Publicitate

19 octombrie 2022

Semicentenarul morții activistei Gertrud Kurz

Una dintre femeile legate „indisolubil” de istoria Elveției este Gertrud Kurz (1890-1972) căreia Poșta Elvețiană i-a dedicat un timbru poștal la jumătate de secol după moartea sa.
În 1930, doamna, căreia îi plăcea să se numească „o simplă gospodină”, a devenit membră a Kreuzritter, Mișcarea Internațională a Cruciaților pentru Pace. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a luptat pentru o politică mai umană față de cei care caută siguranță în țară, care a rămas neutră după ce dreptul la azil a cunoscut o înăsprire. Originară din Appenzell, dar rezidentă la Berna, datorită tenacității ei, a fost primită în august 1942 de consilierul federal Eduard von Steiger, într-o perioadă în care nu avea încă drept de vot și de a alege. Presiunea exercitată a dus ulterior la o deschidere parțială a granițelor, unde, în apogeul conflictului, în jur de 24.000 de persoane au fost împinse înapoi, potrivit unui raport. În 1958 a fost prima femeie care a obținut o diplomă onorifică de la Facultatea de Teologie a Universității din Zurich.
Timbrul, cu valoarea nominală de 1,10 franci, a fost lansat în data de 8 septembrie 2022. Grafica, care poartă numele lui Stephan Kuhn, o arată în prim plan pe „mama refugiaților”, aceștia fiind înfățișați în fundal în stânga. Tot în fundal pot fi zăriți doi polițiști de frontieră în dreapta sus și un bărbat fără adăpost dedesubt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate