare interne cu greutatea de până la 50 de grame, ilustrează imaginea prim-ministrului Ion I.C. Brătianu, artizanul Legii Fundamentale și a altor momente importante ale istoriei României, împreună cu stema Regatului României.
Timbrul cu valoarea nominală de 11 lei, care acoperă costul unei corespondențe prioritare externe cu greutatea de până la 50 de grame, reproduce imaginea juristului liberal și senatorului Constantin G. Dissescu, raportorul Legii Fundamentale din 1923 și „creatorul ramurii dreptului constituțional și administrativ român”, împreună cu stema Senatului României.
În plus, timbrul coliței emisiunii cu valoarea nominală de 34 lei, care acoperă costul unei corespondențe prioritare externe cu greutatea cuprinsă între 500 și 1.000 de grame, prezintă în facsimil coperta volumului cu textul „Noii Constituțiuni”, înconjurată de două file ale actului de promulgare semnat de Regele Ferdinand I.
Tirajul total al acestei emisiuni a fost de 37.250 timbre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate