Publicitate

15 octombrie 2022

Bernardo Bellotto aniversat și după trei secole de la naștere

Giovanni Antonio Canal, cunoscut și sub numele de Canaletto, și nepotul său Bernardo Bellotto (1721-1780) sunt considerați fondatorii vedutismului - modul diferit de a reprezenta realitatea conform canoanelor seculare ale iluminismului secolului al XVIII-lea. Acest stil din Republica Venețiană s-a răspândit în toată Europa cu o viteză surprinzătoare, înlocuind cea mai repetitivă modă a barocului. Lăsând deoparte temele mitologiei și hagiografiei, noua viziune asupra lumii și a istoriei îi determina pe artiști să iasă în aer liber pentru a desena orașul, monumentele, peisajul împreună cu societatea.
Bellotto a folosit „camera obscură”, o cutie optică precursoare a camerei foto, care permitea înregistrarea punei imagini reale, geometrice, a mediului din fața obiectivului. Era o inovație, dar și o abordare diferită a realității, deoarece perspectiva era un document instantaneu al adevărului. Din micile tablouri ale unchiului său Antonio, Bernardo lărgește scena, creând panorame vaste, povestite în realitatea cotidiană. În timp ce primul a rămas aproape întotdeauna la Veneția, cu excepția unei ieșiri la Londra, al doilea, care a devenit celebru, a migrat mai întâi la Verona, Roma, Florența, Torino, pictând ruine antice și gravând vederi de gen pentru papi și conducători, citând episoade din „evenimente curente”, cum ar fi bătălii, inundații, încoronări și alte evenimente memorabile.
Timbrul poștal emis de poșta Italiei pentru a aniversa trei secole de la nașterea artistului are valoarea nominală „B” (echivalentul a 1,20 euro la data punerii în cirulație) util pentru a putea trimite o carte poștală sau o scrisoare obișnuită cu greutatea de până în douăzeci de grame în Bel Paese. Pus în circulație pe data de 7 septembrie 2022, face parte din seria „Moștenirea artistică și culturală italiană”, are dimensiunile de 48 x 40 mm. Tirajul a fost de 300.000 exemplare autoadezive paginate în foi de douăzeci și opt de exemplare. Imaginea reproduce pictura „Rio dei Mendicanti și Scuola Grande di San Marco”, găzduită în Galeriile Academiei din Veneția.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate