Publicitate

25 iunie 2021

Meteorologul naturii

Majoritatea oamenilor știu probabil că numărarea secundelor dintre fulger și sunetul tunetului poate ajuta la urmărirea furtunilor, dar acesta nu este singurul lucru pe care îl putem învăța din sunetele naturii. Viteza cu care cântă greierii poate fi utilizată pentru a afla temperatura. Numărând de câte ori cântă un greier într-un minut și făcând puțină matematică, puteți determina cu exactitate temperatura exterioară. Aceasta este cunoscută sub numele de Legea lui Dolbear.
A. E. Dolbear, profesor la Colegiul Tufts, a remarcat mai întâi relația dintre temperatura mediului ambiant și rata cu care cântă un greier. Greierii cântă mai repede pe măsură ce temperaturile cresc și mai lent atunci când temperaturile scad. Nu doar cântă mai repede sau mai lent, ci și cu o rată constantă.
Dolbear a publicat prima ecuație pentru utilizarea greierilor pentru a calcula temperatura în 1897. Folosind ecuația sa, numită Legea lui Dolbear, puteți determina temperatura aproximativă în Fahrenheit, pe baza numărului de ciripituri de greier pe care le auziți într-un minut. Greierele transmite temperatura locului în care se află în acel moment.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate