Publicitate

15 noiembrie 2022

Casa de Cultură a Sindicatelor din Baia Mare - perspective cartofile

Prima carte poștală cu imaginea Casei de Cultură.

Anul acesta s-au împlinit 55 de ani de când a început construcția Casei de Cultură a Sindicatelor din Baia Mare (1967). Arhitectul acestei prestigioase clădiri a fost Nicolae Porumbescu. Locația aleasă pentru construcție era pe locul unui fost cartier evreiesc (la plecarea evreilor, aceste terenuri au fost vândute unor localnici – pe locul Casei de Cultură erau terenurile a două familii, care au fost expropriate: Takacs şi Fejes).
În anul 1971 lucrările au fost finalizate, iar inaugurarea a avut loc la 20 februarie. Construcția a fost realizată de către Trustul de construcţii Maramureş cu banii Uniunii Generale a Sindicatelor din România și a costat aproximativ 16 milioane de lei. 
Din punct de vedere arhitectural s-a realizat o îmbinare fericită între arta populară maramureşeană şi arta populară românească în general atât în cioplitura în lemn cât şi cea în piatră, aceasta din urmă fiind o imitaţie (beton turnat cu praf de piatră şi marmură). Sala de spectacole, de 718 locuri, scena era cu pod, fosă modernă şi cortină din fier (17—20 tone) acţionată electric.
Trăsătura funcţională a clădirii a fost completată de o sală de conferinţe cu 190 de locuri în stil amfiteatru (unde astăzi susțin spectacole trupa de teatru Ararat) şi o estradă pentru conferenţiar, fotocineclub cu 2 laboratoare, sala de balet pentru copii, sala atelierului de lucru pentru cercul de artă plastică, sală de expoziţii de artă plastică, bibliotecă şi săli pentru cercuri şi cursuri. Foaierele şi barul elegant erau pardosite cu marmură albă. Pe lângă săli clădirea are holuri spaţioase finisate cu lambriuri din esenţe lemnoase contrastante şi structura meşteşugită a plafonului. O notă deosebită a edificiului o dădea dantelăria din piatră.
În luna mai a anului 1971 Casa de cultură a sindicatelor din Baia Mare găzduia activitatea a 18 cercuri: 4 cercuri de radio şi electronică industrială, 2 cercuri de stenografie, cerc de artă plastică, cineclub, cerc foto, cercuri de muzică pentru diferite instrumente, cerc de balet pentru copii, cerc pentru tinerele gospodine, două cercuri de artă dramatică în limba română şi maghiară, un club de jazz şi altele. La casa de cultură și-a desfăşurat activitatea şi universitatea populară cu 12 cercuri de cultură generală, 5 cursuri de limbi străine şi 1 curs de matematică. Activitatea artistică de amatori era desfăşurată de ansamblul folcloric „Tulnicul”, 2 formaţii de muzică uşoară, 2 formaţii de teatru, in limbile română şi maghiară, un cor de cameră, o fanfară, un grup de solişti vocali de muzică cultă şi un ansamblu profesionist.
Primul director al Casei de Cultură a fost Teodor Pop, urmat la scurt timp de Claudia Zainea (au fost singurii doi directori din perioada 1971-1989).
Locația edificiului este Bd. Independentei nr. 4. Coordonatele GPS sunt: latitudine — 47°39′32.98′′N (47.659161), longitudine — 23°34′13.98′′E (23.570552).
Pe scena Casei de Cultură au prezentat spectacole atât artiștii locali (Ansamblul Maramureșul, Ansamblul Transilvania etc), cât și marii artiști ai teatrelor din Capitală, precum și orchestre de operetă, simfonice etc.
Copil fiind pe scena Casei de Cultură pot să spun că m-am lansat ca mic „artist” în cadrul serbărilor școlare. Dacă țin bine minte au fost cam trei la număr (în clasele a V-a, a VI-a și a VII-a). Atipic din fire, lumina reflectoarelor m-a fermecat mai puțin,iar magnetul care mă atrăgea provenea din culise și camera tehnică. Așa am ajuns mai târziu să mânuiesc reflectorul mobil aflat în balcon în cadrul unor spectacole susținute de Palatul elevilor (printre care și câteva ediții ale Festivalului „Ursulețul de Aur”), Printre alte activități desfășurate în incinta acestei instituții, am participat la clubul de cine-animație (în sala de la ultimul etaj), clubul de ecologie și activitățile de șah și schimb filatelic care se desfășurau în holul de la etajul II sau III.
În perioada 1995 (18 august) - 2010 aici a fost sediul Radio Galaxia, unde am avut privilegiul ca în decursul a cinci ani (cu oarecare întreruperi) să fiu în slujba ascultătorilor ca regizor de emisie, animator și realizator de programe radio. În prezent spațiul în care s-a desfășurat activitatea postului local de radio este sediul trupei de teatru Ararat.
La ora actuală clădirea se află într-un stadiu avansat de degradare, spre nemulțumirea populației urbei.

Imaginea clădirii a rămas imortalizată pe o serie de întreguri poștale (plicuri), cărți poștale (CP) și ilustrate cărți poștale (CPI) pe care încerc să le indexez în această postare. În cazul în care dețineți și alte piese mi le puteți trimite pentru a completa informațiile furnizate. O parte dintre ele au fost datate după ștampila poștei, anul emiterii nefiind menționat. S-ar putea ca această datare să nu fie foarte exactă, de aceea orice ajutor este binevenit.

1972 - Vedere a fațadei luată de pe podul de peste râul Săsar (din partea stângă), CPI, color, 10,5 x 15 cm, OSEDT după o fotografie de Ion Petcu, marcă fixă 40 bani (stema României), cod 419/72, comanda 5415, preț de vânzare 1,90 lei, legenda în limba română (imaginea cărții poștale în deschiderea materialului).

 

1973 - Vedere din partea stângă. CP, monocrom (albastru), marcă fixă 30 bani (stema României), cod 1363/73, comanda 5206, preț de vânzare 30 bani, legenda în limba română.

1973 - Vedere din partea stângă. CPI, color, Editura Meridiane după o fotografie realizată de Al. Mendrea, fără marcă fixă, cod 7740, realizată la I.P. Sibiu, preț de vânzare 1,50 lei, legenda în limbile română, engleză, franceză, germană și rusă. 

1973 - Vedere a fațadei luată de pe podul de peste râul Săsar (din partea stângă - clișeu asemănător cu ediția 1972), CPI, color, OSEDT, marcă fixă 40 bani (stema României ?), cod 576/73, comanda ?, preț de vânzare 1,90 lei (?), legenda în limba română (?).

1973 -  Vedere a fațadei luată de pe podul de peste râul Săsar (din partea stângă - clișeul CPI cod 576/73), întreg poștal (plic), color, marcă fixă 55 bani (stema României), cod 1245, comanda 7218, preț de vânzare 1 leu, legenda în limba română.

 

1974 - Vedere a fațadei luată de pe podul de peste râul Săsar (din partea stângă - clișeu asemănător cu edițiile 1972 și 1973), CPI, color, 147 x 105 mm, OSETCM după o fotografie de Ion Petcu, marcă fixă 40 bani (stema României), cod 576/74, comanda 11.016, preț de vânzare 1,90 lei, legenda în limbile română și franceză.

1974 - Colaj Baia Mare, Casa de Cultură (coloana din stânga, imaginea centrală) surprinsă din Parcul Dacia, CPI, color, Editura Meridiane după o fotografie realizată de Sorin Dan, fără marcă fixă, preț de vânzare 1,50 lei, legenda în limba română. Există și variantele unde în loc de numele fotografului este menționat „Arta Grafică”, precum și I.P. Arta Grafică pe linia verticală în drept cu numele editurii (fără a fi menționat fotograful). De asemenea am întâlnit și o a patra variantă în care nu se menționează deloc numele fotografului și nici a tipografiei unde a fost multiplicată vederea. Există posibilitatea ca aceste variante să fi fost editate în ani diferiți. Într-unul dintre tiraje, probabil după anul 1980, este menționat codul 10109.

1974 (?) - Vedere luată din parcul Dacia cu clădirea Casei de Cultură (subiect secundar) în partea stângă (plan depărtat), CPI, color, Editura Meridiane după o fotografie de Al. Mendrea, fără marcă fixă, cod 7742, realizată la I.P. Arta Grafică, preț de vânzare 1,50 lei, legenda în limba română. (printre piesele analizate am găsit una circuată în 1974 - data timpurie)

 

1976 - Vedere a fațadei luată de pe podul de peste râul Săsar (din partea stângă) cu stema municipiului Baia Mare (în partea stângă), CPI, color, Editura Meridiane după o fotografie de Sorin Dan, fără marcă fixă, cod 9368, realizată la I.P. Sibiu, preț de vânzare 1,50 lei, legenda în limbile română, engleză, franceză, germană și rusă.

   
1976 (?) - Colaj Baia Mare, imaginea Casei de Cultură apare în colțul din stânga jos (fotografie aeriană), Editura Meridiane, fără marcă fixă, realizată la I.P. Sibiu, preț de vânzare 1,50 lei, legenda în limba română (piesa analizată a fost circulată în 1986). Am întâlnit același clișeu, aceiași editură, de data aceasta tiparul este realizat la I.P. Arta Grafică iar culoare titulaturii (numele orașului) este schimbată (negru în loc de galben), cod 5000, preț de vânzare 1,50 lei, legenda în limba română (piesa analizată a fost circulată în 1976).

 

 

1978 - Vedere aeriană cu clădirea Casei de Cultură în partea stângă (stema municipiului Baia Mare în colțul din stânga sus), CPI, color, Editura Sport Turism după o fotografie de C.P.C.S., fără marcă fixă, cod EST 4005, realizată la I.P. Arta Grafică, preț de vânzare 1,50 lei, legenda în limbile română, engleză, franceză, germană și rusă. Există și varianta fără numele întreprinderii poligrafice unde s-a făcut tiparul, în care legenda este în limbile română, franceză, engleză, germană și rusă.

 


1980 - Vedere aeriană cu clădirea Casei de Cultură, CPI, color, OSETCM după o fotografie de V. Stamate, marcă fixă 40 bani (stema României), cod 3630/80, comanda 11033, preț de vânzare 1,90 lei, legenda în limbile română și franceză.

1980 - Vedere a Casei de Cultură, CPI, color, 150 x 105 mm, OSETCM după o fotografie de Ion Petcu, marcă fixă 40 bani (stema României), cod 576/80, comanda 11016, preț de vânzare 1,90 lei, legenda în limbile română și franceză.

1980 - Vedere a fațadei luată de pe podul de peste râul Săsar (din partea stângă) cu stema municipiului Baia Mare (în partea dreaptă), CPI, color, Editura Meridiane după o fotografie de C. Vladu, fără marcă fixă, realizată la I.P. Sibiu, cod 13058, preț de vânzare 1,50 lei, legenda în limbile română, engleză, franceză, germană și rusă. Clișeul este reeditat, într-un alt tiraj, probabil în 1982, fără a se menționa codul pe spatele vederii.

 


1981 - Vedere laterală (dreapta) a Casei de Cultură (din parcarea hotelului Carpați), CPI (gen fotografie felicitare cu prilejul sărbătorilor de iarnă), alb negru, sucursala Maramureș - Baia Mare a Băncii de Investiții.

 

1982 - Vedere a fațadei luată de pe podul de peste râul Săsar (din partea stângă), CPI, color, Editura Meridiane după o fotografie de Sorin Dan, fără marcă fixă, cod 9368, realizată la I.P. Sibiu, preț de vânzare 1,50 lei, legenda în limbile română, engleză, franceză, germană și rusă.

 

1983 -  Vedere a fațadei luată de pe podul de peste râul Săsar (din partea dreaptă), CPI, color, 10,5 x 15 cm, Editura Sport-Turism, după o fotografie de Aurelia Cristescu, fără marcă fixă, cod ?, realizată la I.P. Sibiu, preț de vânzare 1,50 lei, legenda în limbile română, franceză, engleză, germană și rusă.

1983 -  Vedere a fațadei luată de pe podul de peste râul Săsar (din partea stângă), întreg poștal (plic), color, marcă fixă 2 lei (stema României), cod 0169, preț de vânzare 2,45 lei, legenda în limba română.

 

1984 - Vedere a fațadei luată de pe podul de peste râul Săsar (din partea stângă), CPI, color, pare să fie același clișeu cu al cărții poștale din 1972 redat într-un cadru mai larg, OSETCM după o fotografie de Ion Petcu, marcă fixă 2 lei (stema României), cod 576/84, comanda 11005, preț de vânzare 3,50 lei, legenda în limbile română și franceză.

 

Pentru următoarele cărți poștale ilustrate nu am putut stabili anul apariției și/sau datele de identificare (cu puțin ajutor din partea dvs. poate reușim să clarificăm aceste aspecte):


? - Vedere luată din parcul Dacia cu clădirea Casei de Cultură în partea stângă (plan depărtat), CPI, color, Editura ? după o fotografie de ?, fără marcă fixă (?), cod ?, realizată la I.P. ?, preț de vânzare 1,50 lei (?), legenda în limbile română, engleză, franceză, germană și rusă (?).

198x (?) - Vedere a fațadei luată de pe podul de peste râul Săsar (din partea stângă), CPI, color, 10,5 x 15 cm, Editura Meridiane după o fotografie de C. Vladu, fără marcă fixă, cod ?, realizată la I.P. Sibiu, preț de vânzare 1,50 lei, legenda în limbile română, engleză, franceză, germană și rusă.
 

20xx (?) - Colaj Baia Mare, imaginea Casei de Cultură apare în colțul din dreapta sus (fotografie din partea față-dreapta a clădirii), Editura Proema după o fotografie de Ioan Brezoski, 10,5 x 15 cm.


Bibliografie:
Cotos Robert - Casa de Cultură a Sindicatelor din Baia Mare, 8/10/2022 pe Cotosra (https://www.cotosra.ro/casa-de-cultura-a-sindicatelor-din-baia-mare/) accesată la data de 15/10/2022
Maramures.org - Casa de Cultură Baia Mare pe Portal Maramureș (https://maramures.org/item/casa-de-cultura-baia-mare/) accesată la data de 15/10/2022
Alexandru-Leonard Pop, Bogdan-Vasile Cioruța și Gabriela Pop - „Elemente de patrimoniu filatelic al municipiului Baia Mare”, editura Biblioteca Județeană „Petre Dulful” din Baia Mare, 2021, ISBN 978-606-8967-25-7
Catalogul expoziției „Ziua Mărcii Poștale Românești” 1987
Cătălin Vischi - Baia Mare, în urmă cu 50 de ani: cum arăta urbea și ce se întâmpla în oraș în anul 1971, la 31 decembrie 2021 în 2m News (https://2mnews.ro/exclusiv-baia-mare-in-urma-cu-50-de-ani-cum-arata-urbea-si-ce-se-intampla-in-oras-in-anul-1971/), accesat la data de 15.10.2022
Luminiţa Silea - Arhitectul uitat al României în Actual de Cluj sin 26 noiembrie 2019 (https://actualdecluj.ro/arhitectul-uitat-al-romaniei-el-a-proiectat-multe-dintre-cladirile-din-perioada-comunista-pe-care-astazi-le-cunosti/), accesat la data de 15.10.2022
Vartejanu Dragoș -  Așa cum a fost România de-altădată: Baia Mare (Colecții și Colecționari - Cartofilie) din 9 noiembrie 2013 pe site-ul Îmi pasă (https://sanuuitam.blogspot.com/2013/11/asa-cum-fost_9.html) accesat la 13.11.2022
Olga Apostol - După 15 ani..., în Steaua roșie, nr. 109 (4.082) din 9 mai 1971.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate