Publicitate

06 noiembrie 2022

Câinele, ajutor de nădejde al persoanelor nevăzătoare

Pentru a-i ușura viața lui René Blin, un prieten care și-a pierdut vederea la vârsta de opt ani, Paul Corteville a încercat, în 1952, să-l antreneze pe ciobănescul german Dickie. Acesta avea să devină primul câine ghid din Franța.
În timp s-a demonstrat științific că animalul de companie este un ajutor de neegalat pentru a depăși obstacolele persoanelor cu deficiențe de vedere. Datorită pregătirii sale de aproape doi ani într-o unitate certificată, câinele ghid știe cum să răspundă la cincizeci de comenzi diferite. Învață să identifice orice îi poate sta în calea proprietarului, să se deplaseze printre trecători fără să se piardă, să se oprească pentru a semnaliza un pas, o bordură sau peronul unei stații. Este și un prieten prețios, alături de care omul își poate găsi încrederea în sine în viața de zi cu zi și în societate.
În acest an Parisul a dedicat câinilor ghizi un timbru poștal (30 x 41 mm) cu valoarea nominală de 1,16 euro, realizat de Agenția Huitième Jour care este disponibil din 26 septembrie 2022. Având o dantelură de 13¼ x 13 unități, el a fost tipărit în 600.000 exemplare paginate în 40.000 coli (185 x 143 mm) de câte 15 mărci (5 coloane x 3 rânduri).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate