Publicitate

06 iunie 2022

Castelul din povești

Bastionul Pescarilor atrage atenția prin delicatețea formelor și culoarea albă a pietrei din care a fost cioplit, părând mai degrabă un castel desprins din poveștile cu zâne. Aflat chiar pe malul drept al Dunării, pe dealul Cetății din Buda și în imediata apropiere a Bisericii Mathyas, Bastionul Pescarilor te atrage ca un magnet. De aici, poți vedea Palatul Parlamentului, în toată splendoarea sa.
Bastionul Pescarilor are nu mai puțin de șapte turnuri de dimensiuni diferite, legate unele de altele cu ajutorul unei terase accesibile turiștilor, turnuri ce simbolizează corturile celor șapte triburi maghiare care s-au stabilit în Câmpia Panonică în secolul al IX-lea.
Construit la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, pe fundația vechilor ziduri ce protejau Cetatea, Bastionul Pescarilor a marcat aniversarea unui mileniu de la colonizarea Ungariei. Arhitectul maghiar Frigyes Schulek a imprimat acestuia stilurile arhitecturale neo-gotic si neo-romanic, rezultatul fiind unul spectaculos.
Legenda spune ca Bastionul era un punct militar de observare, pentru că în acest loc se întâlneau cei din Breasla Pescarilor, breaslă ce avea un rol important în apărarea Cetății din Buda în timpul unui război. Legat de Bastionul Pescarilor mai circulă și alte legende. Se spune că numele ar proveni de la piața de pește aflată aici în timpurile medievale. Totuși, Bastionul Pescarilor nu a fost niciodată o fortăreață în adevăratul sens al cuvântului și nici nu există dovezi prea mari că s-ar fi vândut pește în aceste locuri. Probabil, a fost construit în scop decorativ, ca loc de promenadă.
O machetă a Bastionului Pescarilor se află chiar în Piața Sfintei Treimi (Szentharomsag). Bastionul Pescarilor a intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1988. Filatelia, în special cea maghiară, promovează acest loc de poveste pe nenumărate mărci poștale, imaginea castelului fiind redată în asociere cu clădirea Parlamentului sau cu cea a Bisericii Mathyas.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate