|
Japonia, 2012 (Michel #JP 6231) |
Nu este nici un secret că una dintre tematicile mele preferate este cea a personajelor de poveste și desene animate. Cei care nu își aduc aminte de postările anterioare dedicate lor, pot face o căutare în arhiva blogului.
Astăzi vă propun o inventariere a mărcilor poștale care au ca subiect povestea celor trei purceluși care, așa cum vă aduceți aminte, construiesc trei case din materiale diferite. Un lup rău, folosindu-se de suflul său, aruncă în aer primele două case ale porcilor, făcute din paie și, respectiv, crengi (nuiele), dar nu este în stare să distrugă casa celui de-al treilea porc, care era făcută din cărămidă.
|
Ungaria, 2009 (Michel #HU 5348). |
Variațiuni pe aceași temăPrimele versiuni tipărite ale poveștii datează din anii 1840, istorisirea fiind considerată însă mult mai veche. Personajele, frazele și morala poveștii s-au încorporat în cultura lumii, fiind interpretate oarecum diferit de la un popor la altul.
De-a lungul timpului au fost create mai multe versiuni ale acestei poveşti, unele portretizând
Lupul cel rău ca personaj pozitiv. James Halliwell-Phillipps a inclus în 1886 povestea în volumul
The Nursery Rhymes of England (Londra și New York), iar în iunie 1890,
„Cei trei purceluși” apare și în cartea
English Fairy Tales de Joseph Jacobs, acesta citându-l ca sursă pe Halliwell. Cea mai veche versiune publicată a poveștii datează însă din 1853, varianta înlocuind personajele principale cu spiriduși.
|
Hong Kong, 2015 (Michel #HK 1994). |
Într-o variantă mai puțin cunoscută de noi, povestea începe cu cei trei protagoniști părăsindu-și mama și pornind să-și găsească rostul în lume. Primul purceluș îi cere unui om un snop de paie și începe să-și contruiască o casă din fânul primit. Într-o zi, un lup bate la ușa sa. Acesta suflă casa din temelii și-l mănâncă pe purcelul nenorocos. La fel se întâmplă și cu al doilea purceluș, care își făcuse casa din nuiele. Al treilea purceluș își construiește casa din cărămidă. Lupul nu reușește să dărâme casa cu suflul său și încearcă să-l păcălească pe porc spre a ieși de la adăpost. În final, lupul se gândește că poate intra în casă coborând pe horn, dar își găsește sfârșitul odată cu aplicarea planului, acesta căzând într-un cazan cu apă fiartă.
|
St. Vicent, 1992 (Michel #VC BL256). |
În varianta din amintirile mele, atunci când casa primului purceluș este luată pe sus de către suflul lupului, acesta se refugiază la fratele său mijlociu. Când lupul le distruge și casa de paie, cei doi fug la fratele cel mic care și-a construit casa de cărămidă. Se pare că aceasta este o adaptare a versiunii lui Serghei Mihalkov, unde cei trei purceluși poartă nume: Nif-Nif (cel mic), Nuf-Nuf (cel mijlociu) și Naf-Naf (cel mare). Frații mai mici nu sunt mâncați de lup, aceștia reușind să fugă până la casa din cărămidă a lui Naf-Naf.
|
Sierra Leone, 1985 (Michel #SL 855). |
În limba română întâlnim ediții tipărite ale poveștii traduse sau repovestite de: Domnica Drumea (traducere din limba engleză după repovestirea lui Natalie Portman), Alexandra Reocov (traducere din limba franceză după repovestirea făcută de A. M. Lefèvre), Aloma Ciomîzgă-Mărgărit, Andrei şi Horia Crişan, Victoria Milescu, Alexandru Cosmin Nedelcu (traducere și adaptare).
EcranizăriCred că aproape fiecare variantă a poveștii a cunoscut propria versiune de desene animate. Prima ecranizare a fost realizată de Walt Disney în 1933 care, datorită succesului avut, a avut patru continuări (în 1934, 1936, 1939 și 1941). În perioada 1942 - 1957 au fost produse nu mai puțin de alte șapte (cifră magică, nu?) animații, remarcându-se studiourile Metro-Goldwyn-Mayer și Warner Bros.
|
St. Vicent, 1992 (Michel #VC 2264-2272KB). |
Nici lung-metrajele n-au ocolit simpaticii purceluși, cei trei făcându-și apariția în trei din cele patru filme
Shrek, iar în 2008 a apărut ecranizarea filmului
3 Pigs and a Baby.
De la micul și marele ecran la marca poștalăDin punct de vedere filatelic, povestea în sine și personajele apar pe nenumărate timbre în serii emise de mai multe administrații poștale.
|
Ungaria, 1979 (Michel #HU 3402A). |
Pe data de 29 decembrie 1979, Poșta Maghiară punea în circulație emisiunea de timbre
„Anul Internațional al Copiilor” machetată de către Kass János, compusă din 12 timbre ce ilustrează imagini din povești îndrăgite. Timbrele au fost puse în circulație atât în variantă dantelată cât și nedantelată. Pe timbrul (38 x 53 mm) cu valoarea nominală de 4 forinți (Michel #HU 3402A) apar porcușorii și lupul. Oricât am stat să număr la purceluși, mie mi-au ieșit la numărătoare doar doi. Unde o fi al treilea? L-a mâncat lupul sau se ascunde în casa de cărămidă?
Cu prilejul anivesării a 150 de ani de la nașterea lui Mark Twain, Sierra Leone a pus în circulație pe data de 30 octombrie 1985 o serie de timbre cu personaje Disney. Pe timbrul (38.5 x 51.3 mm) cu nominalul de 3 leone (Michel #SL 855) îi vedem pe cei trei purceluși felicitându-se pentru câștigarea bătăliei cu lupul, care se vede, în plan secund, fugind mâncând pământul. Deși această emisiune a fost autorizată de administrația poștală din Sierra Leone, în general nu a fost vândută sau deloc vândută în Sierra Leone, ci doar creată și distribuită de agenția filatelica din Sierra Leone IGPC pentru a fi distribuită pe piața filatelică internațională. Acest articol a fost produs excesiv, afectând valoarea sa filatelică.
|
St. Vicent, 1995 (Michel #VC 3042-3050KB). |
Probabil cea mai reușită reprezentare a poveștii în sine a fost realizată de către Saint Vincent în emisiunea filatelică pusă în circulație pe data de 15 decembrie 1992 (Michel #VC 2264-2272KB). Minicoala (168.2 x 145.4 mm) cu cele nouă timbre (cu valoarea nominală de 60 de cenți est-caraibian și dimensiunea de 51 x 38.5 mm) reproduce povestea construcției caselor și a tentativelor lupului celui rău. Emisiunea a fost însoțită și de două colițe, cu valoarea nominală de 6 dolari, având dimensiunile de 102 x 127 mm, respectiv 127 x 102 mm. În prima dintre ele (Michel #VC BL255) regăsim reproducerea a trei scene din construcția caselor purcelușilor realizate în cadrul scenariului filmului de animație produs de Walt Disney. Cea de a doua coliță (Michel #VC BL256) reproduce scena finalului fericit, în care cei trei purceluși cântă și dansează. Emisiunea este reluată în 1995 (24 ianuarie) când logo-ul Walt Diseny este înlocuit cu cel al
„Anului Porcului Chinezesc”.
|
Somalia, 2000.
|
În anul 2000, Republica Somalia a pus în circulație un bloc filatelic suvenir (neautorizat de administrația poștală), compus din nouă timbre cu valori nominale de 1000, 2000 și 3000 de shollingi, care ilustrează scene din povestea purcelușilor noștri. Chiar dacă sunt frumos colorate și se găsesc ușor de cumpărat (din păcate la un preț destul de piperat), trebuie să știți că ele fac parte din categoria timbrelor ilegale care nu pot fi prezentate într-o expoziție competițională, și trebuie tratate ca atare (ca suveniruri, amintiri, filatelice).
Japonia a pus în circulație pe data de 20 noiembrie 2012 o emisiune filatelică de sărbători dedicată personajelor Disney. Pe unul dintre timbrele (35 x 27 mm) cu nominalul de 80 de yeni (Michel #JP 6231), cei trei purceluși apar în jurul unei inimi zidite, simbolizând faptul că dragostea adevărată este trainică. Timbrele auto-adezive au fost emise într-un număr de 3.000.000 exemplare.
|
Hong Kong, 2015 (Michel #HK BL294). |
Hong Kong a pus în circulație pe data de 16 iulie 2015 o serie din șase
valori dedicată timbrelor pentru copii din folclorul chinez și străin
(atât în variantă gumată cât și auto-adezivă). Pe marca poștală (35 x 35
mm) cu valoarea nominală 3,70 dolari (Michel #HK 1994) este reprodusă
scena în care lupul vrea să dărâme și casa de cărămidă în care se află
purcelușii (în plan secund se observă casele de paie și lemne puse la
pământ). Emisiunea a fost paginată în blocuri (Michel #HK BL294) de câte
șase timbre. Foarte reușite sunt și maximele realizate cu ștampila
„prima zi” a emisiunii, având ca suport câteva vederi tipărite în Rusia
în anul 2013 de către
Postal Shop.
|
Guyana, 1991 (Michel #GY 3693). |
Din poveste în povesteÎn lumea fantastică a poveștilor este cunoscut faptul că personajelor le place mereu să migreze dintr-o poveste în alta, să joace diverse roluri sau să fie pur și simplu reinventați. La fel se întâmplă și în filatelia pentru copii.
Sărbătorile de iarnă din 1991 din Guyana au adus pe 17 decembrie o serie de timbre cu reproduceri după cele mai frumoase felicitări Walt Disney. Pe timbrul (51 x 38 mm) cu valoarea niminală de 50 de dolari guyanez (Michel #GY 3693), este reprodusă o felicitare de Crăciun din 1933 în care cei trei purceluși care dansează pe spatele lupului, fiind priviți fin fereastra înzăpezită de Minnie, Pluto și Mickey Mouse. Tot în aceași serie, cei trei purceluși apar și pe cel de-al doilea timbru din ștraiful de șase mărci (Michel #GY 3700-3705) apărută sub genericul
„Joy to the world. To Everybody!”. Timbrul (Michel #GY 3701) are dimensiunea de 38 x 51 mm și valoarea nominală de 50 dolari guyanez, reproducerea fiind de pe o felicitare din anul 1974. Dragii noștri purceluși nu lipsesc nici de pe una dintre colițele emisiunii (Michel #GY BL144) al cărei valoare nominală este de 260 de dolari și care reproduce o felicitare tocmai din 1935. În regăsim aici, în ordine de la stânga la dreapta, aducând cadouri și cântând la flaut și vioară.
|
St. Vincent, 1992 (Michel #VC 1977). |
Cu prilejul Expoziției Filatelice Internaționale din Granada (1992), administrația poștală din Saint Vincent a pus în circulație, pe data de 28 aprilie 1992 o serie de patru timbre (38.5 x 51 mm), în care personaje au următoarele roluri: Marele Lup Rău este generalul maurilor spanioli (pe timbrul cu valoarea nominală de 15 cenți - Michel #VC 1973); purcelușul practic este un căpitan al infanteriei spaniole (pe timbrul cu valoarea nominală de 40 cenți - Michel #VC 1974); purcelușul lăutar este îmbrăcat într-o armură purtată de armata spaniolă în anul 1580 (pe timbrul cu valoarea nominală de 2 dolari - Michel #VC 1975), iar purcelușul fluieraș într-o uniformă militară spaniolă de la 1550 (pe timbrul cu valoarea nominală de 4 dolari - Michel #VC 1976). Pe colița dantelată (al cărui timbru are valoarea nominală de 6 dolari - Michel #VC 1977) este reprezentată scena în care lupul suflă peste castelul de piatră ce se dovedește a fi trainic.
|
Guyana, 1995 (Michel #GY 5071). |
Și dacă tot vorbeam la începutul acestui capitol despre evadarea din peisaj, pe timbrul cu valoarea nominală de 30 de dolari guyanez îl regăsim pe unul dintre purceluși (luați separat eu nici acuma nu-i deosebesc! tu îi recunoști?) la fereastra bunicii Duck care coase o pilotă. Timbrul (Michel #GY 5071) are dimensiunea de 51 x 39 mm și a fost pus în circulație la data de 23 februarie 1995 în minicoli de câte 9 timbre diferite (Michel GY 5063-5071KB).
|
Ungaria, 2009 (Michel #HU BL327).
|
Nu mi i-aș fi imaginat niciodată pe cei trei purceluși relaxându-se pe un vrej, așa cum a făcut-o Szalma E. pe timbrul (30 x 40 mm) cu valoarea nominală de 100 de forinți (Michel #HU 5348), pus în circulație la data de 2 aprilie 2009. Marca poștală face parte dintr-o serie de patru timbre emise cu prilejul aniversării a 150 de ani de la nașterea lui Elek Benedek care a fost un scriitor, jurnalist și povestitor secui, unul dintre inițiatorii literaturii maghiare pentru copii.
|
St. Vicent, 1992 (Michel #VC BL255). |
În loc de finalAcestea au fost doar o parte dintre timbrele apărute care au ca subiect personajele poveștii noastre. Vă invit să descoperiți și altele și să ni le prezentați și nouă.
Dacă sunteți din Baia Mare vă aștept la activitățile Cercului Filatelic care au loc în fiecare zi de vineri, de la ora 17, în sala CompuTeen al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, unde veți avea ocazia de a-i cunoaște și pe alți pasionați de filatelie. Astfel veți avea ocazia de a vă îmbogăți cunoștințele și colecțiile filatelice.
(Leonard Alexandru Pop, coordonator al cercului filatelic al BJPD)Bibliografie:
Jurnalul filatelic - Povești și timbre: Cei trei purceluși
Wikipedia - Cei trei purceluși
Colnect - Guyana, Japonia, Sierra Leone, Hong Kong, Saint Vincent şi Grenadines
HipStamp - Caribbean, St. Vincent
Delcampe - SOMALI REPUBLIC (2000) Tale of the Three Little Pigs. Unauthorized souvenir sheet of 9 stamps.
Delcampe - The Three Little Pigs Folklore Child Story 2015 Hong Kong Maximum card MC Type B
Delcampe - The Three Little Pigs Folklore Child Story 2015 Hong Kong Maximum card MC Type A
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu