Publicitate

21 iulie 2022

Balena cerului

Trăim în epoca în care balenele nu sunt doar în mări și oceane. Airbus BelugaXL este un avion cu o formă distinctă, iar noul design chiar îl face să semene cu o balenă zburătoare. De aceea a și primit denumirea BelugaXL, care face referire la o specie de balene albe.
În lipsa noului facelift, acest Airbus ar fi arătat ca o monstruozitate. Avionul este uriaș, cu fuselaj enorm și nu poate fi văzut prea des pe aeroporturi. BelugaXL are o autonomie de 4.000 de km și dispune de motoare Rolls Royce Trent 700.
În ciuda designului amuzant, aceste cargobot aerian de tip A330-200 și A330-743L au un rol cât se poate de serios și de important, pentru că aeronavele sunt folosite pentru a transporta părți componente ale altor avioane.
Acest tip de aeronavă a debutat în 1994, de când compania a furnizat cantități impresionante de material și echipament aerian. Dar, în tot acest timp, a avut în dotare doar cinci astfel de avioane, așa că acum, BelugaXL a fost scos din hambar pentru a da o „aripă” de ajutor și are cu ce să se mândrească.
„Balena cerului” poate transporta părți din alte avioane și în condiții dificile de zbor, iar acel zâmbet vopsit pe botul său îi dă un plus de optimism.

Un comentariu:

Publicitate

Persoane interesate