Publicitate

21 martie 2023

Sculptura în lemn în stilul tradițional slovac

Sculptura în lemn în stilul tradițional slovac este o formă de artă populară care implică crearea de obiecte decorative sau utilitare din lemn, utilizând tehnici tradiționale și stiluri specifice zonei geografice a Slovaciei.
Această formă de artă populară are o istorie îndelungată în Slovacia, datând din perioada medievală, când meșterii locali au început să sculpteze mobilier și alte obiecte decorative pentru biserici și case.
Stilul tradițional slovac de sculptură în lemn este caracterizat prin utilizarea unor simboluri și motive specifice, cum ar fi animalele sălbatice, plantele și figuri antropomorfe stilizate, precum și prin folosirea unor tehnici speciale, cum ar fi sculptarea în relief, sculptarea în adâncime și tehnici de decorare cu incizii și culori.
Obiectele create prin sculptura în lemn în stilul tradițional slovac includ vase, figurine, jucării, instrumente muzicale și alte obiecte decorative și utilitare. Acestea sunt considerate nu numai opere de artă, ci și obiecte care transmit tradițiile și cultura locală, precum și un simbol al identității naționale slovace.
Astăzi, sculptura în lemn în stilul tradițional slovac este în continuare practicată și apreciată, iar obiectele create sunt căutate în special de colecționari și de turiștii interesați de arta populară tradițională.
Tradiția populară din regiunea Orava este completată cu figuri de muzicieni și hoți, în special Jánošik, precum scene religioase, în special cele care înfățișau pe Isus Hristos și Fecioara Maria. Acestea erau bazate pe iconografia și morfologia sculpturii populare în lemn. Există mai multe variante ale reprezentării sale a scenei Pieta în colecția din Galeria Orava. Una dintre aceste variante a fost aleasă pentru a ilustra marca poștală (26,5 x 33,9 mm) emisă de Poșta Slovaciei cu prilejul sărbătorilor pascale, pe data de 24 februarie 2023. Emisiunea a fost machetată de Adrian Ferda și este compusă din 100.000 de timbre auto-adezive dispuse în carnete de câte 10 mărci poștale pentru expedierea unei scrisori cu greutatea de până în 50 de grame în zona tarifară T2 (echivalentul a 75 eurocenți la data punerii în circulație), un FDC și o carte poștală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate