Publicitate

19 noiembrie 2022

Podul din Crimeea, bis!

Serviciul poștal ucrainean Ukrposhta a emis recent (4 noiembrie 2022) un timbru, cu valoarea nominală M, echivalentul a 18 grivne ucrainene (0,48 dolari), pentru a marca explozia de la începutul lunii Octombrie pe podul care lega Crimeea și Rusia, care prezintă o serie de glume cu caracter local și referințe la filmele Titanic.
Proiectată de pictorul ucrainean Yuriy Shapoval, marca poștală arată arcadele distinctive din oțel alb ale podului care ies cu ochiul în spatele norilor de fum. Acesta a fost tipărit ca o ediție limitată de șapte milioane de exemplare paginate în blocuri de câte șapte mărci poștale.
Designul timbrului face paralele între atacul asupra acestui pod și scufundarea presupusului „nescufundabil” Titanic, în încercarea de a comunica semnificația evenimentului publicului internațional.
Acest lucru se realizează prin integrarea unei referințe la celebra scenă din filmul Titanic, în care actorul Leonardo DiCaprio o îmbrățișează pe actrița Kate Winslet la prova navei. Pe timbru, însă, cuplul este afișat cocoțat la marginea zdrențuită a podului deteriorat.
În acest fel, designul celebrează „eforturile Titanice” ale poporului și armatei ucraineene. Cu toate acestea, designul prezintă și o serie de alte detalii iritabile: personajul lui Winslet este înfățișat ținând o țigară, ca referire la faptul că oficialii ucraineni au dat vina în glumă exploziilor din întreaga Crimeea pe seama soldaților ruși care nu au grijă cu mucurile de țigară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate