Publicitate

28 iunie 2022

Simetria matematică a Italiei

Castel del Monte este probabil cea mai misterioasă structură aflată în vârful unui deal de lângă Andria, Apulia. A fost construită de Federic al II-lea în 1240, care moștenise pământurile de la mama sa, Constanța de Sicilia. În secolul al XVIII-lea, marmura interioară a castelului și mobilierul rămas au fost îndepărtate. Nu este înconjurat de nici șanț, nu are un pod mobil, iar unii istorici consideră că nu a fost niciodată concepută ca o fortăreață defensivă. Cu toate acestea, lucrările arheologice au sugerat că inițial castelul avea un zid cortină. Descris de Enciclopedia Italiana drept „cel mai fascinant castel construit de Frederic al II-lea”, este încadrat ca sit protejat al Patrimoniului Mondial.
Particularitatea Castelului del Monte o reprezintă recurența numărului 8 în jurul căruia s-au născut numeroase legende. Monumentul apare, de fapt, ca un octogon perfect cu opt turnuri octogonale, unul pe colț, curte în centru tot octogonală și 16 camere, opt pe etaj, iar numărul opt continuă în diferite cadre, pe ziduri  și în alte elemente. Având în vedere cultura cosmopolită a împăratului, cunoscută sub numele de „Stupor mundi”, este posibil ca apariția celor opt să nu fie întâmplătoare, ci poate fi urmărită până la o arhitectură ezoterică care, desigur, a dat loc diverselor interpretări. Dincolo de o posibilă interpretare, despre motivul pentru care a fost construită, întreaga structură rămâne unică în felul ei și cu un trecut încă de descoperit...
Imaginea castelului apare pe câteva mărci poștale emise de Poșta Italiană dar și pe versiunea italiană a monedei de un euro cent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate