Publicitate

29 iunie 2022

Ziua Internațională a Dunării

În fiecare an, pe 29 iunie, sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), este sărbătorită Ziua Internațională a Dunării. Această zi a fost stabilită ca urmare a semnării Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, în cadrul unei întâlniri care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia (Bulgaria). Manifestări dedicate Zilei Dunării se desfăşoară în toate statele dunărene, pentru a marca dorinţa comună a acestora de a-şi uni forţele în sprijinul protejării unuia dintre cele mai importante fluvii din Europa.
România deţine în acest an, preşedinţia Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR), iar poziţia țării noastre în bazinul Dunării este una extrem de importantă pentru protejarea biodiversităţii şi a mediului înconjurător.
Cu ocazia acestui eveniment, Romfilatelia, în colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, a introdus în circulație miercuri, 29 iunie 2022, emisiunea de mărci poștale Ziua Internațională a Dunării (LP #2375).
Emisiunea, machetată de Mihail Vămășescu, este alcătuită din patru mărci poștale (48 x 33 mm), patru minicoli  (161 x 114 mm) și două plicuri prima zi (201 seturi), în componenţa căreia și în contextul biodiversității fiind ilustrate, alături de frumoase peisaje cu nuferi, următoarele specii din fauna dunăreană: lăstunul de mal, lopătarul, vidra și pârșul de alun.
Lăstunul de mal (Riparia riparia), ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 4 lei (contravaloarea unei corespondențe neprioritare interne cu greutatea cuprinsă între 1 și 2 kg), este cea mai mică specie de rândunică, întâlnită și în bazinul Dunării. Lopătarul (Platalea leucorodia), redat pe timbrul cu valoarea nominală de 6,50 lei (contravaloarea unei corespondențe neprioritare externe cu greutatea de până în 50 de grame), este o pasăre mare, rară, frumoasă, cu o „găteală” ce atrage în mod firesc admirația omului. Vidra (Lutra lutra), care este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 10 lei (contravaloarea unei corespondențe prioritare externe cu greutatea de până în 50 de grame), trăieşte într-o mare varietate de habitate acvatice din zonele joase, până în zona montană. Pârșul de alun (Muscardinus avellanarius) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 10,50 lei (contravaloarea serviciului recomandat extern).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate