Publicitate

04 ianuarie 2023

Tradiții extinse cu rădăcini nemțești

În prima duminică a Adventului se aprinde o lumânare în coroana relativă. În cea de a două duminică va fi aprinsă cea de a doua, apoi a treia și, în cele din urmă, vor străluci toate cele patru. Pe scurt, numărul lumânărilor aprinse crește odată cu întunericul tot mai mare al iernii, culminând în jurul solstițiului și al Crăciunului. Acest obicei este atribuit teologului german Johann Hinrich Wichern (1808-1881) care, pe lângă munca misionară, a desfășurat activități sociale în rândul celor săraci și vulnerabili. Când copiii au întrebat cu insistență câte zile mai sunt până pe 25 decembrie, el a așezat patru lumânări mari albe (reprezentând duminicile) pe o roată de căruță veche și între ele a adăugat douăzeci de elemente mai mici (zile lucrătoare). Apoi a început să acopere roata cu crenguțe de molid, pentru că îi aduceau aminte de cununa de spini de pe Hristosul răstignit. Obiceiul s-a răspândit în Germania și dincolo de granițe; a devenit obișnuită în Danemarca în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și de acolo a ajuns poate și în Insulele Feroe, care au reamintit indirect tradiția printr-una dintre cele două timbre emise pe 24 octombrie 2022: cea pentru 19.00 coroane.
Pe cel de-al doilea timbru, cu nominalul de 29.00 coroane, se menționează bradul împodobit cu mai multe lumânări, inimioare împletite, conuri de pin de hârtie, bile colorate, stele și îngeri, de obicei cu o stea mare deasupra. Un alt rit teutonic, născut în secolul al XVI-lea când breslele artizanilor au început să organizeze petreceri de sfârșit de an pentru copii, poate cu ochi la costumele mai vechi. Piesa centrală era un molid decorat cu cadouri. Potrivit surselor, prima versiune daneză a fost introdusă probabil în 1808, răspândindu-se în timpul Marelui Război. În Insulele Feroe, utilizarea ar fi ajuns chiar înainte de începerea secolului al XX-lea.
Ambele mărci poștale sunt machetate de Heiðrik á Heygum și a fost paginată în coli de câte douăzeci de exemplare sau broșura de trei serii autoadezive cu două cărți poștale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate