Publicitate

12 iulie 2022

Cum a luat naștere Marea Moartă

Oamenii de știință sunt siguri că un rezervor unic a apărut pe planeta noastră în timpul mișcării plăcilor tectonice. Crearea depresiunilor sau munților de către plăci se explică prin deplasarea acestora. Când două plăci se ciocnesc, se formează munți, iar când se diverg, apar depresiuni. Multe dintre ele sunt pline cu apă, care formează lacuri. Alte depresiuni devin văi în care curg albiile râurilor, precum valea prin care curge Iordanul.
În urmă cu douăzeci și cinci de milioane de ani a existat o ruptură sirian-africană, iar mult mai târziu a fost o ruptură peste Valea Israelului. Apa de mare a intrat în ea, ceea ce a fost asociat cu o creștere a nivelului oceanului. Golfului i s-a dat numele Lachon. Acest nume este tradus din ebraică ca „limbă”. Înălțimea sa era de aproximativ 180 de metri sub nivelul mării. Astăzi, suprafața Mării Sărate este fixată la aproximativ 422 de metri.
Cu aproximativ patru milioane de ani în urmă, au avut loc erupții vulcanice în Galileea și Înălțimile Golan, care au întrerupt legătura dintre Golful Lachon și Marea Mediterana iar golful a început să se usuce. Valea Israelului s-a secat prima, lăsând o fâșie lungă de la actuala Marea Galileii până la Marea Moartă. De-a lungul timpului, partea care lega aceste două rezervoare s-a secat, lăsând Kinneret în nord, în care se varsă râul Iordan și numeroase pâraie, iar faimoasa Marea Sărată a apărut în sud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate