Publicitate

26 iulie 2022

Pasărea statului Idaho

Doar două specii de păsări albastre trăiesc în statul Idaho: pasărea albastră de vest și pasărea albastră de munte. Pasărea albastră de munte este mai mare decât pasărea albastră de vest, iar ambele sunt puțin mai mici decât prihorii. Masculul păsării albastre de munte are un spate albastru strălucitor și este mai palid dedesubt. Burta lui este albă.
Pasărea albastră de munte (Sialia currucoides) este un sturz mic, migrator, care se găsește în districtele muntoase din vestul Americii de Nord. Are burta de albastru ușor mai deschis la culoare și ochii negri. Masculii adulți au penajul prevăzut cu dungi subțiri de un albastru-turcoaz deschis și nunațe mai deschise pe dedesubt. Femelele adulte au aripi și coadă de un albastru spălăcit, piept gri și un penaj gri pe gât și spate. În penajul proaspăt de toamnă, gâtul și pieptul femelei sunt presărate cu roșu-portocaliu, maroniu lângă flanc contrastând cu părțile albe din coadă. Chemarea lor este un „câteva” subțire; în timp ce cântecul lor este ciripit „chur chur”. Este considerată ca pasărea statului Idaho și Nevada. Fiind o specie omnivoră, poate trăi între 6 și 10 ani în sălbăticie. Mănâncă păianjeni, lăcuste, muște și alte insecte și fructe mici. Pasărea albastră de munte este o rudă a păsărilor albastre din est și din vest.
Datorită frumuseții sale deosebite, imaginea acestei păsări o regăsim pe mărcile poștale emise de state precum: Idaho, Nevada, Canada, USA, Mongolia, Bermuda ș.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate