Publicitate

08 iunie 2022

Rotitul cocoșului de munte

Cocoșul de munte, Tetrao urogallus, este o specie caracteristică zonelor de pădure de conifere, dense, înalte şi întunecate, dar care au şi luminişuri. Lungimea corpului este de până la 90 de centimetri, iar anvergura aripilor este de până la 125 cm. Cocoșul de munte poate fi recunoscut după talia mare, gâtul şi coada lungi şi penajul închis.
Rotitul cocoșului de munte este unul dintre cele mai spectaculoase ritualuri nupțiale. Rotitul are loc în lunile aprilie și mai, în funcție de climă și altitudine, în perioada de împerechere. Dansul nupțial cuprinde un ansamblu unic de mișcări și sunete, pentru a atrage femelele și a se impune în fața masculilor rivali. Cocoșii de munte cântă și se rotesc în vetrele lor, își desfac cozile în formă de evantai și fac salturi de până la 3 metri.
Din punct de vedere filatelic cocoșul de munte poate fi admirat pe timbre emise de România, Iugoslavia, Albania, Kosovo, Belarus, Bulgaria, Austria, Rușia, Germania (ș.a.) oferind un bogat material pentru un exponat tematic deosebit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate