Publicitate

07 noiembrie 2022

Artă stradală în Differdange

Differdange a fost desemnat în perioada 22 septembrie - 21 octombrie 2022 ca „municipiul lunii” în cadrul proiectului „Esch22 – Capitală Culturală Europeană”. Cu puțin sub 30.000 de locuitori, „cité du fer” este al treilea ca importanță municipalitate din sudul Luxemburgului, zonă cunoscută sub numele de „Minett”, unde extracția minereului de fier, care a început la mijlocul secolului al XIX-lea, și-a deschis porțile pentru industria siderurgică.
Site-ul industrial este încă funcțional și astăzi și produce în special faimoasele grinzi gri. Pe drumul care leagă orașul de Niederkorn se află cinci turnuri uriașe de răcire ale oțelului care, înainte de a fi achiziționat de Arcelormittal, aparținea companiei „Société anonyme des hauts-fourneaux et aciéries”. La sfârșitul anului 2020 aceste turnuri au devenit obiecte de artă în aer liber, acoperite cu fresce ale artistului stradal Alain Welter. Ideea s-a dovedit a fi un mare succes: reprezentările, de fapt, arată multe detalii ale istoriei economice locale și consecințele acesteia asupra vieții și muncii de zi cu zi. Pe lângă vagoane și locomotive, unelte tehnice și case terasate, la locul de muncă se descoperă mineri, dar și inscripții precum „Italian klengt” („Mica Italia”) sau „Rout äerd” („Pământ roșu”), care subliniază specificul regional.
Această lucrare a fost reprezentată pe marca poștală dedicată „Zilei timbrului”, emisă pe 13 septembrie 2022. Timbrul (60 x 30 mm) folosește o fotografie a lui Christian Aschmann prelucrată de Fargo. În locul nominalului, are textul „L50g”, echivalentul a un 1,00 euro la data punerii în circulație.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate