Publicitate

17 iunie 2022

Comorile Peleșului

Unul din FDC-urile emisiunii

Romfilatelia, în colaborare cu Muzeul Național Peleș, a introdus în circulație, vineri, 17 iunie 2022, emisiunea de mărci poștale Comorile Peleșului (LP #2373).
Cele patru timbre (42 x 52 mm), colița dantelată (120 x 130 mm) și mapa filatelică specială a emisiunii, machetate de către George Ursachi, înfățișează piese reprezentative, de mare valoare estetică, din colecțiile Muzeului Național Peleș, remarcându-se prin bogăție, frumusețe și rafinament colecția de orfevrărie, de ceramică și de sticlărie, legate intrinsec de Castelul Peleș și de ctitorul său, regele Carol I.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 2 Lei (contravaloarea unui imprimat intern cu greutatea de până în 50 de grame) este reprodus un Vas de proveniență germană, realizat din porțelan pastă tare, modelat în tipar și manual, cu decor aplicat. Pe timbrul cu valoarea nominală de 4 Lei (contravaloarea unui imprimat intern cu greutatea cuprinsă între 1 și 2 kg) este ilustrat un Vas de proveniență austriacă, realizat în atelierul Lobmeyr, din Viena, la finele secolului al XIX-lea. Pe timbrul cu valoarea nominală de 10 Lei (contravaloarea unei corespondențe externe prioritare cu greutatea de până în 50 de grame) este redat suportul pentru plicuri, creat în atelierul Nicholls & Plincke, din Rusia, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Pe timbrul cu valoarea nominală de 16 lei (contravaloarea unei corespondențe externe neprioritare cu greutatea cuprinsă între 100 și 500 de grame) este ilustrat un Vas tulipieră, realizat în atelierul Ginori, Doccia, din Florenţa, Italia, între anii 1870 – 1880. Pe timbrul cu valoarea nominală de 32 Lei (contravaloarea unei corespondențe externe neprioritare cu greutatea cuprinsă între 500 și 1.000 de grame) din colița dantelată a emisiunii este ilustrată o amforă realizată în perioada 1870 – 1890, din faianță modelată la roată și în tipar, cu decor aplicat și barbotină, pictată manual sub glazură, o creație a atelierului florentin Ginori, Doccia, din Italia.
Figurina – Lebădă, ilustrată pe unul din plicurile „prima zi” a emisiunii (202 seturi), a fost realizată în atelier german, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Pe cel de-al doilea plic „prima zi” a emisiunii, este redată imaginea unui Vas din sticlă, creație franceză, de la începutul secolului al XX-lea.
Emisiunea este însoțită de o mapă filatelică realizată în tiraj limitat de 243 exemplare și echipată cu blocul filatelic special (170 x 185 mm) de patru timbre dantelate care prezintă elemente de perfor ornamental romb și șteluță. Blocul filatelic este numerotat de la 001 la 243.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate