Publicitate

04 iulie 2022

Cea mai mare pasăre zburătoare din lume

Condorul Andin (Vultur gryphus) are anvergura aripilor de peste 3 metri și este considerat cea mai mare pasăre zburătoare din lume. Aduții ajunși la maturitate pot cântări 15 kg și pot atinge o înălțime impresionantă de 1,2 metri. Această creatură uimitoare este cea mai mare pasăre de pradă din întreaga lume!
Condorul andin este simbolul național al mai multor țări din America Latină (Argentina, Bolivia, Chile, Columbia, Ecuador și Peru) și joacă un rol important în cultura popoarelor din Anzi. Cu toate acestea, în secolul al XX-lea populația condorilor s-a micșorat semnificativ, motiv pentru care specia a fost inclusă în Lista roșie a IUCN drept specie vulnerabilă (categorie VU). Principalii factori care au dus la scăderea numărului de condori sunt de natură antropică. Omul a schimbat ecosisteme întregi populate de condori și a practicat excesiv vânătoarea animalelor ierbivore, otrăvindu-le carnea, astfel prejudiciind și condorii. În plus, mult timp condorii andini erau uciși în mod deliberat din cauza clasificării lor ca animale dăunătoare industriei zootehnice. În prezent, mai multe state din America de Sud au adoptat programe de ocrotire, creștere și îngrijire a condorilor andini în parcuri zoologice, pentru a-i elibera ulterior în sălbăticie.
Având o încărcătură spirituală apreciabilă, imaginea condorilor andini se găsește deseori pe timbrele poștale. Astfel de timbre au apărut atât în statele sud-americane începând cu anii 1950, cât și în alte state ale lumii, precum Spania, Honduras, Togo, Vietnam etc. De asemenea, silueta lor este gravată pe unele monede columbiene și chiliene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate