Publicitate

10 iulie 2022

Una dintre cele mai frumoase și grațioase plante

Crinul de pădure (Lilium martagon) face parte din familia Liliaceea și este una din florile spectaculoase pe care le puteți găsi în drumeție pe munte, mai ales dacă ați decis să vizitați Parcul Național Ceahlău. Este o specie rară, declarată monument al naturii și este ocrotită prin lege.
Are numeroase denumiri populare, precum: ai-de-pădure, aişor, aişor-de-câmp/pădure, celma-turcească, crin, crin-de-munte, crin-de-pădure, crin-pestriţ /sălbatic, fiere, lilie, lilie-roşie, leurdă, leurdel, răsfug, răsfug-de-oi, untişor, usturoiel, usturoiţă.
În  Antichitate, atât la greci, cât  si la romani, crinul simboliza speranța și triumful. În zilele noastre, crinul simbolizează puritatea. Dăruirea unui crin este un semn de respect.
Dacă vedeți această plantă, bucurați-vă de moment, admirați-o, fotografiați-o dar nu o rupeți. Protejați-o! Crinul este una dintre cele mai frumoase și grațioase plante.
Crinul de pădure este o plantă erbacee și crește în zona pădurilor de stejar, foioase și fag, fiind o specie mezofilă. Poate fi întâlnit foarte rar în păduri cu substrat calcaros, molidișuri sau în zona de munte. Este o plantă sălbatică, perenă, originară din Europa și înflorește în lunile mai - iunie. Un singur fir de crin de pădure poate avea și 50 de flori, dar în general are 10-20 flori de diverse culori: roșu, roz sau violanceu. Forma tipică este roz . Parfumul nu este unul tocmai plăcut, aşa cum ne-au obişnuit majoritatea crinilor de grădină. Pe lângă timbrele emise în România, am mai întâlnit crinul de pădure ilustrat și pe mărci poștale germane, maghiare, elvețiene, mongoleze, rusești, bosniece, poloneze, grecești și lista ar putea continua.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate