Publicitate

21 noiembrie 2022

Filme celebre filmate în Monaco

La începutul lunii trecute, Monaco a pus în circulație o emisiune filatelică dedicată filmelor turnate pe teritoriul său. Disponibilă din 4 octombrie 2022, seria este formată din patru timbre care aduc aminte de patru filme celebre: „Attendo a Montecarlo”, „Valiza de douăzeci de milioane”, „Marele premiu” și „Cei șapte hoți”.
Una dintre valorile de 2,00 Euro (40,85 x 52 mm) propune posterul german al filmului polonez „Czekam w Monte Carlo” („Attendo a Montecarlo”), regizat de Julian Dziedzina și lansat în 1969. Drama sportivă, retrăiește provocarea literalmente criminală dintre șoferii Piotr Zawadzi și Jan Rajski cu concurenți din Marea Britanie și Suedia în timpul celebrului Raliu. Echipajul slav, pe lângă lupta pentru concurs, trebuie să se ocupe și de conflictul intern tot mai mare legat de povestea de dragoste dintre soția lui Piotr și Jan.
Cealaltă marcă poștală cu aceiași valoare nominală (52 x 31 mm) se referă la „Valiza de douăzeci de milioane”. Personaj fictiv creat în 1925 de americanul Earl Derr Biggers, detectivul Charlie Chan este eroul a șase romane și a aproape cincizeci de filme, seriale și desene animate. Această mărturie a fost regizată în 1937 de Eugene Forde. Anchetatorul și fiul său, aflați în vacanță în Principat, sunt chemați de poliția franceză pentru a rezolva două cazuri de omor. Este a șaisprezecea și ultima oară când apare Warner Oland: actorul a murit la scurt timp după terminarea filmărilor.
Imaginea timbrului cu valoarea nominală de 3.30 euro (40,85 x 52 mm) se concentrează pe „Marele Premiu”, regizat John Frankenheimer și realizat în 1966. Filmul evocă competiția dintre patru piloți în timpul campionatului mondial de Formula 1 din acel an. Printre aceștia se numără Pete Aron, în luptă cu Jean-Pierre Sarti, interpretat de Yves Montand, pe fondul unei idile romantice cu soția fostului coechipier. Producția cinematografică a câștigat trei premii Oscar în anul următor.
În cele din urmă, pentru valoarea de 3,92 euro (40,85 x 52 mm), a fost ales filmul „The Seven Thieves”, regizat de Henry Hathaway și lansat în 1960. Acțiunea are loc în cazinoul local pe care Theo Wilkins intenționează să îl jefuiască. Pentru a conduce operația, el reunește un grup de cinci persoane conduse de un specialist, Paul Mason.
Timbrele au fost paginate în minicoli de câte șase mărci poștale, iar pentru fiecare valoare nominală a fost realizat un FDC.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate