Publicitate

26 iunie 2021

Palatul Culturii din Iași

Palatul Culturii, recunoscut ca efigie a orașului Iași, a fost construit în stil neogotic și a reprezentat una din ultimele expresii ale romantismului în arhitectura oficială.
Deși nu este construit peste temelii antice, după cum se presupunea la începutul secolului al XX-lea, Palatul se înalță, în parte, peste ruinele curtilor domnești medievale, menționate documentar în 1434.
Edificiul, ridicat între 1906-1925, este creația cea mai însemnată a arhitectului roman I.D. Berindei, format la școala pariziană.
Clădirea a fost dotată cu facilități ultramoderne pentru epoca respectivă, cum ar fi iluminatul electric, încălzirea (sistem pneumatic), ventilația, termostatele, aspiratoarele, care porneau toate de la subsol, unde se afla centrala mașinilor.
Inaugurată pe 11 octombrie 1925 clădirea a servit drept Palat Administrativ și de Justiție până în 1955, când a fost destinat găzduirii unora din cele mai de seamă instituții culturale ale orașului Iași, reunite astăzi sub denumirea de Complexul Național Muzeal „Moldova” Iași. 


Primită în cadrul proiectului „Trimite-mi o vedere!” de la Dragoș Achiței din Iași (căruia îi mulțumesc), cartea poștală ilustrată este editată de către 2S Design din București, este tipărită în policromie pe tipar Offset și are dimensiunile de 11 x 15.5 cm. Ea a fost francată cu timbrul de 2 lei din emisiunea „Delta Moldovei” care reproduce un exemplar de stârc galben. Timbrul are dimensiunea de 33 x 24 mm, a fost tipărit în sistem offset la 4 culori pe hârtie cromo-gumată (Anglia) și a fost machetată de George Ursachi. Provenind dintr-o emisiune de mărci uzuale, Poșta Română a primit în vederea francării corespondenței 840.000 de timbre paginate în coală de 80 de mărci poștale + 1 vinietă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate