Administrația poștală a Belgiei a pus în circulație pe data de 29 august 2022 o emisiune filatelică dedicată pictorului Dieric Bouts (1415-1475). Blocul filatelic (200 x 165 mm) conține cinci timbre de clasa „2”, contravaloarea corspondenței interne (contravaloarea blocului la data punerii în circulație a fost de 11,60 €).
Istoricul de artă Peter Carpreau este de părere că la vremea sa Dieric Bouts a fost un pictor foarte inovator, cu o abordare geometrică incluzând linii de perspectivă, evidente în lucrarea centrală reprodusă - „Cina cea de Taină” - al cărei original se găsește în biserica din Louvain dedicată Sfântului Pierre. După ce a admirat acest tablou, toată lumea a vrut să folosească perspectiva. Utilizarea sa a schimbat radical arta occidentală și a făcut-o ceva unic.
În partea de jos a blocului se adaugă „Hristos încoronat cu spini”, un panou devoțional pe care oamenii îl foloseau în casele lor. Alături se află un fragment din „Justiția împăratului Otto: procesul prin foc”, un clar exemplu de artă judiciară. Timbrul de formă pătrată arată tortura Sfântului Ipolit, cu victima plasată în centrul unui cerc imaginar și este reprezentată la o dimensiune mai mare decât celelalte mărci. În cele din urmă blocul, blocul se încheie cu reproducerea lucrării „Martiriul Sfântului Erasmus”.
De partea grafică a emisiunii filatelice s-a îngrijit Kris Maes; care a avut grijă să dozeze elementele, astfel încât întregul bloc filatelic evocă un retablo. Dacă se dorește, cele două panouri laterale pot fi închise urmând perforarea (11½ unități) interioară a mărcilor extreme de pe rândul de jos.
Publicitate
17 octombrie 2022
Picturi ale lui Dieric Bouts într-o nouă emisiune filatelică
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu