Publicitate

31 octombrie 2022

Câteva considerații asupra emisiunii filatelice dedicate celei de a doua ediții a Zilelor Medicale Româno-Sovietice din 1952

Marca poștală standard.
Indiferent de vremurile politico-sociale în care trăim, trebuie să ne acceptăm să ne cunoaștem istoria așa cum a fost. Mărturiile trecutului trebuie tratate ca atare, iar înclinațiile către un anumit subiect de studiu trebuie să țină cont de toți factorii care-l înconjoară. Ne place să ne romanțăm prezentul, încercând să ignorăm erorile trecutului. Acesta este un lucru normal și firesc. Nu trebuie să judecăm însă dorința de a studia anumite întâmplări ale istoriei, chiar dacă astăzi afinitățile asupra originii personajelor nu mai sunt chiar atât de favorabile.

Bloc de patru.
Și subiectul studiului abordat astăzi, din prisma politico-socială a prezentului, poate considerat de unii controversat. Am ales acest subiect deoarece în colecția proprie de câteva zeci de exemplare din această piesă care m-au impins la un studiu filatelic. Și bine-înțeles, pornind de la un banal timbru deținut între filele unui clasor, dorința de a afla mai multe te duce către o mică cercetare asupra subiectului. Și vorbind de natura subiectului, ca filatelist mă doare să aflu că mare parte din cei care dețineau această marcă în colecție, mânați de evenimentele prin care au trecut, și-au dorit să uite o parte din istoria pe care au trăit-o și, prin urmare, și-au distrus colecțiile (sau timbrele care tratau anumite subiecte). Și astfel, prin „selecție naturală”, și „în timp” anumite cantități ale unor mărci poștale se reduc iar valoarea lor poate, uneori, să crească, în funcție de cerere și ofertă.

Modelul filigranului.
Premisele emisiunii

În urmă cu 70 de ani, în perioada 14 - 18 aprilie 1952, a avut loc în România cea de a doua ediție a Zilelor medicale româno-sovietice, manifestare organizată de către Ministerul Sănătății, Academia Română, ARLUS, Societatea Științelor Medicale, Crucea Roșie Română, Institutul de Studii Româno-Sovietic și Uniunea Sindicatelor Sanitare. Manifestările s-au desfășurat în sala Bibliotecii Centrale Universitare, la Institutul de Științe Administrative, la Secția de Științe Medicale a Academiei Române și la Institutul de Inframicrobiologie al Academiei Române. De asemenea, cu acest prilej, au avut loc și în țară (Târgu Mureș, Cluj și Iași) diverse manifestări medicale pe tema ocrotirii sănătății publice.

FDC-ul emisiunii.
Pe parcursul acestor zile au fost evidențiate câteva metode sovietice de tratament care au început să fie aplicate în spitale din țara noastră: terapia prin somn - inițiată de I.P. Pavlov; transplantul de țesuturi - metoda Filatov; blocajul novocainic - metoda A.A. Vișinevschi sau tratamentul dietetic - metoda Pevzener.

Varietăți de nuanță.
Din punct de vedere filatelic acțiunea a fost popularizată prin emiterea unui timbru care înfățișează portretul marelui om de știință sovietic, fiziologul Ivan Petrovici Pavlov.

O scurtă bibliografie a savantului

Două posibile erori pe aceași marcă.
Pasionat încă din adolescență de științele naturii, Pavlov și fratele său pleacă la Petersburg unde se înscriu amândoi la facultatea de științe naturale. După absolvirea facultății, I.P. Pavlov intră în anul trei la Academia medico-chirurgicală, fiind numit, la scurt timp, asistent la catedra de fiziologie medico-veterinară. Își dă doctoratul cu o teză despre nervii centrifugi ai inimii, după care pleacă în străinătate unde se impune ca cercetător științific. Revine în țară în 1886 și-și începe cariera pedagogică, iar în 1890 obține o catedră la Academia medico-militară. La scurt timp reușește să înzestreze un laborator special de fiziologie la nou înființatul Institut de Medicină Experimentală.

Pereche verticală.
Ca fiziolog naturalist, Pavlov a studiat activitatea creierului și în special reflexele condiționale. Lucrările sale au avut un puternic răsunet în întreaga lume.

Datorită calităților sale științifice, nenumărate administații poștale au emis, de-a lungul timpului, timbre care înfățișează portretul și/sau munca savantului. Voi aminti doar câteva: Uniunea Sovietică (1949, 1963, 1969, 1991), România (1952), Argentina (1959), Suedia (1964), Ungaria (1989), Cuba (1993), Ciad (1998), Redonda (1991), Sao Tome şi Principe (2008, 2019), mărci suficiente pentru un frumos exponat tematic.

Caracteristicile tehnice ale emisiunii studiate

Timbrul, pus în circulație pe data de 22 aprilie 1952, cu o dimensiune de 28 x 33 mm (am întâlnit și mărci având dimensiunea de 28 x 34 mm), a fost imprimat, în heliogravură, după macheta pictorului Dimitrie Știubei, pe hârtie albă cu filigran RPR (XVI), într-un tiraj de 5.000.000 de exemplare paginate în coli de 100 de bucăți dantelate în pieptene 13½ (am întâlnit și mărci dantelate 13¾ x 13¼ unități sau doar 13¾). Marca poștală are valoarea nominală de 1 leu, gumă albă, este de culoare roșu-violet (cărămiziu, maro-carmin, brun-carmin, brun-violet).

Recomandată expediată pe 10 noiembrie 1952
francată și cu trei exemplare din timbrul studiat.

Ea poate fi identificată în cataloagele filatelice după următoarele coduri: CFRPR #218, CMR #1444, RO #1547, LP #322, Yv #1257, Mi #1394, G #2235, S #873, Z #1517.

Plicul „prima zi” (FDC-ul), de culoare albă, cu deschidere laterală (dreapta), reproduce, în negru, portretul omului de știință, iar timbrul este obliterat cu ștampila specială, de formă rotundă, cu diametrul de 4 cm, aplicată în tuș albastru. Legenda plicului: „Ministerul Poștelor și Telecomunicațiilor / Oficiul Filatelic / I.P. Pavlov / Zilele Medicale Româno-Sovietice / 14-28 aprilie 1952”. Legenda ștampilei: „București Poșta / Zilele Medicale Româno-Sovietice / 14-28 aprilie 1952”.

Carte poștală „par avion”
circulată pe relația România -Eleția.


Varietăți și abateri de la marca standard

Majoritatea studiilor filatelice se bazează pe evidențierea abaterilor de la marca standard. Acestea pot varia de la impact scăzut asupra valorii de colecție până la un impact ridicat (în cazul unor erori spectaculoase). 

Citație din 1952.
În ceea ce privește emisiunea noastră, datorită tirajului ridicat și a procesului tipografic, timbrul este întâlnit într-o variată gamă de nuanțe și mici varietăți de culoare, fără impact asupra valorii de colecție. Pentru colecționarii amatori de varietăți ale filigranului, Sergiu Găbureac din București și Gheorghe Domșa din Brad au catalogat existența acestuia în pozițiile 1, 2, 3 și 4. Am întâlnit și piese unde filigranul nu poate fi detectat cu ochiul liber sau este greu perceptibil.

Recomandată externă expediată în 1953.
Raportându-ne la erorile filatelice, filatelistul bucureștean Paul-Dan Cioacă semnala existența următoarelor erori filatelice: punct alb după 1952, jos; pată în stânga portretului, spre cadru; tușă verticală pe creștet; pată albă lângă M din „Medicale” (la ora 11) și pată deschisă la culoare în corpul cifrei 1 din valoarea nominală (relativ pe la mijloc). Toate aceste erori sunt indexate și catalogate în lucrările de specialitate. Printre timbrele analizate de mine am întâlnit, pe aceeași marcă, două posibile erori (aștept confirmarea loc cu o piesă similară): punct alb, mare, în stânga literei Z din „Zilele” (la ora 10) și un punct alb, mai mic, deasupra literei C din „Sovietice” (la ora 1).

Recomandată internă expediată în 1953.

Aspecte filatelico-poștale

La data punerii în circulație a emisiunii, în România erau în vigoare, pentru corespondența internă, tarifele aprobate la data de 28 ianuarie 1952. Valoarea nominală a timbrului de 1 leu, acoperea astfel: expedierea pachetelor mici cu greutatea de până în 100 de grame (1,30 lei), taxa de recomandare (1,20 lei), taxa de recomandare pentru instituțiile de stat (1 leu), taxa expres (1,50 lei), taxa adeverire de primire (1 leu), taxa de reclamație pentru obiecte recomandate (2,75 lei) și pentru obiecte simple (2 lei). Aceste tarife au fost valabile până în luna mai 1953. 

Expoziția filatelică Sibiu 1954.
În corespondența internațională, nominalul de un leu intra ușor în componența francaturilor necesare expedierii unei scrisori simple (1,10 lei), a cărților poștale cu răspuns plătit (1,30 lei) sau a taxei de recomandare (1,90 lei). Dacă ne gândim și la faptul că o mare parte din corespondența externă era și aeropurtată, aproape toate francaturile depășeau valoarea de un leu. La 1 iulie 1953 aveau să fie modificate (majorate) tarifele poștale externe.

Spatele mărcii poștale cu filigranul
nedetectabil cu ochiul liber.

Prima piesă pe care am identificat-o, făcând o căutare pe site-ul de comerț filatelic Delcampe, a fost o recomandată expres expediată de la Târnăveni la Sibiu la data de 10 noiembrie 1952. Scrisoarea a fost francată cu trei mărci din emisiunea studiată (1 leu x 3), o marcă cu valoarea nominală de 10 bani și una cu valoarea nominală de 20 de bani din emisiunea „Uzuale - Stema R.P.R.” (LP #325) apărută în 1952. Teoretic această scrisoare ar fi trebuit să fi fost francată cu 3,25 lei (0,55 lei contravaloarea unei scrisori „alte localități” cu greutatea de până în 20 de grame + 1,20 lei taxa de recomandare + 1,50 lei taxa expres). Practic ea a fost suprataxată ușor cu 5 bani, încasându-se 3,30 lei (posibil lipsa timbrelor de 5 bani de la oficiile poștale din perioada repectivă sau a timbrelor cu nominale potrivite pentru a putea realiza combinațiile necesare).

Bloc de 4 în care poziția filigranului
poate fi identificată cu ușurință.


Cea de a doua piesă aparține unui vânzător din Franța care oferă spre vânzare o carte poștală semiilustrată circulată „par avion” pe relația România - Elveția. Francatura, în valoare de 1,30 lei este compusă din timbrul fix al cărții poștale (30 bani) și timbrul mobil supus studiului (1 leu). Din punct de vedere poștal au fost percepuți 65 de bani pentru expediția cărții poștale și alți 65 de bani pentru suprataxa aeriană externă către Elveția.

O recomandată expediată din România (Salonta) către Ungaria pe data de 24 februarie 1953, oferită spre vânzare pe Delcampe de un vânzător din Békés (Ungaria), tarifată cu 3 lei (1,10 lei expediția unei scrisori simple cu greutatea de până în 20 de grame + 1,90 lei taxa de recomandare), a fost francată cu trei exemplare din timbrul emis cu prilejul celei de a doua ediții a Zilelor Medicale Româno-Sovietice. Chiar dacă starea piesei poștalo-filatelice nu este una bună (condiții improprii de păstrare, la care se adaugă trecerea timpului) se poarte observa faptul că timbrele provin dintr-o coală în cadrul cadrul mărcii este ușor deplasat în sus și spre stânga, nefiind centrat în dantelură. Prețul cerut pentru o astfel de piesă (2,69 euro) mi se pare puțin exagerat.

Până și documentele oficiale, juridice, cum ar fi citațiile la Judecătorie, erau francate cu mărci poștale. Am întâlnit și un astfel de document, francat cu 2,55 lei (două timbre cu portretul lui Pavlov și un timbru de 55 bani - supratipar din emisiunea „Stema R.P.R.” LP #317). Explicația tarifului perceput este: 55 bani - scrisoare „alte localități” + 1 leu taxa de recomandare pentru instituțiile de stat + 1 leu taxa adeverire de primire, poștașul trebuind să returneze expeditorului adeverința de primire semnată de către destinatar.

Cu un ștraif de trei timbre cu portretul lui Pavlov, la care s-a adăugat o pereche cu supratipar de 10 bani pe 4 lei din emisiunea A.R.L.U.S. (Ro #1512) și un exemplar de 5 bani din uzualele stemei R.P.R. (Ro #1553) a fost francată o recomandată experes expediată de la București la Cluj pe data de 22 ianuarie 1953. Tariful de 3,25 lei se compune din: 0,55 lei contravaloarea unei scrisori „alte localități” cu greutatea de până în 20 de grame + 1,20 lei taxa de recomandare + 1,50 lei taxa expres.

Suveniruri filatelice

În perioada 24 octombrie - 8 noiembrie 1954 a avut loc Expoziția Filatelică de la Sibiu. Cu acest prilej au fost realizate numeroasele suveniruri filatelice cu timbre emise în anul 1952 care au fost anulate de ștampila expoziției. Câteva plicuri albe au fost echipate și cu marca vedetă a studiului nostru. Unele piese au supraviețuit până astăzi fiind oferite spre vânzare, pe site-urile de comerț filatelic, la prețuri ce depășesc 20 de lei.

Concluzii

Pentru studiul de față au fost analizate 35 de timbre din care 31 ștampilate. Pintre ele se aflau cinci blocuri de patru și o pereche verticală. Toate mărcile uzate pe care am avut ocazia de a le vedea au fost efectiv circulate poștal. Nu am întâlnit exemplare ștampilate de complezență. Dacă dețineți în colecția dvs. astfel de piese (ștampilate de complezență) puteți menționa într-un comentariu data anulării și tipul de ștampilă (dacă-l cunoașteți). De asemenea au fost supuse investigării 14 FDC-uri. Majoritatea dintre ele se prezentau într-o stare precară, iar 11 dintre ele aveau amprenta ștampilei imperfectă. Toate circulațiile și suvenirul filatelic au fost identificate pe site-ul de comerț filatelic Delcampe.

Chiar dacă subiectul emisiunii nu este unul foarte îndrăgit astăzi de către români, studiul asupra acestei mărci se justifică și prin simplu fapt că și-a îndeplinit cu succes rolul poștal. Totodată, piesa de față, poate intra cu ușurință în exponate de studiu poștal și/sau tematice (medicină sau oameni de știință).

Bibliografie:

Revista „Filatelie” nr. 19-20 (aprilie-mai) / 1952

Site-ul Colnect, https://colnect.com

Gheorghe Tudor, Mărcile poștale românești 1858-2009, București, 2009, ISBN 978-973-0-05451-4

Catalogul filatelic al Republicii Populare Române, București, 1957

Coreneliu Spineanu, Catalogul Mărcilor Poștale Românești, vol. 2, 1984

Aurel Surpățeanu, Catalogul Mărcilor Poștale Românești, 1974

Sergiu-Marian D. Găbureac, România - curiozități și varietăți filatelice - 1903-2006 - catalog specializat semiilustrat, Biblioteca Bucureștilor, București, 2010, ISBN 978-973-8369-66-5

Sergiu-Marian D. Găbureac, România - erori filatelice - 1903-2006 - catalog specializat semiilustrat, Biblioteca Bucureștilor, București, 2008, ISBN 978-973-8369-22-1

Călin Marinescu, Tarifele, taxele și gratuitățile poștale în România 1841-2008, Ed. Medro, 2008, ISBN 978-973-8487-28-4  

Sergiu-Marian D. Găbureac, România - erori filatelice - 1903-2022 - catalog specializat ilustrat, Cetatea Doamnei, Piatra-Neamț, 2022, ISBN 978-973-8369-22-1

Recomandată Târnăveni - Sibiu expediată la 10 noiembrie 1952, https://www.delcampe.net/en_GB/collectables/stamps/romania-1948-republics/covers-documents/82502-coat-of-arms-ivan-pavlov-stamps-on-registered-tarnaveni-nr-1260-cover-1952-romania-842310700.html

Carte poștală „par avion” expediată pe 22 decembrie 1952, România - Elveția, https://www.delcampe.net/en_GB/collectables/stamps/romania-1948-republics/covers-documents/entier-carte-postale-illustree-de-roumanie-romania-1952-suisse-lettre-cover-postal-stationary-196128434.html

Citație la judecătorie din 1952, https://www.delcampe.net/en_GB/collectables/stamps/romania-1948-republics/used-stamps/t-129-medical-romano-sovietic-anniversary-1952-three-stamps-citation-document-registred-romania-399667101.html

Recomandată circulată pe relația România - Ungaria expediată pe 24 februarie 1953, https://www.delcampe.net/en_GB/collectables/stamps/romania-1948-republics/covers-documents/d154340-romania-cover-salonta-ujszalonta-stamp-pavlov-1953-479981408.html#tab-description

Recomandată expres expediată de la București la Cluj pe data de 22 ianuarie 1953, https://www.delcampe.net/en_GB/collectables/stamps/romania-1948-republics/covers-documents/i-p-pavlov-communist-coat-of-arms-stamps-on-registered-cover-1953-romania-233394353.html

Expoziția filatelică Sibiu 1954, https://www.delcampe.net/en_GB/collectables/stamps/romania-1948-republics/covers-documents/expositions-philateliques-sibiu-1954-cancell-stamp-pavlov-medicine-rare-on-cover-romania-85423727.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate