Publicitate

02 martie 2023

Colecționari și colecția filatelică

A te declara colecționar înseamnă, neîndoielnic, a avea minimum o colecție pe o anumită temă sau subiect filatelic.
Filatelia are un câmp vast de miliarde, bune și mai puțin bune, de mărci poștale care pot intra în asemenea colecții. Există, de asemenea, mii de publicații cu profil filatelic (cărți, dicționare, cataloage, reviste ș.a.m.d.). Sunt sute de mii de articole, informații, știri de ordin filatelic. Nimic mai simplu pentru a te informa, pentru a ști cum să procedezi în ați dezvolta colecția / colecțiile ta / tale.
Deja, sunt contrariat când aud la unii declarând că au colecții de tot soiul: floră, faună, sport, cosmos, transporturi, artă, istorie (inclusiv istorie poștală), geografie... când fiecare domeniu menționat are zeci de ramuri, discipline, școli, curente, capitole etc. greu de acoperit, care cer informare, căutare, investiții.
De altfel, orice hobby are particularitățile sale. Aș îndrăzni să afirm că, în cele mai multe cazuri, nu tu îl alegi, ci el te atrage / te ispitește spre el. Cum sunt multe și „ispitele” sunt multe.
Și mai de neînțeles pentru mine este când aud de unii care sunt colecționari și de timbre (nu doar de mărci poștale) și de bancnote, monede, medalii, decorații, insigne, vederi, arme, documente istorice, obligații bancare, diverse obiecte vechi etc. etc. etc.
Bineînțeles, nu includ în această categorie comercianții. Ei au rolul lor bine definit și necesar în orice hobby.
De aceea, mulți colecționari se pierd pe drum, trezindu-se cu sume importante irosite fără a avea o satisfacție reală.
Am întâlnit, în existența mea de colecționar, apoi de filatelist, mulți care fuseseră strângători de timbre, fără a mai ajunge la stadiul de colecționar. După ani și-au adus aminte că au niște clasorașe / clasoare pe undeva și mare le-a fost dezamăgirea să constate că nu valorează nimic din punct de vedere filatelic și nici financiar, deși unii mi-au mărturisit că au investit sume importante. Este și cazul celor care au achiziționat la abonament. Un alt subiect de teorie filatelică interesant pe care îl voi aborda altădată.
Nu mai vorbesc de cei cei care au zburat din floare (clasor) în floare prin cluburi / târguri achiziționând ce le plăcea ochiului fără discernământ, fără a consulta vreun catalog. Ispita funcționând la cote maxime. De ce să nu recunoaștem, mulți am trecut prin această fază.
E dificil să realizezi, în ziua de azi, o colecție completă de mărci poștale. Nu este suficient doar să strângi emisiuni poștale, serii după serii pe un anumit subiect sau temă, mai e necesar și să le organizezi după anumite criterii, de multe ori științifice. Sună pretențios, dar și nivelul tău, în ale filateliei, trece la o altă treaptă. Spre cercetare sau competiție, unde lucrurile nu sunt atât de simple. Asta se întâmpla în orice hobby, nu doar în filatelie! Iar satisfacțiile sunt pe măsură.
Nu doresc să teoretizez prea mult.
Am dat curs acestor gânduri la cererea unor colegi care reclamă lipsa îndrumărilor în acest domeniu, acuzând că unii filateliști ar ține doar pentru ei „secretele”. Ceea ce este, evident, fals.
Informațiile există, totul este să le cauți!
INFORMAȚIA = PUTERE!
Cine a spus-o a știut ce spune!
PS. Sunt sigur și mulți colecționari au constat acest lucru, vechii filateliști sunt deschiși dând sfaturi și informații ori de câte ori sunt solicitați.

Sergiu Găbureac

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate