Publicitate

11 noiembrie 2022

123 de ani de la inaugurarea actualei clădiri a gării din Satu Mare

Clădirea gării din Satu Mare a fost construită în 1899 şi era proiectată pentru un oraș care în acei ani avea între 26 – 27.000 de locuitori. Era o periodă de dezvoltare economică când în orașul Satu Mare se construia masiv: Tribunalului Județean, Hotelul Panonia (Dacia), Parcul Kosuth Kert (Grădina Romei), Primăria (clădirea veche, care între timp a fost demolată), Teatrul Municipal, 4 şcoli orășenești, bănci - toate oglindesc arhitectura vremii.

Actuala clădire a gării a fost realizată după proiectele renumitului constructor PFAFF FERENC (1851 – 1913) care a trăit la Budapesta. În perioda 1887 – 1907 el a fost angajat al MAV-ului şi a proiectat peste 20 de clădiri (gări mai mari sau mai mici de pe teritoriul de atunci al Ungariei). După proiectele lui au fost realizate și clădirile gărilor din Cluj, Carei, Arad, Ghimeș, Miskolc,  Pecs, Szaged - considerate cele mai reușite construcții de gări ale imperiului Austro–Ungar (considerație valabilă și pentru Gara Satu Mare). Costrucția ei a durat un an de zile și a fost inaugurată pe data de 11 noiembrie 1899.
În lucrarea  intitulată „Epoca stralucită a MAV-ului”, autorul Merenyi Gyorgy a considerat aceste cladiri novatoare, autentice, cu un stil curajos, moderne cu ceva specfic, caracteristic. Clădirea masivă este compusă dintr-un corp central cu etaj și două corpuri laterale cu etaj, legate între ele de corpuri de un singur nivel; toate cu legatură de coridoare între ele. Partea dinspre linii era prevazută cu peron și copertinș - construcție metalică (stâlpii de susținere pe verticală și grinzile orizontale de susținere a acoperișului). Urmărind clădirile gărilor deja enumerate, se constată aceași concepție arhitecturală, la altă scară de mărime, de realizare.

Iată în ce constau aceste asemănări:
- stil arhitectural renancestist, ecleziastic
- motivele artitecurale, ornamentale specifice cu latura umană (medalioane din ceramică care sunt portrete ale unor oameni de seamă)
- simetria elentelor constructive și decorative
- materiale naturale: cărămidă, lemn, metal.

Toate acestea fac nu numai frumoasă clădirea gării Satu Mare, dar și utilă,  nimerită în proporții, în compartimentare interioară pentru birouri și încăperi de serviciu, care și în zilele noastre încă fac față traficului de călători pentru acest oraș. Gara Satu Mare poate fi considerată una din cele mai reușite construcții de acest gen a imepriului austro-ungar a anilor de sfârșit de deceniu și secol XIX.
Multe din aceste elemente contructive și arhitecturale se constată și la celelalte clădiri, construcții masive deja amintite, realizate în acea perioadă în Satu Mare sau în alte orașe.
Pentru un pasager (călător) care așteaptă pe peronul gării sosirea unui tren este recomandat să arunce o privire pe construcție, pe clădire, și va constata cu satisfacție că descoperă o gară care nu și-a pierdut din frumusețe, din farmec... demnă pentru  o carte poștala ilustrată sau o poză chiar cu un aparat foto degital.
Cu prilejul aniversării au fost realizate o serie de materiale filatelice ocazionale și o ștampilă specială care va fi disponibilă (pentru francarea complementară a corespondenței) în decursul zilei de astăzi (11 noiembrie 2022) la Oficiul Poștal nr. 1 din Satu Mare.

ing. LŐRINCZ  TIBERIU – membru AFFR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate