O nouă serie de timbre autoadezive, sub forma unor etichete poștale cu valoarea nominală de 2,10 euro, a fost lansată pe 4 ianuarie 2023 de către administrația poștală a Insulei Åland. Artista finlandeză Mari Oksanen ilustrează primele ei etichete poștale (56 × 25 mm) care arată fructe de pădure delicioase bine cunoscute nouă care sunt cultivate și în grădinile insulelor Åland: coacăze negre (Ribes nigrum), zmeură (Rubus idaeus), agrișe (Ribes uva-crispa) și căpșuni (Fragaria × ananassa). Oare care este preferata ta? Emisiunea este însoțită de un FDC (115 × 175 mm), iar ștampila „prima zi” are ca ilustrație o căpșunică veselă.
Publicitate
31 ianuarie 2023
Fructe de pădure delicioase
30 ianuarie 2023
LEGO din nou de mărcile poștale
Compania danzeză LEGO (ajunsă anul trecut la cea de a 90-a aniversare) și Poșta Elvețiană (Swiss Post) au pus în circulație pe data de 10 noiembrie 2022 două noi mărci poștale în care pisele LEGO prind „viață” încântându-i deopotrivă pe cei tineri și cei bătrâni (care n-au uitat nici o clipă să se joace). Este interesant de reținut faptul că acestea sunt primele timbre concepute vreodată de Lego pentru țările de limbă germană.
Mărcile adezive, înfățișând o cabană în munți înconjurată de conifere (0,90 franci) și o vacă care paște pe o pășune lângă steagul Elveției (1,10 franci), reprezinta un tribut adus tradiției acestei țării. Ele pot fi recreate cu cărămizi; cu toate acestea, nu există instrucțiuni pentru a face acest lucru, așa că toată lumea poate fi creativă! (Surse: Vaccari news, Galaxus, Swiss Post)
29 ianuarie 2023
Stăpânul inelelor pe mărcile poștale
28 ianuarie 2023
Filatelie pentru copii: Transformers
Începând cu anii 1980, franciza americană de science fiction Transformers a început ca o linie de jucării înainte de a evolua în emisiuni de televiziune animate, benzi desenate și filme de acțiune. Royal Mail (Administrația Poștală a Marii Britanii) a lansat pe 1 septembrie 2022 un set de opt timbre speciale (50 x 30 mm) care înfățișează scene de lupte cu Autoboți și Decepticoni similare cu seria de animație TV. În conformitate cu expresia Transformers „Mai mult decât se vede”, mărcile poștale sunt imprimate cu o cerneală ascunsă, „care dezvăluie fiecare dintre siglele și numele facțiunii personajului în alfabetul Cybertronian atunci când sunt expuse în lumină ultravioletă (UV)”. Imaginile de pe timbre îi includ pe Optimus Prime, Megatron, Shockwave și Soundwave. Cu siguranță și această serie își va face loc în colecția celor mici pasionați de eroii de bandă desenată.
27 ianuarie 2023
Istoria automobilului
În cadrul acestei emisiunii de mărci poștale, machetată de către Mihail Vămășescu, sunt prezentate patru automobile de epocă şi firmele producătoare: mașina electrică Jamais Contente este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 2,30 lei (contravaloarea unui imprimat intern cu greutatea cuprinsă între 100 și 500 de grame), un automobil produs de firma De Dion-Bouton este redat pe timbrul cu valoarea nominală de 3 lei (contravaloarea unei scrisori neprioritare expediate intern cu greutatea cuprinsă între 50 și 100 de grame), pe timbrul cu valoarea nominală de 9 lei (contravaloarea unei scrisori neprioritare expediate extern cu greutatea cuprinsă între 50 și 100 de grame) este ilustrat un automobil marca Brasier, iar un automobil marca Stevens-Duryea este redat pe timbrul cu valoarea de 19,50 lei (contravaloarea unei scrisori prioritare expediate extern cu greutatea cuprinsă între 100 și 500 de grame).
Tirajul total al emisiunii a fost de 39.664 timbre paginate în coli de câte 32 de mărci poștale și minicoală (112 x 127 mm) de 5 timbre + 1 vinietă. (Sursa: Romfilatelia)
Farmecul pianelor estoniene
Fabricarea pianelor în Estonia a fost documentată încă din 1779, iar la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea meșteșugul a înflorit cu aproape 20 de companii de pian din țară. Pianul lucrat manual al lui Ernst Hiis-Ihse a fost unul dintre cele mai cunoscute, versiunea sa din 1893 devenind prototipul pianelor estoniene. După al Doilea Război Mondial, compania a produs două tipuri principale în primul rând pentru piața de Est. În prezent compania este deținută de pianistul Dr. Indrek Laul, care a adăugat încă trei modele. În onoarea lui Ernst Hiis-Ihse, Estonia Post a emis pe data de 25 august 2022 un timbru cu valoarea nominală de 0,90 euro prezentând unul dintre celebrele modele realizate aici. Emisiunea a fost machetată de către Indrek Ilves, iar timbrele au fost paginate în 1.000 de coli a câte 20 de mărci poștale.
26 ianuarie 2023
Birdpex
Păsările din filatelie sunt prezentate într-o expoziție specială cunoscută sub numele de Birdpex. Începând cu 1990 în Noua Zeelandă, expoziția a avut loc periodic în întreaga lume: Germania (1994), Marea Britanie (1998), Olanda (2002), Danemarca (2006), Belgia (2010), Franța (2014) și Luxemburg (2018). În perioada 26-28 august 2022, Austria a devenit a noua țară care găzduiește evenimentul. Pe lângă timbre, au fost incluse istoricul poștal, cărțile poștale și maximafilia. Cu ocazia expoziției internațională „Birdpex 2022”, Austria a emis un singur timbru (42 x 29 mm) cu valoarea nominală de 2,30 EUR, înfățișând o lebădă mută (Cygnus olor) plutind pe un lac ca o oglindă. Macheta mărcii poștale a fost realizată de Marion Füllerer, fiind pusă în cirulație pe 27 august 2022 într-un tiraj de 210.000 exemplare. Următoarea expoziție Birdpex este de așteptată în vara anului 2026.
25 ianuarie 2023
Iepurele de apă
Iepurele este al patrulea semn din zodiacul chinezesc. Legenda spune că împăratul de jad a decis să atribuie zodiacului 12 animale. Ordinea lor a fost stabilită după rapiditatea cu care au ajuns la palat. Șobolanul, Boul și Tigrul au fost primii trei care au sosit, iar Iepurele a urmat la scurt timp după ei.
Semnul Iepurelui este un simbol al longevității, păcii și prosperității în cultura chineză, iar 2023 este considerat un an al speranței. Cei născuți în anul iepurelui se spune că sunt vigilenți, spirituali, ingenioși.
Emisiunea intitulată „Zodiacul chinezesc. Iepurele de apă” (LP #2401), machetată de către George Ursachi, este alcătuită dintr-un timbru (36 x 36 mm) cu valoarea nominală de 11 lei (contravaloarea unei scrisori prioritare externe cu greutatea de până în 50 de grame sau a taxei Recomandat extern), o minicoală (138 x 138 mm) și un plic „prima zi” (161 exemplare) a fost pusă în circulație de către Romfilatelia vineri, 20 ianuarie 2023. Emisiunea este completată și de o carte poștală maximă pentru pasionații de maximafilie.
Grafica timbrului emisiunii ilustrează simbolul semnului zodiacal Iepurele, desenul reunind într-o grafică elaborată cifrele anului 2023.
Pe plicul „prima zi” este redată o ilustrație modernă a unui iepure personificat, având în vedere că semnele zodiacale chinezești sunt reprezentate de animale, dar se referă la calitățile și comportamentul oamenilor. Imaginea este o combinație a unui personaj european trădat de hainele sale și etalat într-o manieră tinerească pe o trotinetă, frecvent întâlnită în peisajul citadin. Mitologia chineză consideră că iepurele este mândru de viteza cu care se mișcă.
Tirajul emisiunii a fost de 11.684 timbre paginate în coli de câte 28 de mărci poștale.
Dinozaurul din piramidă
24 ianuarie 2023
Dinozaurii din Hong Kong
Pentru pasionații acestei tematici, Administrația Poștală din Hong Kong Post a lansat pe 15 noiembrie 2022 o serie compusă din șase timbre (26,5 x 18,5 cm), reprezentând specii din perioadele Cretacic și Jurasic, un proiect al lui Carl Cheng Chi-ming și ilustrat de Choi Tak-yee. Pe lângă mărcile poștale, au fost puse la dispoziție colecționarilor și alte produse filatelice, cum ar fi: cartoane filatelice, plicuri „prima zi” și albume speciale. Emisiunea a fost imprimată în Franța, la Cartor Security Printing.
Avem, așadar, o altă emisiune tematică frumoasă pentru tinerii colecționari, care cu aceste timbre își vor întări cunoștințele generale.
23 ianuarie 2023
Filmul groenlandez
Primul timbru, cu valoarea nominală de 10 koroane, înfățișează afișul filmului „Nuummioq”, care înseamnă „o persoană din Nuuk”. Filmul spune povestea unui tânăr din Nuuk care se confruntă cu circumstanțe foarte dificile și care trebuie să facă niște alegeri drastice cu privire la viitorul său.
Cel de-al doilea timbru, cu valoarea nominală de 14,50 koroane, reproduce posterul din filmul „Inuk”, unde îl urmăm pe băiatul Inuk, în timp ce se luptă cu nedreptatea vieții, iar mai târziu, când îl întâlnește pe vânătorul de urs polar Ikuma, care îl ia pe băiat și îl antrenează și îl învață, împărtășind înțelepciunea lui din viața sa lungă.
Ambele filme sunt unele dintre cele mai premiate filme groenlandeze și sunt perfecte pentru această a treia parte a seriei. Vă recomand și eu să le urmăriți. Vizionare plăcută!
22 ianuarie 2023
Anul iepurelui
Pe 22 ianuarie 2023, Anul Nou Chinezesc deschide „Anul iepurelui”, care durează până la 9 februarie 2024. În horoscopul Orientului Îndepărtat, această creatură este un simbol al vitezei, agilității și fertilității. Despre oamenii născuți sub semnul Iepurelui se spune că sunt deosebit de iubitori de pace. Potrivit astrologilor, ei tind să evite conflictele și situațiile dificile.
Datorită naturii lor prietenoase, totuși, sunt o companie bună și știu să facă tot ce este mai bun din ei înșiși. Cu toate acestea, iepurilor i se atribuie un anumit pesimism: ei sunt conservatori și nesiguri și neclintiți față de schimbare, explică astrologii.
Foaia de suvenir în sine, emisă pe data de 14 noiembrie 2022, este și ea tăiată în formă de animalul respectiv. Aceasta a fost îmbogățită cu ștanțare în folie în aur. Cele patru timbre speciale (46 x 48 mm), cu valoarea nominală de 230 centime elvețiene, sunt detașabile individual și autoadezive.
21 ianuarie 2023
Ziua Internațională a lalelei
Ziua internațională a lalelei este organizată anual, în fiecare a treia sâmbătă din luna ianuarie. Lalelele (Tulipa) sunt un gen de geofite erbacee perene care înfloresc primăvara (având bulbi ca organe de depozitare). Florile sunt de obicei mari, arătătoare și colorate, în general roșii, roz, galbene sau albe (de obicei în culori calde). Acestea au adesea o pată de culoare diferită la baza tepalelor (petale și sepale, colectiv), intern. Din cauza unui grad de variabilitate în rândul populațiilor și a unei lungi istorici de cultivare, clasificarea a fost complexă și controversată. Laleaua este membră a familiei crinului, Liliaceae, alături de alte 14 genuri, unde este cea mai strânsă legătură cu Amana, Erythronium și Gagea în tribul Lilieae.
20 ianuarie 2023
Artă stradală în Groenlanda
Despre tematica artei stradale, foarte la modă în ultima vreme în sfera filatelică, am mai scris în paginile blogului nostru. De data aceasta am să mă opresc la o frumoasă emisiunie, pusă în circulație pe data de 11 noiembrie 2022, și care este compusă din trei timbre. Acest set este a doua parte a seriei „Street Art in Groenlanda” și conține trei teme abordate foarte diferit. Fiecare marcă poștală înfățișează o operă de artă stradală care este expusă public în Groenlanda.
Primul timbru, cu valoarea nominală de 10 koroane, înfățișează opera de artă „Three Sisters”, realizată de Cheeky aka Sacha Malinsky, în Sisimiut. Lucrarea arată trei surori ținându-se de mână și reprezintă cele trei teritorii arctice Groenlanda, Canada și Alaska. Prin faptul că personajele se țin de mână artista a dorit să amintească provitorului rădăcinile comune pe care cele trei teritorii le împărtășesc.
Cel de-al doilea timbru al setului, cu valoarea nominală de 25 koroane, este proiectat de artista Hollie Kielsen și înfățișează o femeie, al cărei păr se transformă în cozi de balenă. Opera de artă este vizibilă pe o clădire din Qaqortoq și este inspirată din mitul despre o femeie care se îndrăgostește de o balenă, așa că simbolismul este clar în opera de artă.
În cele din urmă, cel de-al treilea timbru, cu valoarea nominală de 27 koroane, arată o balenă cu cocoașă care este pictată pe partea laterală a unei clădiri din Qaqortoq. Opera de artă se numește „Inuusut”, care poate fi tradusă ca „mijloace de trai”. Reprezentarea balenei este o recunoaștere a rolului neprețuit pe care balenele l-au jucat în traiul localnicilor timp de generații.
Setul de timbre este însoțit și de un FDC.
19 ianuarie 2023
Coreea de Sud și „Anul iepurelui”
Printre țările care au anunțat deja „Anul iepurelui” (care va începe pe 22 ianuarie) se numără Coreea de Sud, care pe 1 decembrie 2022 a lansat o emisiune filatelică compusă din două timbre, machetată de Shin Jae-yong, fiecare cu o valoare nominală de 430 de woni. Imaginile mărcilor arată pe un fundal înzăpezit, pe unul dintre timbre, o rozătoare care ține un morcov uriaș între labe, iar pe celalalt o familie de iepuri care ar putea fi interpretați drept mama și copilul.
Iepurele este considerat un animal care simbolizează înțelepciunea deoarece este un animal amabil și viclean. Un alt simbol atribuit lui o reprezintă și fertilitatea, ceea ce înseamnă abundență. Cu ochi mari rotunzi și urechi alungite, are un aspect adorabil și familiar. Din acest motiv nu întâmplător apare adesea în basme, versuri și povești populare.
Emisiunea a fost paginată în minicoli de patru timbre (două serii) și coli de câte 16 mărci poștale (opt serii). Am sentimentul că în zilele care urmează vom mai avea parte de noi emisiuni filatelice dedicate noului an asiatic care stă să înceapă.
18 ianuarie 2023
Destinații de vacanță: Maliovița
17 ianuarie 2023
Istoria kilogramului
![]() |
China (Mi #4678) |
![]() |
Indonezia (Mi #809) |
De exemplu livra era o unitate de măsură pentru masă care reprezenta 453,5g în Anglia și 482,5g în Franța și avea ca divizor uncia, care reprezenta a șasea parte dintr-o livră.
![]() |
Bulgaria (Mi #2381) |
În anul 1973, printr-o Convenție Internațională, s-a stabilit ca unitatea de măsură pentru masă să fie gramul. Acesta avea aceeași valoare pentru toate țările și era stabilită de masa unui centimetru cub de apă aflată la temperatura de 0⁰C.
Chiar dacă a fost acceptată la început în unanimitate, s-a dovedit în scurt timp că decizia avea câteva neajunsuri. Astfel în 1799 s-a stabilit ca noua unitate de măsură pentru masă să fie dată de masa unui cilindru de platină numită kilogram etalon. Această unitate era de aproximativ o mie de ori mai mare decât cea precedentă. Putem observa acest etalon pe o marcă poștală emisă de Indonezia în 1975.
![]() |
Ungaria (Mi #3116) |
Geneva a găzduit în 1960 cea de a XI-a Conferință Generală de Măsuri și Greutăți. Cu această ocazie a fost adoptat Sistemul Internațional de Unități (S.I.) din care face parte și kilogramul.
![]() |
Rusia (Mi #2713) |
![]() |
Kenya, Uganda, and Tanzania (Mi #213) |
![]() |
Singapore (Mi #324) |
Am văzut, așadar, cum putem utiliza filatelia ca și componentă didactică în prezentarea acestei lecții de istorie științifică. Bineînțeles, numărul de mărci poștale existente la nivel mondial având ca tematică unitățile de măsură (în speță kilogramul) este mult mai mare. Fiecare dintre voi vă puteți ilustra materialul în funcție de propriile preferințe.
16 ianuarie 2023
350 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir
În cadrul „Anului Cultural Dimitrie Cantemir”, Romfilatelia, în colaborare cu Biblioteca Academiei Române și Arhivele Naționale ale României, a introdus în circulaţie, luni, 16 ianuarie 2023, cu prilejul Zilei Naţionale a Culturii Române, emisiunea de mărci poştale intitulată „Dimitrie Cantemir, 350 de ani de la naștere” (LP #2400), machetată de către Mihail Vămășescu.
Marca poștală a emisiunii (33 x 48 mm), cu valoarea nominală de 11 lei (contravaloarea unei scrisori prioritare externe cu greutatea de până în 50 de grame sau a taxei Recomandat extern), reproduce portretul lui Dimitrie Cantemir, după o gravură de epocă având ca insert imaginea stemei familiei Cantemireștilor.
Coliţa emisiunii (134 x 137 mm) are în compoziţia sa grafică, alături de portretul din marca poștală (36 x 36 mm) cu valoarea nominală de 34 lei (contravaloarea unei scrisori prioritare externe cu greutatea cuprinsă între 500 și 1.000 de grame), reproducerea în facsimil a coperţii lucrării Istoria Moldovei (versiunea germană, 1771) și a hărţii Moldovei inclusă în aceeași lucrare.
Tirajul emisiunii a fost de 16.401 timbre și 3.250 colițe dantelate. Emisiunea este însoțită și de un FDC într-un tiraj de 191 de exemplare. (Surse: Romfilatelia și Poșta Română)
În nostalgia sărbătorilor de iarnă
Sărbătoarea Sfântului Nicolae începe în Bosnia și Herțegovina croată pe data de 6 decembrie.
Una dintre poveștile care îl caracterizează este aceea conform căreia vecina lui avea trei fete frumoase care nu s-au putut căsători pentru că erau sărace. Era de ajuns să-și umple sacii cu monede de aur și să le coboare pe hornul șemineului în șosetele care se uscau pe vatră.
O altă tradiție spune că a locuit într-o pădure de lângă sat unde erau copii săraci. Aceștia aveau o singură pereche de cizme pe care le curățau și le îngrijeau. În ziua în care cizmele erau puse în fereastră, el le introducea câte o jucărie de lemn înăuntru.
Când Sf. Nicolae a îmbătrânit și era incapabil să se miște, mămicile micuților din lumea întreagă au preluat conducerea, punând ce aveau în pantofi: nuci, mere, dulciuri...
Cele două timbre (35,50 x 25,56 mm) dedicate sărbătorilor de iarnă croate au fost puse în circulație pe data de 1 decembrie 2022 și au fost machetate de Ernesto Markota. Fiecare dintre ele are valoarea nominală de 1,10 mărci, fiind paginate în coli de cinci serii sau în role de o sută (cincizeci de fiecare tip) dar autoadezive.
Cel de-al doilea timbru ilustrează un om de zăpadă și cadouri de Crăciun, precum și urarea unui an nou fericit. Emisiunea fost însoțită de un FDC. (Surse: VaccariNews și WOPA+)
15 ianuarie 2023
Două noi tractoare în colecția Åland
Pe 4 ianuarie 2023 au fost emise două noi mărci poștale din seria de timbre cu tractoare veterane ale Åland Post. Timbrele prezintă două exemplare clasice, un Ferguson TES20 din 1955 (pe marca cu nominalul de 1,80 euro) și un Fordson Super Major din 1960 (pe marca cu nominalul de 2,90 euro). Începând din februarie 2020, timp de 3 ani, seria cuprinde până în prezent șase timbre, cu exemplare care au apărut încă de la începutul secolului al XX-lea și până la cele din anii 1960.
Cele două timbre (40 × 30 mm) din acest an de pe FDC-ul emisiunii sunt anulate cu o ștampilă specială „prima zi”, care are ca element grafic janta metalică a tractorului Fordson. Ilustrația de pe coperta plicului (115 × 175 mm) reproduce tractorul Ferguson.
Emisiunea a fost machetată de Johanna Finne după fotografiile realizate de David Lundberg. Tirajul emisiunii a fost de 45.000 de mărci poștale paginate în coli de câte 24 de timbre cu bandă decorativă (2 x 12 mărci). Emisiune este însoțită și de două cărți maxime. (Sursa: Åland Post)
14 ianuarie 2023
Animale umanizate în timbrele pentru copii
Nu pot să mă despartat de magia sărbătorilor din această iarnă fără să vă prezint o altă emisiune demnă de filatelia pentru copii. Tanja Majerus a machetat pentru Luxemburg emisiunea „Crăciun 2022” care a apărut la ghișeele poștale pe data de 15 noiembrie 2022, fiind disponibilă în coli de câte 12 mărci poștale (4 rânduri x 3 coloane), pentru fiecare valoare nominală în parte.
Artista dă dovadă de un adevărat talent în a da viață personajelor și animalelor imaginare. Dacă ar fi scene reale, cele două timbre (35 x 35 mm) ar arăta copii împodobind un copac (este timbrul de 1,00 + 0,10 euro) sau construind un om de zăpadă (1,40 + 0,15 euro). Pe de altă parte, ea a pictat aceste reprezentări tipice de iarnă propunând o nevăstuică vicleană, un arici timid, un bursuc foarte confortabil și o cârtiță jucăușă. Emisiunea este însoțită de un FDC.
Timbrele au făcut deliciul celor mici și au înfrumusețat scrisorile și vederile din sărbătorile care (încă nu) s-au încheiat. (Surse: VaccariNews, Colnect, Wopa+)
13 ianuarie 2023
Filatelie pentru copii: Cei trei purceluși
![]() |
Japonia, 2012 (Michel #JP 6231) |
Astăzi vă propun o inventariere a mărcilor poștale care au ca subiect povestea celor trei purceluși care, așa cum vă aduceți aminte, construiesc trei case din materiale diferite. Un lup rău, folosindu-se de suflul său, aruncă în aer primele două case ale porcilor, făcute din paie și, respectiv, crengi (nuiele), dar nu este în stare să distrugă casa celui de-al treilea porc, care era făcută din cărămidă.
![]() |
Ungaria, 2009 (Michel #HU 5348). |
Primele versiuni tipărite ale poveștii datează din anii 1840, istorisirea fiind considerată însă mult mai veche. Personajele, frazele și morala poveștii s-au încorporat în cultura lumii, fiind interpretate oarecum diferit de la un popor la altul.
De-a lungul timpului au fost create mai multe versiuni ale acestei poveşti, unele portretizând Lupul cel rău ca personaj pozitiv. James Halliwell-Phillipps a inclus în 1886 povestea în volumul The Nursery Rhymes of England (Londra și New York), iar în iunie 1890, „Cei trei purceluși” apare și în cartea English Fairy Tales de Joseph Jacobs, acesta citându-l ca sursă pe Halliwell. Cea mai veche versiune publicată a poveștii datează însă din 1853, varianta înlocuind personajele principale cu spiriduși.
![]() |
Hong Kong, 2015 (Michel #HK 1994). |
![]() |
St. Vicent, 1992 (Michel #VC BL256). |
![]() |
Sierra Leone, 1985 (Michel #SL 855). |
Ecranizări
Cred că aproape fiecare variantă a poveștii a cunoscut propria versiune de desene animate. Prima ecranizare a fost realizată de Walt Disney în 1933 care, datorită succesului avut, a avut patru continuări (în 1934, 1936, 1939 și 1941). În perioada 1942 - 1957 au fost produse nu mai puțin de alte șapte (cifră magică, nu?) animații, remarcându-se studiourile Metro-Goldwyn-Mayer și Warner Bros.
![]() |
St. Vicent, 1992 (Michel #VC 2264-2272KB). |
De la micul și marele ecran la marca poștală
Din punct de vedere filatelic, povestea în sine și personajele apar pe nenumărate timbre în serii emise de mai multe administrații poștale.
![]() |
Ungaria, 1979 (Michel #HU 3402A). |
Cu prilejul anivesării a 150 de ani de la nașterea lui Mark Twain, Sierra Leone a pus în circulație pe data de 30 octombrie 1985 o serie de timbre cu personaje Disney. Pe timbrul (38.5 x 51.3 mm) cu nominalul de 3 leone (Michel #SL 855) îi vedem pe cei trei purceluși felicitându-se pentru câștigarea bătăliei cu lupul, care se vede, în plan secund, fugind mâncând pământul. Deși această emisiune a fost autorizată de administrația poștală din Sierra Leone, în general nu a fost vândută sau deloc vândută în Sierra Leone, ci doar creată și distribuită de agenția filatelica din Sierra Leone IGPC pentru a fi distribuită pe piața filatelică internațională. Acest articol a fost produs excesiv, afectând valoarea sa filatelică.
![]() |
St. Vicent, 1995 (Michel #VC 3042-3050KB). |
Somalia, 2000. |
Japonia a pus în circulație pe data de 20 noiembrie 2012 o emisiune filatelică de sărbători dedicată personajelor Disney. Pe unul dintre timbrele (35 x 27 mm) cu nominalul de 80 de yeni (Michel #JP 6231), cei trei purceluși apar în jurul unei inimi zidite, simbolizând faptul că dragostea adevărată este trainică. Timbrele auto-adezive au fost emise într-un număr de 3.000.000 exemplare.
![]() |
Hong Kong, 2015 (Michel #HK BL294). |
![]() |
Guyana, 1991 (Michel #GY 3693). |
În lumea fantastică a poveștilor este cunoscut faptul că personajelor le place mereu să migreze dintr-o poveste în alta, să joace diverse roluri sau să fie pur și simplu reinventați. La fel se întâmplă și în filatelia pentru copii.
Sărbătorile de iarnă din 1991 din Guyana au adus pe 17 decembrie o serie de timbre cu reproduceri după cele mai frumoase felicitări Walt Disney. Pe timbrul (51 x 38 mm) cu valoarea niminală de 50 de dolari guyanez (Michel #GY 3693), este reprodusă o felicitare de Crăciun din 1933 în care cei trei purceluși care dansează pe spatele lupului, fiind priviți fin fereastra înzăpezită de Minnie, Pluto și Mickey Mouse. Tot în aceași serie, cei trei purceluși apar și pe cel de-al doilea timbru din ștraiful de șase mărci (Michel #GY 3700-3705) apărută sub genericul „Joy to the world. To Everybody!”. Timbrul (Michel #GY 3701) are dimensiunea de 38 x 51 mm și valoarea nominală de 50 dolari guyanez, reproducerea fiind de pe o felicitare din anul 1974. Dragii noștri purceluși nu lipsesc nici de pe una dintre colițele emisiunii (Michel #GY BL144) al cărei valoare nominală este de 260 de dolari și care reproduce o felicitare tocmai din 1935. În regăsim aici, în ordine de la stânga la dreapta, aducând cadouri și cântând la flaut și vioară.
![]() |
St. Vincent, 1992 (Michel #VC 1977). |
![]() |
Guyana, 1995 (Michel #GY 5071). |
![]() |
Ungaria, 2009 (Michel #HU BL327). |
![]() |
St. Vicent, 1992 (Michel #VC BL255). |
Acestea au fost doar o parte dintre timbrele apărute care au ca subiect personajele poveștii noastre. Vă invit să descoperiți și altele și să ni le prezentați și nouă.
Dacă sunteți din Baia Mare vă aștept la activitățile Cercului Filatelic care au loc în fiecare zi de vineri, de la ora 17, în sala CompuTeen al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, unde veți avea ocazia de a-i cunoaște și pe alți pasionați de filatelie. Astfel veți avea ocazia de a vă îmbogăți cunoștințele și colecțiile filatelice. (Leonard Alexandru Pop, coordonator al cercului filatelic al BJPD)
Bibliografie:
Jurnalul filatelic - Povești și timbre: Cei trei purceluși
Wikipedia - Cei trei purceluși
Colnect - Guyana, Japonia, Sierra Leone, Hong Kong, Saint Vincent şi Grenadines
HipStamp - Caribbean, St. Vincent
Delcampe - SOMALI REPUBLIC (2000) Tale of the Three Little Pigs. Unauthorized souvenir sheet of 9 stamps.
Delcampe - The Three Little Pigs Folklore Child Story 2015 Hong Kong Maximum card MC Type B
Delcampe - The Three Little Pigs Folklore Child Story 2015 Hong Kong Maximum card MC Type A
12 ianuarie 2023
Iarna în Manx
În această emisiune de timbre cu tematică de iarnă, Administrația Poștală din Insula Man prezintă șase lucrări ale artistei Julia Ashby Smyth; o ilustratoare din localitatea Manx care se află în centrul scenei artistice a insulei cu ilustrațiile sale distinctive.
Imaginile timbrelor împărtășesc locații cunoscute de iarnă din Manx. Caracteristicile din jurul perimetrului mărcilor poștale se extind în afara chenarului încadrat, iar fontul celtic oferă o puternică identitate întregii serii.
Aceste acuarele au fost inspirate de iernile din Manx, în special de zăpadă (fie că este în așteptare, în troiene sau după ce a început să se topească). Emisiunea a fost pusă în circulație pe data de 2 noiembrie 2022, iar timbrele au dimensiunea de 32 x 25,96 mm, fiind paginate în coli (155 x 155 mm) de câte 20 de mărci poștale. Pentru filateliști au fost realizate 1100 de albume filatelice și 1500 de FDC-uri.
11 ianuarie 2023
Samovarul
Prepararea ceaiului cu ajutorul unui samovar, are o tradiţie îndelungată. Nu se ştie originea şi perioada când a fost inventat, dar prima menţionare scrisă a samovarului, datează din anul 1730. Prezenţa unui samovar într-o gospodărie, era un semn de ospitalitate şi o invitaţie la taifas. Măiestria cu care au fost confecţionate, era motiv de mândrie si de concurenţă, unele samovare fiind premiate.
Samovarul este reprezentat în filatelie pe mărci poștale emise de Uniunea Sovietică, Maroc, Algeria, Rusia, Africa de Sud, Ungaria, Kârgâstan, Urbekistan, China, Butan sau Statele Unite ale Americii.
Și Muzeul Recordurilor Românești deține o impresionantă colecție de samovare care așteaptă să fie admirate.
10 ianuarie 2023
Institutul Geografic Militar din Italia la 150 de ani de la înființare
Institutul Geografic Militar (IGM) din Italia își are originile în biroul tehnic al statului major al Armatei Italiene de acum un secol și jumătate, cu sediul la Torino. În 1861 IGM reunește funcţiile şi tradiţiile serviciilor omoloage aparţinând celorlalte state preunificate. Din 1865 își mută sediul la Florența, iar șapte ani mai târziu a devenit un institut topografic militar. Până la denumirea actuală a mai fost necesar să se aștepte un deceniu. Acum este un corp de Armată care depinde de comanda militară a capitalei: sarcina sa este de a produce cartografie terestră. În prezent IGM constituie un centru tehnic, științific, productiv, cultural, arhivistic, comercial și de formare în sectorul informațiilor geografice înțelese în toate componentele sale: geodezie, teledetecție, topografie, fotogrametrie, cartografie și sisteme informaționale teritoriale atât în cel civil, cât și în cel militar.
Timbrul realizat cu prilejul aniversării a 150 de ani de la înființare a fost pus în circulație de Poșta Italiei la data de 27 octombrie 2022. Machetat de Emanuela L’Abate, reproduce un detaliu al rețelei trigonometrice, un avion din anii 1930 destinat fotografierii reliefurilor și sigla instituției. Fiind o marcă poștală autoadezivă, cu valoarea nominală „B” (echivalentul a 1,20 € la data lansării), permitea trimiterea unei cărți poștale sau a unei scrisori obișnuite cu greutatea de până în douăzeci de grame pe teritoriul peninsulei. Tirjul de trei sute de mii cincisprezece exemplare a fost paginat în coli de câte patruzeci și cinci de mărci.
09 ianuarie 2023
Reșița și „Capitala Europeană a Culturii, Timișoara - 2023”
Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița au în planul lor de activități din acest an mai multe evenimente dedicate evenimentului „Timișoara: Capitala Europeană a Culturii, 2023”. Printre acestea se numără mai multe expoziții colective ale cercurilor de arte plastice proprii, prezentate în Casa „Adam Müller-Guttenbrunn”. De asemenea, este programată câte o zi dedicată acestui amplu moment cultural, în cadrul edițiilor din acest an ale „Zilelor Literaturii Germane la Reșița” (în luna mai 2023), respectiv, a „Decadei Culturii Germane în Banatul Montan” (eveniment care se va desfășura în luna octombrie 2023). În același context, se va participa la evenimente organizate pe parcursul anului 2023 de către Forumul Democrat al Germanilor din Banat cu sediul la Timișoara.
Un alt proiect care se dorește a fi implementat anul acesta este unul filatelic. Pe întreg parcursul anului, în ziua de 9 a fiecărei luni, Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, împreună cu Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița, va edita și realiza câte un plic filatelic ocazional, respectiv, se va confecționa o ștampila ocazională, aprobate de Federația Filatelica Română, prin sprijinul Asociației Filateliștilor din județul Sibiu, și de către Poșta Română. Ele vor oglindi clădirile sacrale importante din Timișoara. De ce într-o zi de 9 a fiecărei luni? Ne-am ghidat după faptul că Ziua Europei este sărbătorită în 9 mai și, cum Timișoara este în acest an Capitala Europeană a Culturii, sărbătorim simbolic Europa și implicit capitala Banatului într-o zi de 9...
Prima inițiativă în acest sens, din 9 ianuarie, este dedicată Domului, cea mai importantă construcție barocă din municipiul de pe Bega. Evenimentul din 9 februarie va fi dedicat Catedralei Mitropolitane, iar cel din 9 martie, Catedralei Ortodoxe Sârbe.
Erwin Josef Ţigla
Omagiu adus femeilor criptologi
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aproximativ unsprezece mii de femei au ajutat la procesarea și descifrarea unui flux nesfârșit de mesaje militare ale inamicului. Frustrantă și emoționantă în același timp, munca lor a fost unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale conflictului. Ele au construit mașinile care permiteau specialiștilor să pirateze comunicațiile codificate, au ajutat la înțelegerea sistemelor criptografice prin dezvăluirea conținutului lor, au îndeplinit multe alte sarcini. Acum sunt considerate pionierii disciplinelor științifico-tehnologice. Prin faptele realizate atunci s-au deschis doamnelor porțile Armatei, iar acest lucru a influențat eforturile pentru securitatea informațiilor în favoarea generațiilor următoare.
Aceste concepte au fost anunțate de Statele Unite prin prezentarea, pe 18 octombrie 2022, a mărcii poștale realizate în onoarea femeilor criptologi. Obișnuitul nominal „Forever”, valora la danta lansării 60 de cenți. Grafica timbrului (25 x 39.75 mm), realizat de Antonio Alcalá, amintește de un afiș de recrutare cu o suprapunere de personaje. Tirajul emisiunii a fost de 18.000.000 exemplare, paginate în coli de câte douăzeci de mărci poștale. Pe marginea colilor finite (150.5 x 190.5 mm) litere aparent aleatorii pot fi folosite pentru a identifica câteva cuvinte cheie. Soluția se află pe spatele colilor, tipărite într-un număr de 900.000 exemplare. Emisiunea a fost însoțită de un FDC, un întreg poștal și un carton filatelic.
08 ianuarie 2023
Odiseea animalelor din horoscopul chinezesc continuă
07 ianuarie 2023
Lumina de iarnă
Două fotografii ale naturii înghețate realizate de Jukka Risikko sunt subiectele timbrelor de iarnă emise de Finlanda în noiembrie 2022. Una dintre mărcile poștale înfățișează flori înghețate în Alajoki, Lapua, iar cealaltă un peisaj aburind de iarnă în Malkakoski, Seinäjoki. „Winter Light” a fost paginată în minicoli de 10 mărci poștale, valoarea nominală fiind dată de un indicator (omul de zăpadă) echivalent expedierii unei scrisori interne.
06 ianuarie 2023
Avem timbre, dar nu din alea bune!
Cine este responsabil, într-un oficiu poștal din România, de asigurarea timbrelor cu nominalele potrivite pentru fiecare categorie de servicii prestate (corespondență și imprimate)? Bănuiesc că nu funcționara de la ghișeu, care are în filele de clasor timbre cu nominale pe care nu le poate utiliza nici cum și este nevoită să încaseze toate înjurăturile clienților nemulțumiți.
De ce la această oră mai există servicii care nu pot fi acoperite cu mărci poștale? Cu atât mai mult cu cât se știa cu aproape o lună de zile înainte care vor fi noile tarife. Cine trebuia să aibă grijă ca fiecare serviciu prestat să fie deservit de mărci cu nominalele aferente și să existe pe stoc aceste timbre? Dacă vă amintiți, în momentul în care am făcut publice noile tarife în paginile blogului, trăgeam un semnal de alarmă că o serie de servicii vor rămâne descoperite, neexistând timbre cu nominalele respective emise în decursul anului 2023. Cu toate acestea, emisiunea de uzuale pusă în circulație la începutul acestui an, care încearcă să acopere unele lipsuri, n-a ajuns în toate oficiile poștale din țară. Iar acolo unde a ajuns, există doar câteva valori (de exemplu la poșta la care îmi trimit eu corespondența exista doar valoarea de 2,90 lei, celelalte nouă valori lipsă). Cât timp va mai trece până când lucrurile vor funcționa așa cum trebuie în țara asta, de la început până la sfârșit.
Înainte de a pleca din Oficiul Poștal băimărean, am rugat-o pe oficianta de la ghișeu să-mi vândă câte un exemplar din fiecare model de timbru pe care-l avea în clasor, în gestiune. Achiziția am folosit-o pentru a ilustra acest material.
Hai să vedem la ce am putea folosi aceste timbre:
1,40 lei - contravaloarea serviciului recomandat intern
2,90 lei - contravaloarea unei corespondențe neprioritare interne cu greutatea de până în 50 de grame
3,50 lei - pentru a le combina cu timbrele de 1,40 lei pentru a putea expedia o corespondență internă prioritară cu greutatea de până în 50 de grame sau cu un timbru de 2 lei pentru o corespondență internă prioritară cu greutatea cuprinsă între 1 și 2 kg (cam câte astfel de scrisori „grele” se trimit într-o lună?)
3,90 lei - pentru a le combina cu timbrele de 1,40 lei pentru o corespondență internă prioritară cu greutatea cuprinsă între 1 și 2 kg sau cu un timbru cu nominalul de 5,10 lei pentru a putea expedia o scrisoare externă, neprioritară, cu greutatea cuprinsă între 51 g și 100 g
10,50 lei - m-am procopsit cu două modele de păsărici - care pot fi combinate cu alte două timbre cu nominalul de 3 lei pentru a achita contravaloarea unei corespondențe externe neprioritare cu greutatea cuprinsă între 101 g și 500 g; alături de un timbru de 16 lei și unul de 32 de lei pentru a trimite o scrisoare externă neprioritară cu greutatea cuprinsă între 1 și 2 kg sau în combinație cu un timbru de 2 lei pentru o scrisoare externă prioritară cu greutatea cuprinsă între 51 g și 100 g.
Voi ce combinații mai reușiți să faceți?