Publicitate

10 februarie 2023

Expresionismul vienez

Multă vreme am stat să mă gândesc dacă în acest an să public informații despre timbre austriece sau nu. Până la urmă am decis că politica nu are ce căuta în filatelie, iar votul meu de veto n-ar trebui să fie un răspuns la acțiunea unor politicieni ofuscați.
Cu Tilla Durieux, se pare că Max Oppenheimer, protagonistul expresionismului din Viena, a portretizat o personalitate uimitoare a secolului XX.
Tilla Durieux (1880-1971) a fost o actriță legendară vieneză, implicată și în politică. Portretul, reprodus pe marca poștală pusă în circulație pe 19 ianuarie 2023, a fost creat de Oppenheimer în 1912, poate fi văzut la Muzeul Leopold din Viena.
Max Oppenheimer s-a născut la Viena în 1885 și a intrat în contact cu „Expresionismul vienez” prin cercul artiștilor din jurul Egon Schiele și Oskar Kokoschka. În 1911 s-a stabilit la Berlin și a adoptat numele artistului MOPP. Elementele din ce în ce mai cubiste i-au modelat arta.
În 1938, artistul care provine dintr-o familie de evrei a fost nevoit să fugă, până la moartea sa în 1954 a trăit în SUA. A creat numeroase portrete - printre altele i-a portretizat pe Egon Schiele și Schiele tot el - și lucrări grafice, lumea muzicii a fost și un subiect important al artei sale.
Timbrul prezentat astăzi, machetat de către Regina Simon, are valoarea nominală de 3 euro, dimensiunea de 30.00 x 36.00 mm și a fost tipărit într-un tiraj de 180.000 mărci paginate în coli de câte 50 de bucăți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate