Publicitate

30 iunie 2021

Câteceva despre mazăre

Pentru mulți mazărea este un aliment de bază care este consumată aproape săptămânal. Puțini însă cunosc informații despre istoria sa, valoarea ei nutritivă și modul optim de consum. Iată în continuare câteva lucruri ale acestei minunate plante, pe care, probabil, nu le știai. 

Se crede că prima cultură de mazăre de grădină a fost recoltată în Delta Nilului între 4800 şi 4400 î.Hr. potrivit arheologilor. În România este adusă în secolul al XVII-lea.

Mazărea folosită în alimentaţie, a devenit la modă între anii 1600 şi 1700, dar a fost descrisă de către francezi drept o „nebunie”. Mazărea a devenit foarte utilizată în bucătăriile din Franța în timpul lui Ludovic al XIV-lea, Regele Soare. Grădinarul lui cultiva mazăre în grădină de la Versailles, iar regele devenise obsedat de această legumă pe care o cerea tot mai des în felurile de mâncare.

Din compoziția mazărei nu lipsește vitamina C, care are un rol important în creșterea sistemului imunitar. Întrucât corpul nu poate să producă singur vitamina C, trebuie ajutat printr-un consum constant de alimente care abundă în acest antioxidant, esențial și pentru menținerea sănătății. Această vitamină protejează organismul de infecții și poate chiar stimula organismul să producă anticorpi care să lupte împotriva bolilor. O porție de mazăre are mai multă vitamina C decât 2 mere și mai multe proteine decât un ou întreg.

Se spune despre mazăre că uşurează durerile de ulcer, deoarece ajută la epuizarea acizilor din stomac.

Cel mai bun mod mod a consuma mazăre este de a o prepara la aburi. Important este să nu fie gătită prea mult, altfel devine prea moale și își pierde din substanțele nutritive. Poate fi adăugată, de asemenea, la supe, în tocănițe și salate.

Nu întotdeauna ce este bun pentru unii este bun și pentru alții! Mazărea conține totuși și niște substanțe dăunătoare anumitor oameni, numite purine. Cei care suferă de tulburări renale sau gută, nu ar trebui să consume mazăre verde. Aceasta nu este o problemă pentru oricine altcineva.  

Arborele cu lalele

În câteva localităţi din judeţul Hunedoara, iubitorii de specii vegetale exotice pot admira o minunăţie de copac, un adevărat monument al naturii, cunoscut sub numele de „tulipan”. Acest arbore, rar în România, poate fi văzut la Aninoasa, Ghelari, în parcul dendrologic din Simeria care deţine cea mai valoroasă colecţie de plante lemnoase exotice din România, plantate începând cu a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, la Petroşani sau în curtea castelului Pogany de la Păclişa. Hunedoara este judeţul în care se află cele mai multe exemplare din România, însă alte exemplare au fost remarcate și în alte zone ale țării, de la Reșița până la Rădăuți sau Bistrița. Tulipanul, sau „arborele cu lalele”, are flori cu un colorit specific galben-verzui, cu nuanţe de portocaliu, asemănătoare cu lalelele, şi frunze în formă de liră. Înfloreşte o dată la câţiva ani, între lunile aprilie şi iunie, pe durata a aproximativ 200 de ani. Copacii sunt înfloriţi între trei şi şase săptămâni, în funcţie de mărimea lor şi de condiţiile climatice. Florile, înalte de aproximativ patru-cinci centimetri, cresc pe ramurile copacului în număr destul de mare.

29 iunie 2021

Ziua Internațională a Dunării

Aniversată în fiecare an la 29 iunie, Ziua Internaţională a Dunării este sărbătorită în toate cele 14 state dunărene, în vederea adoptării de măsuri şi strategii comune pentru protejarea fluviului european în faţa unor ameninţări diverse, precum fenomenele extreme (secetă sau inundaţii) sau poluări accidentale. De obicei, în zonele din apropierea malurilor fluviului sunt organizate, cu această ocazie, festivaluri, întâlniri publice, evenimente educative şi de divertisment.
În 2021, tema propusă pentru sărbătorirea Zilei Internaţionale a Dunării este „Descoperă Dunărea!” ("Discover Danube"), menţionează site-ul www.danubeday.org, iar activitățile se vor desfășura cu preponderență în mediul on-line.

27 iunie 2021

Dansul albinelor pe marca poștală

Ori de câte ori o albină găsește un loc melifer aceasta se întoarce la stup pentru a le informa și pe celelalte albine despre descoperirea făcută, iar modul în care le comunică informația este cel mai fascinant.

Pentru a indica direcția, albina începe un dans. Făcând să vibreze partea posterioară a corpului ea descrie unghiul în care se află hrana, în raport cu Soarele. Cercetătorii americani spun că o secundă din acest dans echivalează cu o distanță de 750m.
Tot prin dans, albina comunică și calitatea hranei pe care a gasit-o. Prin dansuri săltărețe se descrie nectarul cu procent mic de glucoză iar prin dansuri circulare se descrie cel cu procent mai mare.
Când locația indicată se găsește la o distanță mare de stup, atunci doar câteva albine pornesc în direcția descrisă. Dacă la întoarcere acestea efectuează un dans vioi înseamnă că sursa de hrană este abundentă iar dacă dansul este scurt și lipsit de energie înseamnă că zona nu este recomandată stupului.
Aceasta este încă o dovadă că stupul este o societate foarte bine organizată. 
Pe data de 18 august 2014 administrația poștală a Marii Britanii a emis o serie filatelică dedicată albinelor. Pe cele patru timbre ale emisiunii sunt redate: dansul albinelor, polenizarea, fabricarea mierii și creșterea generației următoare.

26 iunie 2021

Barajul Vidraru

Construirea barajului Vidraru a durat cinci ani și jumătate începând cu anul 1960. Pentru această realizare au fost necesare 42 de km de tunel subteran, au fost excavate 1.768.000 de m³ de rocă, din care aproximativ 1 milion în subteran, s-au turnat 930.000 m³ de beton din care 400.000 de m³ în subteran și, de asemenea, au fost instalate 6.300 de tone de echipament electromecanic.
La data dării în folosință aceasta s-a situat, măsurat la înălțime, pe locul 8 în Europa și pe locul al 20-lea în lume.
 

Palatul Culturii din Iași

Palatul Culturii, recunoscut ca efigie a orașului Iași, a fost construit în stil neogotic și a reprezentat una din ultimele expresii ale romantismului în arhitectura oficială.
Deși nu este construit peste temelii antice, după cum se presupunea la începutul secolului al XX-lea, Palatul se înalță, în parte, peste ruinele curtilor domnești medievale, menționate documentar în 1434.
Edificiul, ridicat între 1906-1925, este creația cea mai însemnată a arhitectului roman I.D. Berindei, format la școala pariziană.
Clădirea a fost dotată cu facilități ultramoderne pentru epoca respectivă, cum ar fi iluminatul electric, încălzirea (sistem pneumatic), ventilația, termostatele, aspiratoarele, care porneau toate de la subsol, unde se afla centrala mașinilor.
Inaugurată pe 11 octombrie 1925 clădirea a servit drept Palat Administrativ și de Justiție până în 1955, când a fost destinat găzduirii unora din cele mai de seamă instituții culturale ale orașului Iași, reunite astăzi sub denumirea de Complexul Național Muzeal „Moldova” Iași. 


Primită în cadrul proiectului „Trimite-mi o vedere!” de la Dragoș Achiței din Iași (căruia îi mulțumesc), cartea poștală ilustrată este editată de către 2S Design din București, este tipărită în policromie pe tipar Offset și are dimensiunile de 11 x 15.5 cm. Ea a fost francată cu timbrul de 2 lei din emisiunea „Delta Moldovei” care reproduce un exemplar de stârc galben. Timbrul are dimensiunea de 33 x 24 mm, a fost tipărit în sistem offset la 4 culori pe hârtie cromo-gumată (Anglia) și a fost machetată de George Ursachi. Provenind dintr-o emisiune de mărci uzuale, Poșta Română a primit în vederea francării corespondenței 840.000 de timbre paginate în coală de 80 de mărci poștale + 1 vinietă.

Ziua Drapelului Național

Ziua Drapelului Național este ziua de 26 iunie, care a fost proclamată astfel prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998.
Conform legii, această zi va fi marcată de către autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.
Ziua Drapelului Național a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul - roșu, galben și albastru - să reprezinte steagul național al tuturor românilor; cele trei culori împărțite în mod egal reprezintă principiul egalității, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, cifra trei este numărul perfect, pe lângă țara noastră mai existând alte trei țări europene tradiționale cu steagul tripartit în mod egal și vertical: Franța, Italia și Belgia.

25 iunie 2021

A fost vernisată expoziția de filatelie feroviară „Căi ferate în jurul Sătmarului”

Vineri, 25 iunie 2021, de la ora 10.30, la Castelul Károlyi din municipiul Carei a fost vernisată expoziția filatelică „Căi ferate în jurul Sătmarului” din colecția personală a domnului ing. Lőrincz Tiberiu, membru A.F.F.R. și al cercului filatelic Satu Mare, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la inaugurarea liniei de cale ferată Valea lui Mihai – Carei (25 iunie 1871).
Evenimentul a fost deschis de Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură a Municipiului Carei, care a subliniat importanța marcării unui astfel de eveniment, atât din punct de vedere istoric, cât și al dezvoltării infrastructurii și turismului zonal. Domnul ing. Lőrincz Tiberiu a mulțumit celor de față pentru prezența la manifestarea culturală și le-a prezentat o scurtă istorie feroviară din zona Sătmarului, dar și detalii despre pasiunea sa, filatelia feroviară.
Cu această ocazie a fost emis un plic filatelic aniversar cu imaginea gărilor din Carei și Valea lui Mihai, o coliță aniversară cu imaginea celor două gări, o carte poștală, un timbru filatelic, respectiv o ștampilă cu textul „150 de ani de la inaugurarea liniei de cale ferată Valea lui Mihai – Carei - 25 iunie 1871 – 2021”.
La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor de cultură din oraș, precum și domnul Victor Petru Pop, un pasionat de cultură și un bun prieten al expozantului.
La final, cei prezenți au primit cadou, o planșă cu detalii despre istoria feroviară a județului, dar și cu plicuri și timbre feroviare, ca o amintire a acestui moment.
Expoziția se găsește în holul de la intrarea principală a castelului Károlyi și va putea fi admirată timp de două săptămâni. 

Meteorologul naturii

Majoritatea oamenilor știu probabil că numărarea secundelor dintre fulger și sunetul tunetului poate ajuta la urmărirea furtunilor, dar acesta nu este singurul lucru pe care îl putem învăța din sunetele naturii. Viteza cu care cântă greierii poate fi utilizată pentru a afla temperatura. Numărând de câte ori cântă un greier într-un minut și făcând puțină matematică, puteți determina cu exactitate temperatura exterioară. Aceasta este cunoscută sub numele de Legea lui Dolbear.
A. E. Dolbear, profesor la Colegiul Tufts, a remarcat mai întâi relația dintre temperatura mediului ambiant și rata cu care cântă un greier. Greierii cântă mai repede pe măsură ce temperaturile cresc și mai lent atunci când temperaturile scad. Nu doar cântă mai repede sau mai lent, ci și cu o rată constantă.
Dolbear a publicat prima ecuație pentru utilizarea greierilor pentru a calcula temperatura în 1897. Folosind ecuația sa, numită Legea lui Dolbear, puteți determina temperatura aproximativă în Fahrenheit, pe baza numărului de ciripituri de greier pe care le auziți într-un minut. Greierele transmite temperatura locului în care se află în acel moment.

150 de ani de la inaugurarea liniei de cale ferată Valea lui Mihai - Carei

Segmentul de cale ferată dintre frontieră (Dealul Bran) – Valea lui Mihai – Carei, în lungime de 37 km, a fost inaugurat în data de 25 iunie 1871. Linia a fost exploatată de MÁV până în anul 1920 când, în urma tratatului de la Trianon, trece în administrație CFR. A mai fost exploatată de MÁV în perioada august 1940 și septembrie 1944.
Linia pornește din Debrecen, trece froniera de vest la Dealul Bran, ajunge în gara Valea lui Mihai (altitudine 120 m), străbate o zonă legumicolă și viticolă nisipoasă de câmpie, ajungând în gara Carei (altitudine 123 m) cu un traseu ușor de șes cu declivitate maximă de 4% și raze minime de curbură de 1.000 metri între stațiile Sanislău și Carei.
Linia a fost construită inițial cu șină și ramificații tip 22,3, refacționată înainte de primul război mondial cu șină tip 34,5, iar între 1940 – 1944 cu șină tip 42,8, cea ce corespundea la o sarcină de 16,6 tone / osie și o viteză de 60 km/h. Între anii 1965 – 1966 șina din cale a fost înlocuită cu șină tip 45. Dezvoltarea economică a zonei în perioada următoare a dus la ceșterea traficul de călători și marfă, cea ce a a necesitat o nouă refacție a liniei în anul 1973 cu șină tip 49 și în anul 1987 cu șină tip 60. În anul
următor linia a fost sudată, realizând cale fără joante.
Actuala clădire a gării Carei a fost inaugurată pe data de 24 decembrie 1912 (ziarul Satmár és Vidéke), fiind construită după proiectele lui Pfaff Ferenc, renumit proiectant și contructor al MÁV-ului. După priectele lui au fost construite o serie de alte clădiri ale gărilor din Cluj, Satu Mare, Arad, Teius, Ghimes, Debrecen, Miskolc, Rijeka (Fiume). La inaugarea liniei Valea lui Mihai - Carei, exista o altă clădire a gării mai modestă care a deservit publicul călător din anul 1871 și anii următori până la construcția actualei clădirii a gării Carei. Imediat după inaugurarea liniei a luat ființă Depoul de Locomotive din Satu Mare, ulterior cel din Carei.
Remorcarea trenurilor în perioada 1871 - 1969 se făcea cu locomotive cu abur din seriile: 238, 335, 221, 375, 324, 50 și 230.  În 1969 au apărut și la Depoul din Satu Mare, locomotivele diesel  DA 060, iar după 1974 și locomotivele  DHC 1200. Momentan circulă și automoroare DESIRO și DUEWAG.
La inaugurarea liniei, gările erau înzestrate cu clădire de călători, birou de mișcare, cabine de acari, magazie de mărfuri, rampe de încărcare – descărcare, chei de vite. Semnale Banovici montate la construcția liniei au fost înlocuite cu semnale mecanice, ulterior cu semnale luninoase și instalații de siguranță CED (Valea lui Mihai – 1982, Carei – 1984).
Conducerea circulației trenurilor se face prin Regulatorul de Mișcare din Oradea.  

                                                           ing. LŐRINCZ  TIBERIU – membru AFFR

Legenda castanului

Un basm românesc spune că numele de Castan era purtat de un ţăran sărac, dintr-un sat de prin părţile Dobrogei.
De câte ori nu mai putea suporta lipsurile şi foamea, Castan mergea la marginea pădurii şi îşi alina amarul la umbra unui copac înalt, care nu înflorea şi nu dădea rod niciodată.
Se gândea că pomul seamănă cu el, căci părea aşa, fără nici un rost pe pământ. Când bătrâna mamă a lui Castan s-a stins din viaţă, sărmanul om l-a rugat pe preotul din sat să îi facă slujba de îngropăciune.
Abia spre seară, când s-a aşezat să se odihnească la umbra copacului cel înalt, şi-a dat seama că nu avusese bani nici cât să poată aprinde creştineşte o lumânare la mormântul mamei lui. Şi-a plâns durerea cu voce tare şi a adormit aşa, jelind.
Dimineaţa, când s-a trezit, copacul cel sterp se transformase într-un altar verde, din care se ridicau sute de lumânări albe, împodobite cu flacăra galbenă a polenului.
Câteva luni mai târziu, din florile pomului s-au ivit roade, numai bune de vindecat suferinţele celor bolnavi. Însă numai Castan ştia cum să se folosească de ele şi astfel a devenit cel mai căutat om din sat. Curând faima lui s-a răspândit în toată Ţara Românească, iar după ce Castan a murit, prietenul său, copacul cu ramurile transformate primăvara în candelabre, a rămas să îi poarte numele.

24 iunie 2021

Mierea, dulcele de seară...


Știai că... o linguriţă de miere, înainte de culcare, te va ajuta să dormi bine şi să te trezeşti odihnit şi în formă, pentru că mierea asigură necesarul de energie pentru creier, în timpul nopţii?
Poți lua câte o linguriță de miere ca atare, înainte de culcare, sau dizolvată într-o ceașcă de ceai sau de lapte călduț.

Ziua Internațională a Iei

În ziua de 24 iunie, în România şi în comunităţile româneşti din întreaga lume este marcată Ziua Universală a Iei. Sărbătoarea „cămăşii cu altiţă”, cum mai este denumită ia, a fost iniţiată în anul 2013 de comunitatea La Blouse Roumaine, care a dorit ca bluza tradiţională românească împreună cu tradiţia noastră moştenită din timpuri imemoriale, să devină un adevărat brand de ţară, recunoscut în întreaga lume. Chiar denumirea comunităţii, reprezintă de fapt titlul unui tablou realizat de pictorul francez Henri Matisse care realiza o imortalizare a iei româneşti – „La blouse roumaine”, 1940 – creaţia fiind expusă la Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris.

23 iunie 2021

Legenda margaretei

Se spune că Margareta era o prințesă din cale afară de frumoasă, care la naștere fusese promisă Împăratului Florilor. Însă, la 16 ani Margareta se îndrăgostește de un prinț nespus de atrăgător și viteaz. Cei doi plănuiesc să fugă împreună. Împăratul află și îl provoacă pe prinț la duel. Cei doi se bat în săbii și în paloșe 3 zile și 3 nopți și în final prințul este ucis. Speriată și îndurerată Margareta fuge în munți. Împăratul Florilor era pe urmele ei. Văzând că nu are scăpare, se roagă ca mai bine să moară decât să se căsătorească cu cel ce-i ucisese iubitul. Ruga îi este ascultată. Îndurerat și conștient de greșeala făcută Împăratul Florilor o transformă pe Margareta într-o floare albă, simbol al inocenței, purității și iubirii. De aceea fetele și băieții rup pe rând petalele margaretelor, așteptând ca cea din urmă să-i ofere răspunsul la întrebarea „mă iubește, nu mă iubește?”.

Expoziție filatelică la Carei


21 iunie 2021

Ziua Mondială a Soarelui

Ziua Mondială a Soarelui este celebrată pe 21 iunie, ziua solstițiului de vară, care marchează începutul verii astronomice.
Potrivit astronomilor, Soarele este o sferă gazoasă gigantică, în vârstă de patru miliarde și jumătate de ani, stea care plutește pe un braț spiralat al Căii Lactee, printre miliarde de alte stele.
Soarele are un diametru de 1.392.684 km și o masă de 2 miliarde de tone.
Temperatura la suprafața Soarelui este de aproximativ 5.500 grade Celsius și în centrul său sunt 15 milioane de grade Celsius.

19 iunie 2021

Albumul filatelic „Trenuri și locomotive pe mărcile poștale românești” Volumul 1 (1939 - 1950)


De multă vreme mi-am propus realizarea unui album filatelic cu tematică feroviară. Descoperind zilele trecută o aplicație open-source (AlbumEasy) în realizarea unor astfel de albume, am creat primul volum al trenurilor și locomotivelor care apar pe mărcile poștale românești în perioada 1939 -1950. Am ales varianta cu volume, pe perioade scurte de timp, pentru a obține fișiere finale de dimensiuni reduse care pot fi distribuite în mediul on-line fără restricții și pași intermediari.

Albumul poate fi descărcat gratuit de doritori și listat, după preferințe, pe carton, în format A4. Vă recomand listarea doar pe o față, perforarea acestuia și prinderea filelor într-un biblioraft.

Aștept, bineînțeles, sfaturi și informații care pot îmbunătăți calitatea acestui produs.


200 de ani de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu

Romfilatelia, în colaborare cu Muzeului Municipiului București, Primăriei Municipiului Târgu Jiu și Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, introduce în circulație, marți, 22 iunie 2021, emisiunea de mărci poștale „Revoluția lui Tudor Vladimirescu, 200 de ani” (LP #2328), dedicată unui moment istoric și unei personalități de excepție: Revoluția din 1821 și conducătorul acesteia, Tudor Vladimirescu.
Emisiunea este alcătuită dintr-o marcă poștală, o coliță dantelată, un bloc special aniversar și un plic „prima zi”, se înscrie în seria proiectelor menite să îl omagieze pe erou și să celebreze Anul Tudor Vladimirescu.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 9 lei (contravaloarea unei corespondențe prioritare internaționale) este reprodus portretul lui Tudor Vladimirescu, după o gravură de Theodor Aman.
În compoziția coliței emisiunii sunt reproduse următoarele elemente: Tudor Vladimirescu, gravură de Theodor Aman, și o tipăritură din sec. XIX, ce ilustrează Trupele de panduri conduse de Tudor Vladimirescu trecând Oltul la 10 martie 1821. Pe timbrul coliței, cu valoarea nominală de 31,50 lei (contravaloarea unei corespondențe internaționale neprioritare cu greutatea cuprinsă între 500 și 1.000 de grame), este redat portretul lui Tudor Vladimirescu, după o litografie din sec. XIX.
Pe plicul „prima zi” a emisiunii este înfățișat Tudor Vladimirescu, reproducere după o pictură în ulei, realizată de Theodor Aman, considerată cel mai cunoscut portret al eroului.
Lucrările de grafică și pictură reproduse în cadrul acestei emisiuni de mărci poștale fac parte din patrimoniul Muzeul Municipiului București.
Mapa filatelică, realizată într-un tiraj limitat de 211 exemplare, este echipată cu un bloc special aniversar de două timbre: un timbru nedantelat și al doilea timbru realizat, într-o prezentare în premieră, cu dantelură dublă, format dreptunghiular. O imagine tematică întregește conceptul grafic al blocului, numerotat de la 001 la 211.

14 iunie 2021

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

În fiecare an la data de 14 iunie se celebrează în întreaga lume Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, prilej pentru a crește gradul de conștientizare asupra necesității condițiilor de siguranță în donarea de sânge și a mulțumi donatorilor voluntari de sânge pentru gestul lor de a salva vieți fără a aștepta o recompensă în schimb. Prima Zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud.
Ziua mondială a donatorilor de sânge este una dintre cele opt campanii oficiale de sănătate publică, marcate de Organizația Mondială a Sănătății, împreună cu Ziua Mondială a Sănătății, Ziua Mondială a Tuberculozei, Săptămâna Mondială a Imunizării, Ziua mondială fără tutun, Ziua mondială a malariei, Ziua Mondială a Hepatitei și Ziua mondială de combatere a SIDA.
Această zi a fost înființată în urma succesului de care s-a bucurat Ziua Mondială a Sănătății din anul 2000, ce a avut ca temă importanța donării de sânge și s-a desfășurat sub sloganul „Sângele salvează vieți”. Evenimentul din 14 iunie nu are ca scop înlocuirea altor evenimente precum zilele naționale de donare de sânge.

120 de ani de existență al Muzeului Alt – Mediasch

În această lună se împlinesc 120 de ani de la punerea bazei a ceea ce avea să devină Muzeul Municipal Mediaş. „Chiar dacă muzeul în forma actuală este o creaţie a vremurilor de după cel de al Doilea Război Mondial, sursele documentare şi bunurile adunate coboară cu multe decenii în timp ideea de colecţionare la Mediaş”, spune Eva Mârza, cadru didactic la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filologie, informează site-ul Mediaș News într-un articol semnat de Mircea Hodarnău. Pentru a marca cum se cuvine această sărbătoare, membrii Asociației Filateliștilor din Sibiu au machetat o frumoasă ștampilă aniversară care va fi aplicată complementar pe corespondența care va fi expediată de la Oficiul Poștal nr. 1 din Mediaș, cod 551200, în data de marți, 29 iunie 2021. Pentru cine are posibilitatea, îl rog să-mi trimită o vedere cu ștampila prezentată.

Noaptea Menestrelilor 2021

Se va întâmpla şi de data aceasta… Cu un pic de curaj, cu o doză mare de responsabilitate și grijă față de semeni... Într-un început de toamnă  aprins, menestrelii îşi vor acorda lirele şi vor porni pe calea sufletului în căutarea versului de dor. 

Într-o noapte magică, versul va mângâia gândul, cântecul va trezi auzul, şi toţi cei care au răspuns chemării, vor regăsi preţ de câteva ceasuri tărâmul pur al  ARMONIEI... 

Se va mai fi scrie o filă şi povestea va continua să se scrie atâta timp cât mai avem nevoie de a ne descoperi sufletul, atâta vreme cât mai dorim să ne păstrăm visele. An de an ne vom întoarce, mai romantici, mai frumoşi, mai tineri, pentru că doar trăim în poveste, şi dacă noi vrem, putem face ca timpul să curgă, nefiresc, în sens invers.

La fiecare început de toamnă, la ceasul când Luna îşi cântă versul de dor, menestrelii se vor aduna tot mai mulţi, aducându-vă în dar poveştile lor.         

Și dacă vom fi reuşit fie şi pentru câteva clipe să fim mai buni, să-i  facem pe alţii mai buni, înseamnă că nici un efort n-a fost în zadar.

Anul acesta vă așteptăm în perioada 27-28 august, începând cu ora 20.00, la Teatrul de Vară din Baia Mare, pentru a fredona împreună melodii de neuitat.

Belgia a pus astăzi în circulație un bloc-coliță dedicată Campionatului European de Fotbal 202(0)1

„Unde este petrecerea”? și „Iată petrecerea!” sunt cele două fraze care apar pe marginea blocului-coliță și pe cămașa jucătorului care apare într-una din cele două timbre de clasă „3”, tariful administrației poștale Belgiene pentru Vechiul Continent. Ele apar alternativ, în funcție de modul în care este înclinat blocul (costă 11,10 euro), datorită tehnicii lenticulare. Machetată de Kris Maes, emisiunea filatelică are ca temă campionatul european de fotbal „Euro 2020” și a fost pusă în circulație luni, 14 iunie 2021. Această expresie - explicată de Bpost - a devenit extrem de populară în zona francofonă în urma demonstrației desfășurate pe Grand Place din Bruxelles după finalul Cupei Mondiale din 2018, care intenționa să celebreze echipa națională, care a terminat pe locul trei în clasament. În funcție de gradul de înclinare al blocului, imaginea oferă senzația de mișcare, și se poate observa cum mingea ajunge în poartă, în timp ce, pe margine, publicul se transformă în semne care alcătuiesc steagul Belgiei.

11 iunie 2021

Comemorarea a 132 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu la Teatrul Ararat din Baia Mare

„Pe mine, mie... redă-mă” sau, de ce nu, la fel de bine, de exemplu: Treptele vieţii, Etapele cunoaşterii (de sine), Odă dragostei, Omagiu lui Mihai Eminescu (& William Shakespeare & Marin Sorescu), Slavă poeziei (cea adevărată, de mesaj şi substanţă). Asistăm la un inedit spectacol care pune în valoare lirica shakespeariană, apoi pe cea eminesciană şi-n final pe cea a lui Marin Sorescu, într-o extraordinar de inspirată selecţie şi ordonare de texte cuprinse într-o specială viziune regizorală.
Așadar, marți, 15 iunie 2021, de la ora 17, Teatrul Ararat din Baia Mare (sala mică a Casei de Cultură a Sindicatelor) comemorează 132 de ani de la trecerea în neființă a Luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu, prin spectacolul recital „Pe mine, mie ... redă-mă”.
Distribuția: Claudiu Pintican și Raluca Florian.
Regia artistică: Claudiu Pintican. 

10 iunie 2021

Câinele, prieten al omului

Romfilatelia introduce în circulație, vineri, 11 iunie 2021, emisiunea de mărci poștale Câinele, prieten al omului (LP #2327), alcătuită din patru timbre și un plic „prima zi” (227 exemplare) machetată de George Ursachi. Cele patru timbre ale seriei (48 x 33 mm), având valorile nominale de 2 lei (contravaloarea unei corespondențe interne neprioritară cu greutatea de până în  50 de grame), 2,20 lei (contravaloarea unei corespondențe interne neprioritară cu greutatea cuprinsă între 100 și 500 de grame), 5,50 lei (contravaloarea unei corespondențe externe neprioritară cu greutatea de până în  50 de grame) și 19,50 lei (contravaloarea unei corespondențe recomandate externe prioritară cu greutatea de până în 50 de grame), prezintă aspecte ale interacțiunii dintre om și câine, acesta din urmă apărând în ipostaze diferite: ajutor practic al omului (ca însoțitor al nevăzătorilor sau al persoanelor cu dizabilități motorii), dar și simplu prieten afectuos al copiilor. Emisiunea este însoțită de 4 cărți maxime (212 seturi).

Regulamentul expoziției filatelice naționale „ANIVERSĂRI SIBIENE” care se va desfășura la Sibiu în perioada 29-31 octombrie 2021

REGULAMENTUL EXPOZIȚIEI NAȚIONALE DE FILATELIE
„ANIVERSĂRI SIBIENE”

300 DE ANI DE LA NAȘTEREA BARONULUI SAMUEL VON BRUKENTHAL
ȘI
830 DE ANI DE LA PRIMA ATESTARE DOCUMENTARĂ A SIBIULUI
Sibiu 29-31 octombrie 2021


1. ORGANIZARE

1.1.Expoziţia Naţională de filatelie „ANIVERSĂRI SIBIENE” (300 de ani de la nașterea Baronului Samuel von Brukenthal și 830 de ani de la prima atestare documentară a Sibiului) este organizată de către Asociația Filateliștilor din județul Sibiu cu sprijinul Primăriei  Municipiului Sibiu şi în colaborare cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.
1.2. Expoziția va avea loc în perioada 29-31 octombrie 2021, în Holul Bibliotecii Județene ASTRA (Corp B) din Sibiu.
1.3. Expoziţia se va desfăşura în conformitate cu prezentul regulament, precum şi în baza reglementărilor F.F.R. de organizare a expozițiilor filatelice.

2.CONDIŢII DE PARTICIPARE

2.1 Expoziția este rezervată membrilor asociațiilor filatelice din întreaga țară cu exponate care au obținut cel puțin diplomă în rang de medalie de argint la o expoziție interjudețeană sau națională.
2.2 În clasa de competiție expozanții pot participa cu maxim două exponate. Sunt admise în competiție și exponate în premieră pe baza unei recomandări scrise din partea Asociației al cărei membru este expozantul, care să confirme calitatea exponatului respectiv.
2.3 Participarea se va solicita în scris, printr-o cerere tip, pusă la dispoziţie de către organizatori, cu viza asociaţiei din care face parte expozantul.
2.4 Cererile de înscriere, însoțite de copia planului exponatului, trebuie să ajungă la Comitetul de organizare până la data de 15 iulie 2021.
2.5 Confirmarea cererilor de participare pentru exponatele admise se va face până în data de 20 iulie 2021.
2.6. Exponatele trebuie să ajungă la Comitetul de organizare până în 15 octombrie 2021, la următoarea adresă poștală: Salade Nicolae, Str. O. Goga nr. 45, 550490 SIBIU 6.
2.7 Exponatele din clasa tineret vor avea minim 3 feţe panou iar cele din clasa maturi minim 5 fețe de panou cu excepția exponatelor din clasa „UN PANOU”. Fiecare panou va avea 16 file format A4 (30 x 21 cm.) sau 8 file A3.
2.8 Exponatele vor fi protejate în folie de plastic transparentă. Fiecare filă, pe verso, va fi numerotată, în funcţie de panou, precum şi datele de identificare, astfel: număr panou / număr filă din panou, titlul exponatului, numele expozantului și adresa.
2.9  Fiecare exponat va avea ataşat un inventar în două exemplare.
2.9.1. Comitetul de Organizare va asigura securitatea exponatelor pe timpul desfășurării expoziției.
2.10 Exponatele vor fi returnate de către organizatori, în termen de 10 zile de la data închiderii expoziţiei. Până la închiderea expoziției, exponatele nu pot fi demontate și preluate decât cu acordul președintelui Comitetului de organizare.
2.11  Participarea la expoziție este gratuită.
2.12 Cererile de participare vor fi trimise pe adresa: Salade Nicolae, Str. O. Goga Nr. 45, 550490 Sibiu 6 sau e-mail: nicusalade@yahoo.com
Relații suplimentare se pot obține de la:
Salade Nicolae  - e-mail: nicusalade@yahoo.com și telefon 0764336313
Dejugan Ioan – e-mail: neludejugan@yahoo.com și telefon: 0721520910

3. CLASE DE PARTICIPARE

3.1 CLASA DE ONOARE, la care pot participa exponate care au obținut medalii de aur în ultimii 5 ani la expoziții internaționale, sau care au fost invitate în mod special de către Comitetul de organizare;
3.2. CLASA HORS CONCOURS, pentru exponate aparținând membrilor din juriu și membrilor familiilor acestora sau exponate pentru care s-a solicitat expres această opțiune;
3.3. CLASA COMPETIȚIE, atât maturi cât și tineret, la care se pot înscrie exponate de filatelie tematică și istorie poștală, cartofilie, maximafilie, întreguri poștale, open și „un panou” având următoarele tematici: istorie, pictură, artă populară, stiințele naturii, farmacie, arhitectura, ocrotirea mediului.

4. JURIUL EXPOZIŢIEI

4.1 Juriul Expoziţiei va fi alcătuit din 3 membri şi un secretar fără drept de vot.
4.2 Deliberările juriului sunt secrete. Hotărârile juriului sunt definitive şi nu pot fi contestate.
4.3 Preşedintele juriului va fi propus de către Comitetul de Organizare și supus aprobării Comitetului Director al F.F.R.
4.4 Se vor acorda diplome în rang de medalie de: aur, vermeil mare, vermeil, argint mare, argint, bronz argintat, bronz şi diplomă de participare.
4.4.1. Juriul poate recomanda Comitetului de organizare acordarea de premii speciale pentru cele mai bune colecții.
4.5. Pentru exponatele din clasa „UN PANOU” se vor acorda Dipălome în rang de medalii care confirmă punctajul obținut.

5. DISPOZIŢII FINALE

5.1. Prin cererea de participare expozantul își exprimă implicit acordul deplin cu prevederile prezentului regulament.
5.2. Cu ocazia expoziției, Comitetul de organizare va realiza catalogul și palmaresul expoziției, diploma expoziției, plicuri și ștampile speciale, insigna și medalia expoziției. Toate materialele realizate se vor distribui gratuit tuturor expozanților, membrilor Comitetului de organizare, membrilor juriului, oficialităților și tuturor celor care vor contribui la buna organizare a acestei expoziții.
5.3. Un expozant nu poate primi decât un singur set de materiale realizate cu ocazia expoziției, indiferent de numărul de exponate prezentate.
5.4. Comitetul de Organizare îşi rezervă dreptul de a face eventuale modificări prezentului regulament, care vor fi aduse la cunoştinţa celor interesaţi.

Comitetul de organizare





Ziua Eroilor

În memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate, pentru apărarea ţării şi întregirea neamului s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălţării Domnului Iisus Hristos şi să fie sărbătoare naţională a poporului român.
Romfilatelia îi omagiază pe Eroii neamului românesc, prin emiterea unui întreg poștal, care a fost introdus în circulație, în data de 10 iunie 2021, de Ziua dedicată lor! Plicul, cu marca fixă de 2 lei (tricolor cu imaginea unui grup de soldați care imping un tun) prezintă în semiilustrație un post de tragere antiaerian. Fotografiile utilizate la machetare fac parte din colecția Muzeului Național Militar „Regele Ferdinand I”. Grafica plicului mai cuprinde stema Statului Major al Apărării și patru versuri găsite în ranița unui soldat mort în războiul de întregire din 1918.
Veșnica lor pomenire din neam în neam!

09 iunie 2021

Istoria pantofilor cu toc

Pantofii cu toc sunt consideraţi simboluri ale eleganţei şi feminităţii, însă pantofii cu toc înalt au fost cândva accesorii strict masculine, menite să le evidenţieze purtătorilor virilitatea.
„Pantofii cu toc înalt au fost folosiţi vreme de multe secole în Orientul Mijlociu, însă erau pantofi de călărie”, spune Elizabeth Semmelhack, de la Muzeul Bata din Toronto. „Când soldaţii se ridicau în scările şeii, tocurile îi ajutau să îşi menţină poziţia în timp ce trăgeau cu arcul”, scrie jurnalul.ro.
La sfârşitul secolului al XVI-lea, şahul Abbas I al Persiei dispunea de cea mai numeroasă armată de cavalerie din lume. În încercarea de a înfrânge Imperiul Otoman, însă, Abbas I a căutat să-şi întărească relaţiile cu marile puteri europene. În acest fel, în 1599, primul ambasador al Persiei venea în Europa şi era primit la marile curţi. Purtând tocuri...
A fost momentul în care stilul persan a cucerit iubitorii de modă din Europa. Pantofii cu toc au fost preluaţi cu entuziasm de aristocraţi, considerându-se că le conferă bărbaţilor o atitudine cât se poate de virilă. Pe măsură ce moda pantofilor cu toc îi cucerea şi pe burghezi, aristocraţii s-au decis să-şi etaleze nivelul înalt înălţând tocurile pantofilor, oricât de incomozi ar fi devenit. De fapt, asta era şi ideea.
„Una dintre cele mai bune metode de a-ţi etala statutul este să porţi lucruri incomode. În fond, aristocraţii nu lucrau pământul şi nici nu mergeau mult pe jos”, spune Semmelhack.
Printre cei mai avizi colecţionari şi purtători de pantofi cu toc se număra şi regele Ludovic al XIV. Nu doar pentru că Regele Soare iubea luxul şi moda, dar şi pentru că era destul de scund (avea 1,63 metri). În consecinţă, pantofii săi aveau tocuri de 10 centimetri, fiind altfel foarte masculini - pe ei erau pictate scene de luptă, iar tocurile aveau mereu culoarea roşie - o culoare marţială!
Ca şi în prezent, moda franţuzească a fixat tonul pentru toată Europa, pantofii cu toc devenind populari chiar şi la rivalii englezi. Regele Carol al II-lea al Angliei este portretizat în tabloul făcut cu ocazia încoronării (1661) purtând o pereche de pantofi roşii cu tocuri enorme, chiar dacă acesta avea o statură ceva mai mărişoară (1,85).
Iritat, însă, că moda este preluată, Ludovic al XIV a decretat că, cel puţin în Franţa, numai el şi cei din suita sa au voie să poarte pantofi cu toc. Măsura a avut, însă, un efect contrar - cei care voiau să se bucure de avantaje în viaţă, purtau tocuri pentru a se crede că fac parte din curtea regală.

08 iunie 2021

Eclipsa solară din 2021

Pe 10 iunie se produce o eclipsă de Soare care se va vedea ca parțială din jumătatea de nord a țării noastre, informează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București într-o postare pe Facebook. Eclipsa începe cel mai devreme la ora 13:17, în nord-vest, și va avea ca acoperire maximă 2,1% din discul Soarelui. Dacă doriți să o priviți va trebui să folosiți un filtru special, denumit Mylar, sau cel mai dens filtru de sudură. Prin telescop eclipsa se poate observa prin proiecție, fără a privi Soarele. Nu priviți direct Soarele pentru că puteți orbi. Cer senin!

Ziua Mondială a Oceanelor

Iunie nu este doar luna Mediului și a verii, dar este și luna dedicată oceanelor. Într-adevăr, 8 iunie este Ziua Mondială a Oceanelor, instituită de Organizația Națiunilor Unite în 1922, cu ocazia summitului de mediu de la Rio de Janeiro.
Scopul Zilei Oceanelor este de a preveni poluarea din plastic dezvoltând soluții care duc la un ocean sănătos și nepoluat.
Trist de celebre, în contrast cu imaginea apelor limpezi și cristaline, pe care ne place să le vedem când ne imaginăm marea, sunt fotografiile brutale ale Marei Insule de Gunoaie din Pacific sau „Great Pacific garbage patch”. Este o aglomerare plutitoare de gunoi produsă de curenți, care a concentrat o cantitate nesfârșită de deșeuri la jumătatea distanței dintre California și Hawaii.
Ziua Mondială a Oceanelor este o zi pentru protejarea întinderilor de apă care fac ca planeta noastră să fie „albastră”, o zi care sărbătorește resursele pământului și să funcționeze pentru un viitor mai bun.
Viața a început în ocean și fără oceane s-ar putea încheia.

07 iunie 2021

Dor de Eminescu

Asociaţia Filateliştilor din Bucureşti - Gruparea Centenar 2018, împreună cu Societatea Numismatică Română - Gruparea colecţionarilor de medalii şi insigne „Mihai Eminescu”, va pune la dispoziţia celor interesaţi un plic filatelic emis cu prilejul Salonului Naţional „Mihai Eminescu”, care se va deschide publicului în data de 10 iunie 2021 (ora 15:00), la Palatul Parlamentului, în sala de expoziţii „Constantin Brâncuşi”. De menţionat că această ediţie a Salonului este dedicată comemorării a 132 de ani de la trecerea în eternitate a Poetului Naţional al României (15 iunie 1889) şi se desfăşoară sub genericul „Dor de Eminescu”.
Plicul va purta o ştampilă specială cu data de 10 iunie 2021, iar tirajul este limitat la 30 de exemplare! Pentru detalii și comenzi puteți lua legătura pe facebook cu dl. Șerban Drăgușanu.

100 de ani de la primul meci de handbal din România disputat la Sibiu

Potrivit ziarulului de limbă germană Siebenburgisch-Deutsches Tageblatt, numărul 14442, apărut în urmă cu un secol, primul meci de handbal în 11 jucători, cu public, a avut loc la Sibiu, pe data de 18 iunie 1921, pe Stadionul Central. Meciul a fost disputat atunci între elevele Liceului Brukenthal şi cele de la Liceul de Fete. Pentru a celebra cei 100 de ani de la acest eveniment sportiv, Asociația Filateliștilor Sibiu a machetat o ștampilă aniversară care va fi aplicată joi, 17 iulie 2021, complementar, pe corespondența expediată de la oficiul poștal nr. 1 din Sibiu, cod poștal 550450. Pentru cine are posibilitatea, îl rog să-mi trimită o vedere cu ștampila prezentată.


Ziua mondială a siguranţei alimentare

Ziua mondială a siguranţei alimentare, adoptată de Adunarea Generală a ONU în decembrie 2018, a fost celebrată pentru prima dată la 7 iunie 2019, având ca temă „Siguranţa alimentară, treaba tuturor” (Food Safety, Everyone's Business). Siguranţa alimentară deţine un rol esenţial în menţinerea hranei în starea adecvată la fiecare etapă din lanţul alimentar: de la producţie, recoltare, procesare, depozitare, distribuţie până la preparare şi consum. Siguranţa alimentară reprezintă o responsabilitate comună a guvernelor, producătorilor şi consumatorilor. Fiecare joacă un rol, de la fermă până la masă. Prin intermediul Zilei mondiale a siguranţei alimentare, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) îşi continuă eforturile pentru integrarea siguranţei alimentare în agenda publică şi pentru a reduce povara toxiinfecţiilor alimentare la nivel mondial. Astfel, OMS lansează următoarele apeluri la acţiune: 1. Asigură-te că e sigur! - Guvernele trebuie să asigure alimente sigure şi nutritive pentru toţi; 2. Cultivă-le în siguranţă! - Producătorii din agricultură şi sectorul alimentar trebuie să adopte bune practici; 3. Păstrează-le în siguranţă! - Operatorii trebuie să se asigure că mâncarea este sigură; 4. Mănâncă în siguranţă! - Toţi consumatorii au dreptul la mâncare sigură, sănătoasă şi nutritivă; 5. Uniţi-vă pentru siguranţă! - Siguranţa alimentară este o responsabilitate comună.

05 iunie 2021

Ziua Învățătorului la Teatrul Ararat

Astăzi, sâmbătă 5 iunie, de Ziua Învățătorului, vă așteptăm începând cu ora 18 la sala mică a Casei de Cultură a Sindicatelor din Baia Mare, unde va avea loc spectacolul muzical al Teatrului Ararat „CÂND JUCĂRIILE SPUN PA” de Sânziana Popescu!

Toate învățătoarele/educatoarele și toți învățătorii/educatorii au intrare LIBERĂ, în limita locurilor disponibile. Este CADOUL nostru de ZIUA VOASTRĂ.
Faceți-vă rezervări din timp sunând la telefon 0723 275 912 sau 0740 043 136.

Ziua Mondială a Mediului

Ziua Mondială a Mediului se sărbătorește, în fiecare an, la 5 iunie. Această sărbătoare este unul din principalele mijloace prin care Organizaţia Naţiunilor Unite încearcă să stimuleze preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului şi, totodată, să sensibilizeze factorii de decizie politică să acţioneze în acest sens.
Ziua Mondială a Mediului a fost stabilită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în 1972, la Stockholm, în Suedia, cu ocazia organizării primei conferinţe privind problemele de mediu.
De atunci, oamenii au devenit din ce în ce mai conștienți de faptul că degradarea mediului duce și la degradarea vieții lor și chiar la un viitor nesigur al planetei pe care locuiesc.
Cei mai mulți dintre noi știm că alimentele pe care le mâncăm, aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem și climatul care face planeta noastră locuibilă, toate, vin din natură.
Cu toate că natura este foarte darnică, noi, oamenii, încă nu o ocrotim pe cât ar trebui. De aceea trebuie să ne schimbăm atitudinea. Trebuie să învățăm să respectăm natura.

04 iunie 2021

FILANANIAS 2021

Expoziția de filatelie Ananias are ca obiectiv principal promovarea filateliei prin internet, încurajarea și formarea de noi filateliști, fiind o punte de legătură între filateliști și publicul larg, cu caracter didactic și cultural. Ediția din acest an, Filananias 2021, se va desfășura în perioada 6 iulie - 31 august 2021, iar pentru înscrieri, fără costuri de participare, au mai rămas câteva zile (ultima zi fiind 13 iunie). Alătură-te și prezintă-ți colecția în toată lumea!

Anul internaţional al fructelor şi legumelor

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a proclamat, printr-o rezoluţie adoptată la 19 decembrie 2019, anul 2021 drept „Anul internaţional al fructelor şi legumelor”. Scopul a fost creşterea gradului de conştientizare a beneficiilor consumului de legume şi fructe. Anul internaţional al fructelor şi legumelor are ca obiectiv să crească gradul de conştientizare, să determine un schimb de bune practici în ceea ce priveşte beneficiile nutriţionale şi pentru sănătate ale consumului de fructe şi legume, contribuţia consumului de fructe şi legume la promovarea unor diete şi stiluri de viaţă diversificate, echilibrate şi sănătoase, precum şi reducerea pierderilor şi a risipei de fructe şi legume, se menţionează pe site-ul Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), www.fao.org.
Anul internaţional al fructelor şi legumelor 2021 se încadrează în „Deceniul de Acţiune al ONU privind Nutriţia” (2016-2025) şi în „Deceniul ONU privind Agricultura Familială” (2019-2028), se mai arată, între altele, pe site-ul www.fao.org.
În România din punct de vedere marcofil această zi este marcată de către Asociația Filateliștilor Botoșani care a machetat o ștampilă ocazională pe amprenta căreia se pot distinge stilizat o compoziție de fructe și legume reprezentând o inimp. Ștampila va fi disponibilă miercuri, 30 iunie, la Oficiul Poștal nr. 1 din Botoșani, cod 710390, și va fi utilizată la obliterarea complementară a corespondenței expediate în acea zi. Pentru cine are posibilitatea, îl rog să-mi trimită o vedere cu ștampila prezentată.

03 iunie 2021

Ziua Mondială a Mediului Înconjurător

Ziua Mondială a Mediului Înconjurător este o zi marcată în calendar pe data de 5 iunie, în fiecare an, pentru a face un apel de conștientizare a importanței respectării mediului înconjurător, dar și de-a lua măsurile necesare pentru a-l proteja.
Un eveniment însemnat, marcat începând din anul 1974 de Organizația Națiunilor Unite (ONU), care este găzduit în fiecare an într-o țară diferită, cu activității axate pe o temă anume. Ziua Mondială a Mediului Înconjurător 2021 are loc în Pakistan, cu tema „Restaurarea Ecosistemelor”.

În România din punct de vedere marcofil această zi este marcată de către Asociația Filateliștilor Botoșani care a machetat o ștampilă ocazională pe amprenta căreia se pot distinge două siluete care plantează un pom. Ștampila va fi disponibilă sâmbătă, 5 iunie, la Oficiul Poștal nr. 1 din Botoșani, cod 710390, și va fi utilizată la obliterarea complementară a corespondenței expediate în acea zi. Pentru cine are posibilitatea, îl rog să-mi trimită o vedere cu ștampila prezentată.

Palatele Iașului

Romfilatelia, în colaborare cu Primăria Municipiului Iași, Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Național Muzeal „Moldova” Iași și Mitropolia Moldovei și Bucovinei, introduce în circulație, vineri, 4 iunie 2021, o nouă emisiune de mărci poștale dedicată valorosului patrimoniu arhitectural al orașului și județului Iași: Palatele Iașului (LP #2326).
Cele 4 timbre ale emisiunii (52 x 42 mm), machetate de Mihail Vămășescu, ilustrează patru monumente arhitectonice de excepție: Palatul Roznovanu din Iași, Palatul Cuza din Ruginoasa, Palatul Sturdza din Miclăușeni și Palatul Culturii din Iași.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,70 lei (contravaloarea unei imprimate interne cu greutatea cuprinsă între 100 și 500 de grame) este reprezentat Palatul Rosetti-Roznovanu din Iași, sediul Primăriei Municipiului Iași. Clădirea datează de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, dar a trecut prin multe transformări, înfăţişarea actuală căpătând-o la sfârşitul secolului al XIX-lea.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei (contravaloarea unei corespondențe neprioritare interne cu greutatea de până în 50 de grame) este ilustrat Palatul „Al. I. Cuza” din Ruginoasa, construit la începutul secolului al XIX-lea. Moșia Ruginoasa aparținuse familiei Sturdza, care, la sfârșitul secolului al XVII-lea, o cumpărase de la Duca Vodă.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 5,50 lei (contravaloarea unei corespondențe neprioritare externe cu greutatea de până în 50 de grame) este reprezentat Palatul Sturdza din Miclăușeni, ridicat între anii 1880 și 1904 de către George A. Sturdza şi soţia sa Maria, pe locul unui vechi conac din 1755. În prezent, se află în proprietatea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 19,50 lei (contravaloarea unei corespondențe recomandate externe cu greutatea de până în 50 de grame) este înfățișat Palatul Culturii din Iași, inițial Palat Administrativ și de Justiție, astăzi sediu al Complexului Național Muzeal „Moldova”.
Palatul Culturii este o clădire-simbol a orașului, construită în perioada 1906–1925, după planurile arhitectului I.D. Berindei. Edificiul a marcat puternic arhitectura vechii capitale a Moldovei, impunându-se, încă de la apariţia sa în peisajul oraşului, prin dimensiunile sale monumentale.
Emisiunea este însoțită de 2 FDC-uri (222 seturi) numerotate.

02 iunie 2021

150 de ani de la nașterea lui Nicolae Iorga

Nicolae Iorga s-a născut pe data de 5 iunie 1871, în Botoşani. A fost un renumit istoric, profesor universitar, enciclopedist, poet, dramaturg, critic literar, memorialist, gazetar, publicist, om politic, membru titular al Academiei Române. Savant de renume mondial, a avut o activitate ştiinţifică prodigioasă, fiind autorul a 1.003 volume, 12.755 articole şi studii, 4.963 recenzii. Iorga este cel mai prolific istoric al românilor, autor a numeroase sinteze, culminate cu Istoria Românilor în 10 volume, pentru care a fost numit pe bună dreptate cel mai mare istoric şi savant al României din toate timpurile. Personalitate care a creat şcoală şi a dat direcţie culturii naţionale, s-a implicat activ în viaţa social-politică a ţării sale. S-a ambiţionat nu doar să scrie istorie, ci să şi facă istorie, într-o epocă de renaştere naţională. 

Cu prilejul aniversării a 150 de ani de la naștere, Asociația Filateliștilor Botoșani a machetat o ștampilă ocazională cu chipul savantului care va fi aplicată complementar pe corespondența expediată de la oficiul poștal nr. 1 din Botoșani, cod 710390, din data de 5 iunie 2021. Pentru cine are posibilitatea, îl rog să-mi trimită o vedere cu ștampila prezentată.

Publicitate

Persoane interesate